2005-12-29 02:16 #0 av: ThomasH

Stig H Johansson slutade sin långa och framgångsrika kuskkarriär på topp. "Mäster" tog en trippelseger och hyllades med champagne. - Det kan inte bli bättre än att få avsluta med att vinna tre lopp här på Solvalla, sa 60-åringen som nu tävlat färdigt i sulkyn.

På onsdagseftermiddagen kom det drastiska beslutet från Sveriges i särklass mest kände travprofil: "Jag slutar som travkusk". Trots att Stig H Johansson i nästa andetag lovade att fortsätta som tränare, kom beskedet som en chock. En mörk och iskall V64-kväll på Solvalla förvandlades plötsligt till något minnesvärt. Och Stig H fick en kväll han sent, om någonsin, kommer att glömma. Han vann tre segrar och avslutade med att sätta dit Taylor Boko i sitt livs näst sista lopp. I det allra sista blev det "bara" en fjärdeplats - men det spelade mindre roll. Stig H var som så många gånger förr kung av Solvalla.
- Jag är jättenöjd och det här var en riktig höjdare. Det kan inte bli bättre än att få avsluta med att vinna tre lopp här på Solvalla, sa han.
Inom V64-spelet blev det en seger för Stig H Johansson. I den andra avdelningen segrade han tillsammans med treårige Adrian du Nord efter en tuff resa i dödens.
- Han blev entömd till slut och var inte helt lätt att manövrera. Jag tycker han gjorde det riktigt bra som höll farten starkt till slut efter en utvändig resa i högt tempo, sa Stig H, som har vunnit från just den positionen många gånger under sin karriär.

 

 Goop till Florida
I skymundan av kvällens obestridde huvudperson passade även Björn Goop på att ta farväl med en seger. Att uppståndelsen inte blev lika stor kring honom berodde på att han bara ska på semester till Florida i två veckor. Segern togs med formtoppade Arifant som därmed tog sin andra raka. Femåringen kopplade grepp på ledande Big Ivan direkt vid upploppets början, och försvarade sig sedan starkt mot spurtande konkurrenter.
- Han gjorde ett bra lopp senast och var ännu bättre idag. Jag trodde loppet var kört när Big Ivan, som var den värste motståndaren, fick ledningen men den hästen såg ut som om han kvävde sig varvet kvar och tröttnade sedan tidigt, sa Björn Goop.

 Stig H:s ersättare fick segerdefilera
V64-1 vanns av en kusk som nästa år kommer få ett stort ansvar, Erik Adielsson. Han blir den som tar över som förstekusk hos stall Stig H Johansson.
- Även om jag har väldigt många positiva känslor känner jag också ett visst vemod. Det är inget snack om att jag kommer att sakna Stig på banan, och den saknaden känns nästan större än glädjen över att få köra hans hästar.
Segern tog Erik Adielsson med Inspector Godiva i V64-inledningen, som var ett rikstotoförsök, efter ledning från start till mål. 15-oddsaren Inspector Godiva höll enkelt ifrån sig storfavoriten Jewish Banker över upploppet.
- Han var väldigt löpglad i dag och vann på ett riktigt bra sätt. Nu kvitterade jag också Örjan Kihlströms ledning i V75-ligan, men jag tror att han fortfarande har fler andraplatser, sa Erik Adielsson.
Övriga V64-vinnare blev Fantasy Accent, Orchidee d'Aunou, och Inlines, vilket innebar att utdelningen på sex rätt blev 35 201 kronor.

Pär Andersson

Bild publicerda t o m 2006-01-04.

Av: Pär Andersson Kanal 75

Datum för publicering

  • 2005-12-29