2006-04-07 02:14 #0 av: ThomasH

Olympiaelden har nu parkerat nere på Jägersro och Trav ifokus tar ställning i prestigematchen mellan Gidde Palema och Dumle Loss. Vi spikar också Arne Nilssons ögonsten i silverloppet.

Gidde Palema har vunnit Olympiatravet tre år i rad.  En som kan bryta segersviten i år är Dumle Loss.  På lördag ska Joakim Wallins stjärna visa att han hör hemma i finalen.  - Det finns en del som talar för att vi ska kunna slå Gidde, säger Wallin som har segerförhoppningar.  Foto: Thomas Blomqvist.
Gidde Palema har vunnit Olympiatravet tre år i rad. En som kan bryta segersviten i år är Dumle Loss. På lördag ska Joakim Wallins stjärna visa att han hör hemma i finalen. - Det finns en del som talar för att vi ska kunna slå Gidde, säger Wallin som har segerförhoppningar. Foto: Thomas Blomqvist.
När den tredje uttagningen till Olympiatravet äger rum på Jägersrotravet så ser det på förhand ut att bli det tuffaste loppet hittills. Men vi tar ställning och spikar ungdomen framför farfar. Gidde Palema är redan klar för Olympiatravet då Åke redan är inbjuden med fjolårssegraren. Att Gidde startar nu ska vi nog se som att Åke vill ge elvaåringen ett snabbjobb innan finalen. Dumle Loss däremot måste ge sitt bästa för att kvala in. Och till skillnad från sin konkurrent så imponerade Joakim Wallins sexåring i årsdebuten och vi väljer att spika den regerande svenska mästaren då han har motivationen som sitt vapen. Jag går till och med ett steg längre och menar att Gidde Palema har nog sin storhetstid bakom sig och nu kommer den mycket starka sexårskullen att ta över. Den bästa hästen i den kullen är ju Dumle Loss. I Silverloppet så kommer Gift To Europe att få ett tungt lopp och Torbjörn Näslund kommer att få trava större delen av loppet utvändigt om ledaren. Nu vet vi att den urstarka sjuåriga vallacken tål det och spiken är ett faktum. Men, vi tar det från början.

 V75-1  Klass II (försök 5) 75.000-250.000        2140 volt 

I den mycket öppna inledningen så går tipset till 1 Gentle Way som kan spåra hela vägen runt. Jägersroamatören Pierre Ludhs femåriga hingst har formen på topp och nu med Erik Adielsson i sulkyn så kommer han att ta spets och blir den som måste fångas in.
- har höjt sig ett par klasser på slutet. Från att ha varit en medelmåtta har hästen presterat bra insatser i de senaste starterna. Vi har fått ett bra läge och han kan öppna bra. Jag tycker att det ser ut som en god spetschans. Loppet håller ingen jättehög klass, och Gentle Way är en av de som kan vinna, skriver Erik Adielsson på sin hemsida.
Motstånd saknas dock inte. Stefan Persson har ju hela tiden tyckt att 7 Blue Zorro är en minst lika bra häst som stallet mera kända Nicolas Cake som Stefan hela tiden valt att sätta Björn Goop bakom. Nu är inte Nicolas Cake med i loppet och därför sätter Halmstadtränaren att inte själv köra denna gång utan sätter Björn Goop bakom den fyraåriga vallacken efter Zoogin. 6 Gamin Launcher har full form och det är inte otroligt att staffan Nilsson kommer att kunna utnyttja springspåret till att nå spets, men det är mycket tveksamt om den den den femåriga vallacken kommer att köras där, han behöver bra ryggar för att vara som bäst, som senast. Han var också mycket duktig bakom Across The Lines näst senast och avslutade då mycket snabb. 9 Itching har liksom stall Svanstedt full form och bakspåret för den välstammade femåriga hingsten efter Zoot Suit behöver inte vara fel. Vi varnar för honom, Åke Svanstedt vinner just nu med det mesta. 8 Paul November har liksom alla Luddes hästar tagit av sig galoppskorna. Den fyraåriga sonen till Ina Scot var mycket duktig senast. Nu är inte läget det roligaste.
- Han har hittat en växel till och gått väldigt bra på slutet. Åttondespår är aldrig kul, men vi får ta den position som bjuds och försöka gå till slut. En outsider, sager Lutfi Kolgjini till Kanal 75.

 V75-2  Klass III (försök 5) 75.000-125.000     1640 auto
 
Ett mycket bra sprinterlopp i den lägsta klassen där tre hästar höjer sig klart över mängden. Tipset från Thomas Uhrberg bakom 5 Care For Gold. Den fyraåriga vallacken efter Good As Gold (samma far som till Steinlager) har imponerat i sina starter i år för Stall Lähdekorpi. Nu har det inte varit mot det vassaste motståndet så vi favoritskapet ska han dela med Torbjörn Näslunds mycket duktiga femåriga vallack efter Foreign Office, 1 Zerus Windy. Han utvecklat för varje start och är snabb ut så kommer Torbjörn till spets så kommer han att bli mycket svårfångad. 2 Patsy Index är en mycket duktig dam som gillar startbil. Nu tror Åke Svanstedt att hon är en häst som är gynnad av att springa barfota och han funderar på att rycka alla skor till på lördag, stormvarning utfärdas.

