2006-09-11 21:44 #0 av: ThomasH

Svante Båth har för vana att år efter år plocka fram topphästar. I år har emellertid Bergåkerstränaren lyst med sin frånvaro i de största loppen. - Man måste acceptera att man inte kan få fram en stjärna i varje kull, säger Svante.

Kung Lavec, Everest Ås, Luxury Ås, Malabar Circle Ås, Staro Showbiz - listan på topphästar som Svante Båth har tagit fram genom åren kan göras lång. Under 2006 har emellertid den där riktiga undantagshästen lyst med sin frånvaro. Stallets segerprocent är lika hög som fjolårets (23%) men slår man ut insprungna pengar per start har den siffran halverats. Vilket beror på att flera hästar, med Kung Lavec i spetsen, inte har fungerat.
- Jag pendlar fortfarande mellan 15-20 plats i tränarligan men det är i storloppen som det inte har fungerat. "Kungen" har inte fungerat och jag får också skylla mig själv när jag säljer en häst som Malabar Circle Ås.
Båths treåringar har i år inte rosat marknaden i lika stor utsträckning som tidigare år men det kommer nya förmågor underifrån. Till exempel har redan tvååringarna Walsh Boko och Trustworthy Ås utmärkt sig på tävlingsbanan.
- Jag har många fina treåringar som kommer att tjäna två, trehundratusen i år men den där riktiga stjärnan saknas. Samtidigt måste man förstå att det inte är logiskt att plocka fram en stjärna i varje kull.
- Tvååringskullen innehåller många väldigt fina hästar och verkar jämn och fin. Så nog tror jag att jag kommer igen.

 

"Egon Vick har ett intressant läge"
På lördag avgörs V75-spelet i Skellefteå och Båth åker dit med fyra hästar. Bästa chansen kommer i den sjätte avdelningen. Egon Vick galopperade näst senast i ett uttagningslopp till derbyt och senast tog han en övertygande seger. På lördag startar han från innerspår bakom bilen.
- Han var bra vid senaste segern och vann med krafter kvar. Utgångsläget den här gången är chansartat men intressant. Vi har aldrig provat att trycka av honom bakom bilen och jag vet inte hur fort han kan öppna. Han kanske är chanslös från start men jag hoppas naturligtvis på ledningen.
Du startar Junction i samma lopp. Vad tycker du om hans senaste insats?
- Han blev matt i derbykvalet senast och vi fick bekräftat att 2 640 meter är i längsta laget. Dessutom blev loppet lite ryckigt kört vilket inte passar honom. Jag håller honom som likvärdig med Egon Vick men Junction är helt bortlottad och har därmed sämre segerchans. Dessutom har han haft form länge och även om jag hoppas att den inte är på retur kan det vara värt att ha i åtanke.
Staro Verona i den andra avdelningen?
- Hon är jämn och säker men ganska hårt anmäld. Jag tror inte på någon direkt vinstchans men hon kan vara en platsfidus.
Leader Ås avslutade bra som femma i derbyuttagningen senast. Var du nöjd med den insatsen?
- Ja, han gjorde det bra och spurtade glatt efter sen lucka. Jag tycker absolut att han har vuxit och även om han har tjänat snabba pengar tycker jag att det ser intressant ut.
Vilken häst tycker du har bäst segerchans?
- Egon Vick har bäst chans och Junction har sämst. Men skulle de två ha ombytta utgångslägen skulle mina förhoppningar också vara omvända.

Ola Johansson

Bilden publicerad t o m 2006-09-18.

Av: Ola Johansson, Kanala 75

Datum för publicering

  • 2006-09-11