2005-12-15 22:44 #0 av: ThomasH

Tommy Hannés flygande vintermaskin visar upp sig på Åby och inte åker amatören Arne Nilsson 28 mil till Mölndal i onödan, hans ögonsten Gift to Europe har ju Åby som favoritbana. Där har vi våra spikar till helgen.

Man kan undra varför det är så många tränare som väljer att starta sina hästar på Åby igen, hela 11 travare var med förra vecka på Jägersro. Vi få hoppas att de inte finns några dolda motiv bakom starten förra veckan, jag tror inte det för ett flertal av dem som startar igen gjorde tidigt bort sig och bara joggade med. De som starta för andra vecka i rad är: Brave Sand, Empire B (V75-1), Information Center, Symfoni Sund, Pulpla, Operett Brick, Ritzy Hornline (V75-2), Noa Savoy (V75-3), Charles de Gaulle (V75-4), Vigo Durann, Flowers Victory (V75-7)
 
Vi spikar inga av dessa hästar, trotts om jag även denna gång tror på  Brave Sand, Symfoni Sund och Information Center. Brave Sand fick aldrig chansen senast, men nu har han ett bättre läge. Information Center tvärstannade på upploppet, alla smackande kuskar runt om gjorde henne för het, förklarade Erik Adielsson efter den bleka insatsen, nu provar Jörgen Sjunnesson. Symfoni Sund var ute på fel distans senast och nu drog Ludde ett springspår, så hon har alla möjligheter att komma iväg felfritt och möter ju bara ston.
Men, den flygande vintermaskinen, Flying Herkules vinner Guldloppet, det är helt säkert och Tommy Hannés stjärna blir veckans bank.
- På papperet ser det lättare ut än senast, säger Tommy Hanné. Gift To Europé var enastående bra senast på Åby och jag tror att Torbjörn Näslund blåser hela fältet trotts ett besvärligt spår över sprinterdistans och jag spikar. Men, vi tar det från början.

 V75-1  Silver 400.001-1.200.000          2640 volt

10 Ebel var tillbaka som en suverän vinnare senast på Solvalla och detta trotts att Timo Nuros femåring stod lite trångt inne i loppet och hade en längre vila bakom sig.
- Han var inte som bäst i den näst senaste starten på Bergsåker även om han blev tvåa. Han hade slem i luftrören efter den starten och vi behandlade honom med en sulfakur. Senast svarade han dock för en rejäl insats då han avgjorde via ett strongt slutvarv i tredjespår. Normalt bör han bara gå framåt med det loppet i kroppen. Han är stark och rejäl och distansen trivs han bra över. Jag är optimistisk inför lördagen, skriver Timo Nurmos på sin hemsida. Han kommer som vanligt att gå barfota fram och med Norsk huvudlag.
Nu försätter Timo med det vinnande draget med Per Lennartsson i sulkyn, både Björn Goop och framför allt Erik Adielsson har kört bort honom, eller har de? Jag tycker att Ebel blandar sin framträdande lite för mycket för att vara "stenklar". Senast så drog Per Lennartsson nytta av det uppskruvade tempot i täten, men han vann faktisk överlägset, så han blir min utgångshäst på systemet, men jag garderar honom. Ebel är redan klar för finalen på annandagen och det kan finnas risk att han inte kommer att "spränga" sig för att vinna. 2 Brave Sand har formen på topp och gör sina bästa lopp under den mörka årstiden. Brave Sand är stjärnan i stall Svanhall. Den sexårige valacken har tjänat 1,1 miljoner kronor och är på väg in i gulddivisionen.
- Han har varit i form ett helt år nu och gjort det väldigt bra. Även när han har startat i V75 har hästen tävlat bra, trots att det inte har blivit någon seger där ännu, sa Mats Svanhall till Kanal 75 inför förra starten.
Men, förra veckan på Jägersro så fick Brave Sand aldrig någon riktig bra chans från sitt 6:e spår utan blev hängandes i dödens innan Jörgen Sjunnesson blev avlöst och han avslutade bra när han fick fritt ca 400 kvar. 4 Ålarökaren hade uppvisning i somras men sedan dess har han inte visat samma form och fick en välförtjänt vila. Vid återkomsten var den femmåriga valacken i gammat gott slag och vann ett lopp över aktuell distans före Andaloux. I V65 premiären ställdes han dock mot övermäktigt motstånd men var åter tillbaka i vinnarcirkeln på Åbytravet senast över 2640 meter. 8 Roger Hornline har ju nu fått bakspår, men jag tror inte att ett åttonde spår i volten är vad Walmann önskat sig.
- Kom bort i ett taktiglopp senat men visade bra form och formen är nog som det ska. Nu har han fått ett bra smygläge
Persos Yankee är tvåa bakom Turbo Sund i Breeders' Crown-Expressen på Färjestad 17/4
Persos Yankee är tvåa bakom Turbo Sund i Breeders' Crown-Expressen på Färjestad 17/4. Foto: Khilmans Foto