 V75-3  Olympiatravet, försök 3                      2140 auto 

4 Gidde Palema är redan klar för finalen och att Åke Väljer att starta den elvaåriga stjärnan denna gång kan bara tolkas att han vill ge Gidde ett snabbjobb innan finalen. Därför tror jag att Gidde kommer att springa med skor runt om. Nu kanske inte det är helt avgörande, men visst är det ett minus. 6 Dumle Loss
Erik Adielsson har firat fina framgångar i sulkyn bakom Dumle Loss. Det är också Adielsson som kör i V75 på lördag.  Foto: Thomas Blomqvi
Erik Adielsson har firat fina framgångar i sulkyn bakom Dumle Loss. Det är också Adielsson som kör i V75 på lördag. Foto: Thomas Blomqvi
var enastående bra i sin årsdebut och överraskade med att han utvecklat sin startsnabbhet då han svarade ut Smashing Victory.
- Jag tycker att Dumle Loss har utvecklats under vintern och mognat rent mentalt. Han var mera fokuserad i loppet på Åby än han varit tidigare. Men framförallt var hästen betydligt snabbare från start. Det är en egenskap jag blev mycket glad över, säger Joakim Wallin till Kanal 75 och fortsätter:
- Erik Adielsson som kör bestämmer det definitiva upplägget. Även om Dumle Loss har blivit snabbare från start kan det bli svårt att ta en längd på Gidde Palema.
- Men det finns flera startsnabba i loppet och Born At Last öppnade med 1.08 första 500 metrarna senast. Jag tycker det är svårbedömt hur loppet kommer att bli kört. Det kanske blir så att vi får köra bakifrån med Dumle Loss. Fast han tål även ett offensivt upplägg om det skulle behövas, det har han visat tidigare.
Vi väljer att spika den Dumle Loss då han är i bättre form än Gidde och det är inte otroligt att vi sedan i finalen kommer att få bevittna ett tronskifte.

 V75-4  Stolopp  75.000-700.000                        1640 auto 

Ett sprinterlopp för ston med mycket stor spridning i insprungna pengar. Tipset måste bara gå till de två som står bäst inne i loppet. Bästa formen av de två har stall Goops 1 Global Glory som dessutom hade turen i spårlottningen då hon aldrig har missat spets från innerspåret tidigare. Men 3 Satisfied Hornline fick ett mycket snällt lopp i sin årsdebut senast och spurtade bra efter sen lucka. Hon var ju väldigt framgångsrik förra året med 2:a platsen i stosprinten bakom Fama Currit som pricken över i:et. I årsdebuten var det skor runt om men nu blir det barfota igen. Nu vet vi att vi aldrig kan räkna bort 5 Pulpa som har en enorm kapacitet när det stämmer för henne, även om den starka fuxiga spottlite Lobell-dottern gärna vill han lite längre distans.
- Galopperar lite för ofta för att man ska vara helt nöjd med henne. Men enligt farsan har hästen varit fin i jobb i veckan, och travar hästen bra kan hon även öppna snabbt ifrån start. Jag tror dock att loppets favorit Global Glory tar ledningen. Får hon sedan bestämma i täten blir hon svår att rå på. Men samtidigt tycker jag inte att den hästen var så våldsamt imponerande senast. Garderar man Global Glory är Pulpa given på kupongen. Den korta distansen är väl kanske inte den bästa, även om vår häst har vunnit på 13,2 över 1600 meter, skriver Erik Adielsson på sin hemsida.
ör 11 Information Center är det tvärt om. Nu kanske ni idiotförklarar mig, men denna gång tycker jag att det är det bästa läget någonsin för den femåriga Exoress Ride-dottern att den första V75 segern. Hon gillar inte volt, lägger all kraft före starten, hon gillar inte framspår, blir för laddad och hon är bäst över sprinterdistans. Därför är hon ett väl motiverat streck.

