2006-04-13 02:18 #0 av: ThomasH

Trav- och TV4-profilen Anders Lindqvist, 53, har fått ett tungt besked av sina läkare. - Jag har Waldenströms sjukdom. En ovanlig sjukdom som kan beskrivas som cancer light, säger Lindqvist.

Anders Lindqvist har genom åren gjort sig ett namn i trav-Sverige - på olika sätt. Främst för sina framgångar, men också för sina tv-framträdanden och sina stundtals kontroversiella åsikter.
Sedan början av 90-talet är Lindqvist verksam i Frankrike och har därnere hållit den svenska fanan högt. Inte minst under Prix d´Amerique-veckan har Lindqvist borg på träningsanläggningen Grosbois fungerat som ett svenskt basläger.
Under årets vintermeeting har dock Lindqvist känt sig dålig.
- Jag har trott att det är åldern som börjar sätta sina spår, men det visade sig nu att jag förmodligen varit sjuk ett tag. Immunförsvaret fungerar inte som det ska och jag har ofta varit sjuk. Dessutom har jag haft ont i både nacke och rygg.

 

Ovanlig sjukdom
Waldenströms sjukdom kan beskrivas som en mildare form av blodcancer.
- Jag har pratat med en man i Umeå som har sjukdomen. Han känner bara till tre personer som har den i Sverige. Trots att det som namnet antyder var en svensk som upptäckte den, säger Lindqvist.
- Det ska gudarna veta. eller det vet de redan, att jag är en optimist. Jag har ju sagt att jag ska vinna både Elitloppet och Prix d´Amerique innan jag lägger av. Och det är målsättningen fortfarande, jag kanske bara har lite kortare tid på mig, säger Lindqvist.
- Men det är flera tränare som hört av sig som säger att de kan tänka sig att skriva över sina stjärnor på mig om det skulle börja krisa, säger Lindqvist och skrattar.
Under vintern har han pendlat till Sverige för att delta i TV4:s Vinnare V65 på söndagar. Nu blir det inga resor på ett tag.
- Nej, nu ska jag kurera. Läkarna har dessutom förbjudit mig att köra häst på ett tag.

Kört i 20 länder
Några planer på att helt lägga ned tränings- och tävlingskarriären inte Lindqvist.
- Jag har kört travlopp i 22 länder och jag tror att det är något slags rekord. Jag har tänkt avverka några länder till innan det är klart. Så att Jorma Kontio och grabbarna som flänger omkring mycket får det kämpigt at komma ikapp, säger Anders Lindqvist.
- Det här är bara som en startgalopp i ett travlopp. Jag får bara göra ett ännu bättre lopp för att kunna vinna. Svårare än så är det inte
.     
Johan Lindberg

Bilden publicerad t o m 2006-04-18.

Av: Johan Lindberg, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-04-13