här och löser det sig så ska han vara med om det, säger Roger Walmann på sin hemsida.
Örjan är ju mästare på att lösa smyglägen och nu tycker jag att Roger Hornline kan räknas, jag hur ju tidigare gjort avslag på honom sedan han vann bronsfinalen på Solvalla. 3 Face The Evil har en enorm kapacitet när han sköter sig, vilket inte är alltför ofta.
- Han är i sitt livs form. Senast galopperade han efter att ha brutit ner på Örjan Kihlströms häst i dödens. I det läget kändes min häst hur stark som helst. Den här gången hoppas jag bli tvåa eller trea, Ebel tror jag är oslagbar på distansen, säger Ludde till Kanal 75.
Men, som vanligt tror jag att Ludde har en räv bakom örat, han tippar sig själv som vinnare "Fem tippar V75"
En riktig rysare är 6 Persos Yankee som ju har tampats mot hela årgångseliten och gjort det med godkänt resultat. Nu är avstängda Erik Svensson tillbaka och kör själv. Persos Yankee har mött betydligt tuffare djur än dessa här finns ingen Intoxicated eller Passinate Kemp. Han var fyra i Breeders Crown och det känns som han är lite bortglömd här och springspåret kommer att ge Eriks Svensson en bra position.

 V75-2  Stolopp 75.000-400.000            2140 volt

7 Information Center brände ju senast som mycket stor favorit. Hans Adielssons senaste förvandlingsnummer klarade inte V75 debuten. Ändå så rankar jag henne som loppet bästa häst. Hon fick stryk av Västerbovivinnare, men det efter att hon hade tvärstannat på upploppet, hon blev för het. Eriks förklaring efter loppet var att hon reagerade på smackandet från kuskar utvändigt om henne och svarade med att bli het. Så kan hon inte ha varit när hon tagit sina segrar hos Stall Adielsson. Nu räknar jag med att hon får ett bra lopp från sitt springspår då hon är rask ut. Jörgen Sjunnesson kör henne åt Hans.

6 Symfoni Sund var ute i fel sällskap över fel distans senast och svarade med att galoppera som brukligt. Nu möter hon bara ston och har fått ett passande springspår. Ludde kommer inte att spara på krutet och jag räknar med att hon omgående sitter i spets, sköter hon sig för ovanlighetens skull så kommer hon att bli mycket svårfångad.
- Hon fick ett snällt lopp senast och gick i mål med lite krafter sparade. Nu tror jag på toppchans och det är min bästa segerchans i omgången, säger Ludde till Kanal 75.
Erik väljer bort Information Center och sitter upp bakom stallet andra häst, 4 Pulpa. Hon galopperade omgående senast och Erik tog på sig galoppen och vill säkert revanschera sig. Nu tror inte jag att det hade spelat någon roll om hon gått felfritt senast, för inte hade hon rubbat Riva Del Sole. Pulpa har bra form och skulle Erik få henne felfri denna gång så möter hon lite enklare motstånd i detta lopp. 1 Elegance Lady har visat mycket bra kapacitet efter vila i två lopp. Senast så ledde hon hela loppet och gav aldrig Impressiv C.G någon chans. Hon är snabb ut och även om det inte blir spets så kan hon spurta mycket bra. Nu rycker dessutom Lähdekorpi av bägge skorna och då kan hon gott och väl ta spets. 2 Kings Blondie var mycket bra senast och avslutade sylvasst, hon hade vunnit om hon inte tagit ett par galoppsteg och tappat en bit. Nu sitter dessutom Björn Goop upp bakom skadade Claes Svenssons femåriga fuxiga sto.
.
 V75-3  Guld 400.001-               1640 auto

4 Flying Herkules vann senast mycket enkelt utan att ha full form. Då drog han till spets men släppte efter 500 meter för att lifta med i ryggen på ledaren, tackade för liften och speedade mycket retfullt enkelt hem segern. Tommy Hannés sexåriga flygmaskin har ju vintern som sin högtidsstund. Nu tror inte jag att han kan försvar spetsen mot Noa Savoy.
- Men man ska aldrig underskatta motståndet. Nu möter han hästar som är på väg uppåt och då tänker jag på Tunk Nafets, Lukas Lupin, Born At Last och Kahili.
Den här gången kommer han nog att gå med skor, och då är han inte lika snabb den första biten som han är barfota. Men det är också det enda som skiljer, för annars är hästen precis lika bra med eller utan skor. Jag kommer ändå att prova från start men är medveten om att det finns startsnabba hästar innanför. Överhuvudtaget är 75 procent av alla hästar i gulddivisionen snabba från början. Men Flying Herkules går precis lika bra bakifrån och är riktigt vass på speed. Så själva löpningsförloppet spelar inte så stor roll. Han tål till och med lite tryck den första biten om det nu skulle bli en snabb öppning och vinstchansen är mycket bra, säger Tommy Hanné till kanal 75.
Flying Herkules kommer att speeda ner alla på upploppet. Detta är veckans bank.

