2006-07-24 01:13 #0 av: ThomasH

Nioårige Ola Fame hade inte tjänat en enda krona när året började. Nu har hästen som ingen ville ha vunnit V75 - med en 15-årig skolgrabb som tränare. - Jag har inte förstått än att vi vann, säger Per-Emil Henriksson.

Om Ola Fame, Per-Emil Henriksson och hans pappa Gert hade bott i Hollywood skulle filmagenterna stå i kö. Att nioåriga Ola Fame, som så sent som den 14 mars i år tog sin första seger i karriären, skulle stå som V75-vinnare under stochampionatshelgen på Axevalla inför nästan 15 000 åskådare är lika osannolikt som att Järvsöfaks skulle förlora. Ola Fame har drabbats av borrelia och ischias, dömts ut av fyra olika tränare - och räddats av Per-Emil, 15 år gammal.
- Jag hade aldrig tränat en stor häst förut, bara ponnys, men i och med att Ola Fame är så snäll tyckte pappa att det var lika bra att jag fick testa på att träna, säger han.
 Vad hade du för mål när du tog hand om hästen i höstas?
- Att få honom att starta och kanske jaga sistapengen någonstans. Det var mest för skojs skull jag tog hand om hästen, men vi trivs tillsammans och jag lägger ner flera timmar om dagen.
Pappa Gert Henriksson, en lantbrukare och travamatör från Alingsås, är uppfödare till Ola Fame och står som tränare eftersom sonen Per-Emil är för ung. På stallbacken efter segern i V75-2 såg han närmast chockad ut.
- Det körs V75 varje lördag, sju lopp varje gång, ändå är det så enormt stort att vinna. Särskilt en sådan här helg med så mycket publik, det är ju ingen mörk höstkväll precis, säger Gert.
Ola Fame gavs ett perfekt lopp av hemmakusken Håkan K Persson, och in på upploppet flög han förbi sina konkurrenter.
- Jag sa till ägarpojken innan jag körde ut till loppet att det här kunde vi inte tro när vi kvalade i februari. Men hästen har haft en fantastisk utveckling, säger Håkan, som slängde körspöet i luften när han passerade mållinjen till stort jubel.

 

 Guld till Gazza
Tom Horpestads derbyvinnare från 2004, Gazza Degato, har aldrig förlorat ett lopp i ledningen och därmed var taktiken glasklar i gulddivisionen. Efter ett inledningsvarv på 1.14,9 drogs tempot upp ju längre loppet gick, och på upploppet handlade det egentligen bara om en enda häst - Gazza Degato.
- Sist i Årjäng blev det skit med galopp direkt, så därför var jag extra revanschsugen i dag. Han blir som en tiger när han får hästar på utsidan och Lennartssons häst som var värst emot hade jag kontroll på, säger Tom Horpestad.
Favoriten Order By Fax tröttnade från dödens och slutade sexa.
- Självklart är jag besviken men hästen har helt enkelt inte form nog för att gå på utsidan. Han hade behövt ett rygglopp för att räcka, säger Per Lennartsson.

 Miljonutdelning
Efter att Fredrik B Larsson skrällt i V75-1 med Quick Rose, lärlingen Johan Svensson tagit sitt livs första V75-seger i den fjärde avdelningen med Sembs Gregory, och Örjan Kihlström satt en dubbel med Mireille Ås och Affe Fager, avrundade Johnny B Karlsson V75-omgången med Jampacked. Utdelningen på sju rätt blev drygt 4,1 miljoner kronor och det var endast fyra system som klarade alla
skrällar.

Pär Andersson

Bilden publicerad t o m 2006-07-29.

Av: Pär Andersson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-07-23