 V75-5  Satyerlopp  75.000-                             3140 volt 

Ett stayerlopp i fyra volter och det är svårt att hitta en favorit. Jag kommer att strecka halva fältet och känner mig ändå inte säker på att ha hittat vinnaren. 7 I Cap N'Gown är en högkapabel herre som dock bara har ett lopp innanför västen och då galopperade han hejdlöst. Nu litar jag på att Sten Juul har fått honom i skick inför denna start efter att han ströks senast för hosta. På startfållan ska han kunna vara ett bra streck. Men kanske ett bättre streck i startvolten är 3 Tiger Bird som verkligen har hittat en bra form hos stall Walmann och vann senast från ledningen i ett stayerlopp på Örebrotravet. 9 Ingo Ville har ockå hittat en mycket bra form hos stall Lähdekorpi och han var med och utmanade Rado i senaste starten. Stallet tror att distansen ska passa och den sexåriga vallacken efter Copiad har vann bättre motstånd, han står ju dessutom perfekt inne i volten. 11 Ixas Winner har varit mycket uppskriven de senaste starterna men inte levt upp till förtroendet. Nu galopperade han senast och visad ett bra lopp efter det så formen är det nog inget fel på. Nu är han ute på rätt distans och ska räknas, även om han inte haft tur med pengar och volter.
-  Blev för ivrig efter en omstart senast och galopperade i den giltiga. Han gjorde sedan ett bra lopp efter galoppen och kändes fin. Till den här starten kommer han att gå med ett norskt huvudlag, det vill säga öppet i starten och sedan skygglappar som man kan dra ner under loppet. Vi hoppas att det ska hjälpa till felfri avgång. Han står lite hårt inne i loppet men det är heller inte världens tuffaste klass på racet. Ixias Winner är därför en av de som räknas tidigt. Den som blir värst emot tror jag är Steen Juuls häst, In Cap Crown, som kan komma till ledningen i ett tidigt skede, skiver Erik Adielsson på sin hemsida.
3 Joel James är en mycket stark fransk herre som har mött mycket tuffare hästar än dessa. Visst kan det bli tufft att plocka in på startvolterna men han har bättre form än vad raden skvallrar om.
- Han är hopplöst otursförföljd och i Halmstad hade han vunnit skitlätt om han inte hade slagit ihop och galopperat. Senast kändes han lite småstum hela vägen men jag tror det var för att han inte tål att starta två veckor i rad. Visserligen är det många tillägg nu, men han är ruggigt gynnad av distansen och jag tror det kan vara farligt att glömma bort honom, säger Lutfi Kolgjini till Kanal 75.
Joakim Lövgren har matchat 12 First mot mycket tufft motstånd den senaste tiden. Senast så lät han ju den åttaåriga hingsten möta stallet stjärna, Torvald Palema och han tuggade då utvändigt om honom hela loppet. Nu är First ute på rätt distans och möter rätt motstånd.

 V75-6  Silver (försök 5) 400.001-1.200.000     2140 auto
 
7 Gift To Europe visade ju upp sig senast i ett bättre skick än någonsin och även om Torbjörn Näslund då enkelt fick spets och ingen hade häst nog att ens försöka plocka ner den urstarke sjuåriga vallacken efter Gift Box. Nu är läget ett annat och offensiva Näslund kommer inte att satsa för spets. Men han är gynnad av överpeace och det kommer det att bli när flera duktiga sprinters tänker göra allt för att få spets där de trivs bäst, 5 Robinson Starlight och 4 Hamble Crown. Jag spikar därför Gift To Europe som står kvar i silverdivisionen med minsta möjliga marginal, Han kan få vinna en silverfinal innan han måste möte de tuffa guldhästarna, förlorade ju finalen senast på Lassiter.

 V75-7  Klass I (försök 5) 75.000-400.000         2640 auto
 
Ett mycket öppet Klass I-lopp och vi kommer att strecka över halva fältet för att vare med när miljonerna fördelas. Jag ger återigen förtroendet till 6 Arras. Han fick ju ett lite för tungs lopp senast med tanke på att den sköra klasshästen bara hade ett lopp i kroppen. Nu kommer inte Stefan Söderkvist att försvara spets mot tuffa 3 Tecos Wareco utan ge den sjuåriga hingsten ett rygglopp. Just 3 Tecos Wareco ska ses som första utmanare då den starka femåriga vallacken kommer att sitta i spets och är gynnad av distansen. 2 King Louis har nu gjort årsdebut och det med mersmak. Slog Peasant Gallant enkelt. 7 Operett Brick är bortglömd. Hon var ju enastående bra i höstats när hon vann totalt överlägset på Solvalla och följe upp den segern med ett lika bra lopp på Jägersro. Nu har den femåriga smasher-dottren vilat och siktat på detta lopp under en längre tid. 9 On Way Laday är en mycket bra femårig hingst men denna fång så har han inte läge för spets runt om och han ska vara med där framme om han ska räknas, jag är också tveksam till distansen men har streckas på sin grundkapacitet och det kan ju bli en ett bar läge i 3:e utvändigt. 1 Cemeta Palema har full form och är snabb ut, men Åke kommer inte att ladda med sexåringen och hon får ett rygglopp där hon gör sina bästa lopp. 4 Saida Camillo är kraftigt distansgynnad och den sjuåriga vallacken gjorde ett mycket bra stayerlopp senast på Jägersro där han vann över både Breezy Broline och Katanjas Diamond. 5 Max Dote gjore dubut över 3140 meter senast och höll strålande med tanke på att den sexåriga vallacken fick gå utan rygg den sista 600 meterna. Nu får han den återkommande Johnyy Takter i kusken, vilket är en försträkning.

 

Gnägg

 

Lycka Till

 

 


 

 

 

Bilder publicerade t o m 2006-04-10.

Relaterade länkar

Av: ThomasH

Datum för publicering

  • 2006-04-07