2006-01-03 01:03 #0 av: ThomasH

För sju veckor sedan bröt han lårbenet. På onsdag gör Claes Svensson comeback i sulkyn. - Det känns helt okej och jag är inte det minsta orolig. Dessutom har Cash Hammering en bra vinstchans, säger han.

Det var den 14 november som olyckan var framme i Mantorp. Claes Svensson fick en häst över sig i samband med en strulig start, och bröt ena lårbenet. Han opererades i fem timmar dagen efter och fick en lång spik insatt i det skadade benet.
På onsdag gör Mantorps flerfaldige champion comeback på banan igen. Det sker i V64-tävlingarna på Solvalla.
- Jag bestämde mig när jag var hos min sjukgymnast måndagen innan jul. Han säger att det är inget som hindrar läkningen eller kan försämra skadan om jag börjar köra.
- Jag tycker att det känns helt okej för dagen och är inte det minsta orolig, säger Claes Svensson.
Hur har tiden varit efter olyckan?
- Jodå, det har varit ganska okej. Men trots att det bara har gått sju veckor känns det som det dubbla.
- Jag behövde inte gipsas utan har fått en spik från höften ner till knäleden. Den är sedan fixerad med fyra skruvar och redan dagen efter operationen fick jag belasta benet. Sedan har jag tagit mig fram på kryckor fast den senaste veckan har jag provat att gå utan bitvis. Men då blir jag ganska trött efter ett tag.
Du kör bara en häst, Cash Hammering i V64-3, den här veckan. Hur blir det framöver, kommer du att börja köra mer frekvent?
- Det är meningen. Redan nästa vecka ska jag anmäla hästar till minst två banor och då kör jag själv.
- Jag kommer också att köra med säkerhetsväst framöver. Det gör många andra kuskar också och det hade jag bestämt mig för att göra redan innan olyckan.
Blir det vinst direkt i comebacken på onsdag?
- Jag tycker att Cash Hammering har en bra chans att vinna. Formen är jättebra och hästen har tagit fyra segrar sedan vi flyttade honom till en ny miljö. Numera finns han i Lekeryd i Småland hos min sambo Maries föräldrar. Jag har fem, sex hästar där nere och resten är fördelade på min gård i Söderköping och Mantorptravet.
- Hästen kämpar betydligt bättre nu och har hittat en växel till. Jag tycker att Cash Hammering är den enda hästen i fältet som har visat toppform på slutet. Den enda eventuella nackdelen är att han förmodligen måste gå med bakskor. Han har gått barfota runt om det senaste halvåret men jag antar att man måste köra med broddar i bakskorna på Solvallas bana. Hästen känns i alla fall fin i jobben, säger Claes Svensson.

 

Inte nöjd med fjolåret
Mantorpstränaren har 55 hästar i träning och stallet drog in 3,3 miljoner kronor i fjol. Det är siffror som han inte är nöjd med.
- Nej, det var lite sämre än vanligt och ett mellanår. Vi hade ändå 13 olika hästar i stallet som tjänade över 100.000 kronor. Det tycker jag är bra, men samtidigt tjänade den bästa hästen 400.000 kronor. Jag har alltså saknat den där riktiga topphästen som man behöver.
Annars är jag nöjd med fördelningen i stallet. Vi har tio nyblivna treåringar och sju tvååringar. Resten är starthästar och det ser bra ut.

Michael Carlsson

Bilden publicrad t o m 2006-01-09.

Av: Michael Carlsson

Datum för publicering

  • 2006-01-02