2005-12-22 20:39 #0 av: ThomasH

Silverdivisionsfinalen på Solvalla innehåller två styrkefenomen - från samma stall. Tillsammans laddar Ebel och Ligne Droite för att krossa sina motståndare. - Ebel har mycket fin form och är min bästa vinstchans, säger tränaren Timo Nurmos.

De tränar ihop i backen på Timo Nurmos gård söder om Stockholm. De har båda manglat sina motståndare på väg upp genom klasserna. De är båda silverdivisionshästar. Ändå har Ebel och Ligne Droite aldrig tidigare mötts i lopp. På måndag ställs kompisarna mot varandra i V75-6. Ebel startar sprängfylld av självförtroende efter en färsk V75-seger på Åby förra helgen.
- Han har utvecklats mycket i höst och framför allt fått mer fart i benen. Dessutom har han startat regelbundet och därmed skaffat sig mer rutin. Jag tycker Ebel är under rejäl utveckling, säger Timo Nurmos.
 Hur bra kan Ebel bli?
- Med stor säkerhet kommer han att bli en bra guldhäst, framför allt på distanser som är 2140 meter eller längre. Det som behöver förbättras är startsnabbheten, men han är så pass stor, 174 centimeter hög, att det är svårt att öppna fort. Dessutom anser jag att det viktigaste inte är att vara först från start utan att vara först i mål.
De senaste fem starterna har Ebel haft spår 10, 8, 12, 9 och 8. Knappast några drömlägen även om hästen inte är beroende av att vara med där framme direkt. På måndag kommer Ebel, från spår tio, återigen tvingas runda hela fältet för att vara först i mål.
- Det är inte många hästar som har haft sådan otur med startspåren som Ebel. Men jag tycker att hans resultat har visat att han inte behöver någon tur där, säger Timo Nurmos. 


 Nästan 10 miljoner kronor
Förutom de två styrkemonster som startar på V75 den här veckan, har hästar som Air Force och Maximilian O.C. gjort Timo Nurmos 2005 till ett framgångsrikt år. Stallets hästar har sprungit in nästan tio miljoner kronor, mer än någonsin tidigare.
- Jag är mycket nöjd, trots att flera av mina hästar hade problem med hosta i somras. Så länge hästarna bara får vara friska så ser det bra ut. Vi har vunnit över 50 lopp på Solvalla i år vilket inte är särskilt lätt, säger Timo Nurmos, som för snart fyra år sedan lämnade Finland för Sverige, Stockholm, och Solvalla.
 Hur ser det ut i ditt stall inför nästa år?
- Det ser ganska bra ut, även om materialet inte är lika brett om man jämför med många andra tränare. Vi har i alla fall en hel del lovande unghästar som jag hoppas kan utvecklas ordentligt.
En av dem är tvååriga Vanessa Boko som i sin senaste start satte nytt världsrekord, 1.14,8, för tvååriga hästar över kort distans och med voltstart. Hon har nu gått till vintervila, och i stället står alltså hoppet på annandag jul till Ebel och Ligne Droite. Den sistnämnde har gjort tre starter efter lång vila och imponerat stort, trots att det senast blev galopp.
- Han har fin form, men det är nog lite för kort distans för hans del den här gången. Dessutom är läget ganska dåligt, säger Timo Nurmos.
 Hur skiljer sig Ebel och Ligne Droite åt i psyket?
- Båda två är jättesnälla hästar. Däremot kan Ebel vara lite spänd och börja darra när han kommer till travbanan, för att sedan lugna ned sig vid värmningen. Ligne Droite är hellugn hela tiden.

Pär Andersson

Bilder publicerade t o m 2005-12-29.

Av: Pär Andersson

Datum för publicering

  • 2005-12-22