 V75-4  Klass III 75.000-125.000                2140 volt

2 Nisse har nu fått det så viktiga framspåret för den något stänkrädda fyraåriga fuxen.
- Spåret det behöver inte vara så tokigt. Han tränar normal nu och har pausat lite och det har inte varit något större fel på honom och han verkar rätt skaplig i jobben så lite outsiderchans tycker jag att han har, säger Reijo Liljedahl på Stig H Johansons hemsida.
Nisse är ingen hjälte, men gör bra lopp när han får vara med där framme. 6 Johnnie Style var duktig senast på Färjestadstravet. Visserligen så gav Dagfinn Aarum den sexåriga valacken ett perfekt lopp i ryggen på ledaren, men han avgjorde säkert och bra när luckan kom på upploppet. Nu har han ett springspår och Dagfinn kommer att ge honom ett fint lopp igen, en repris? 4 Charles de Gaulle har lite omotiverat seglat upp som favorit. Den treåriga valacken efter Meadowbranch Lucky (de mest kända avkommorna är Lucky Dream B.L och den färska V64 vinnare Sun Power G.C) galopperade bort sig i spetsspriden förra veckan. Robert Bergh plockade därför ur honom ur fältet så han har nog inga problem med att starta igen denna vecka. Men, han kommer inte att kunna satsa mot spets från ett 4:e spår i volten, så favoritskapet känns lite överdrivet. Treåringen är dock under kraftig utveckling så han ska verkligen med på lappen. 8 Nicolas Cage är en treårig efter Besiged och hans avkommor är starka och oömma för positioner, som Brave Sand. Nicolage Cage har verkligen formen på topp, visade framhovarna efter vila senast med att vinna ett treåringslopp totalt överlägset. Han ströks dock efter det för hälta så formen kan vara ett frågetecken och läget lämnar mycket att fundera över. 10 The Good Boy, som trotts namnet är en avkomma efter The Bad Boy, gav upp lite väl enkelt senast på Eskilstuna. Han har därför fått vila sedan dess. Är den fyraåriga vallacken tillbaka i samma form som i höstas så ska han räknas. 1 Ynot Boy är lite ojämn av sig och sköter sig den fyraåriga vallacken så har han en kapacitet som duger gott i klassen, galopperade bort sig vid V75 premiären. Han är ju efter Deliberate Speed, samma pappa som till Dumle Loss och Tunk Nafets, så han har nog styrkan som sitt vapen när han fungerar.

 V75-5  Stoeliten 400.001-               1640 auto

2 Sara Lu Hanover har verkligen tänt till igen efter vilan och svarat för två starka prestationer. Senast så fick hon vinna förhållandevis enkelt och gjorde det på ett övertygande sätt genom avancemang i 3:e spår utan ryggar. Nu är Sara Lu Hanover inte någon hjältinna och har sedan hon kom till Stall Stig H som fyraåring från USA inte riktigt levt upp till förväntningarna.
- Hon gick ju väldigt bra senast och det är klart att hon har bra förutsättningar och ska ses med bra vinstchans, säger Reijo Liljedahl på Stall Stig H's hemsida.
1 Blues Office är i grunden en bättre häst som under en längre tid hört hemma i stoeliten och som tillskillnad från Sara Lu Hanover var med och tampades med årgångseliten. Hon vann Drottning Silvias Pokal som 4-åring och var med och högg mot de bästa i Stoeliten redan då. Det har dock krånglat lite för Petri Puros sjuåriga sto. Nu är hon tillbaka och blir lite bättre för varje start. Senast så fick hon elakt tryck i spetsen och var ursäktat, Sara Lu Hanover drog ju nytta av det tempot. Hon är mycket starsnabb så det bär iväg mot spets igen, slipper hon alltför elakt tryck denna gång så kan de andra få det svårt. 7 Alexia Ås tillhör ju vid bra form de bästa i årskullen. Roger Walmanns fyraåring var tvåa bakom Fama Currit både i Drottning Silvias Pokal och i Stochampionatet. Hon vann dock Oaks, men där slapp hon ju Fama Currit. Nu är formen lite dunkel, även om hon vann ett lopp senast på Bjerke och 1640 meter är nog inte en fördel.
- Gick ju ganska bra senast och har dokumenterad fin form men har fått spår lite väl långt ut på vingen och det är sprinterdistans så det kan bli svårt, säger Roger Walmann på sin hemsida.
Hon har ju mött hela årskullstoppen både bland ston och hingstar, så även om läget inte är det bästa så ska hon räknas om de andra två har en sämre dag.

 V75-6  Brons 400.001-700.000               1640 auto

11 Gift To Europe var tillbaka som en suverän vinnare senast på Åby. Arne Nilsson mycket starka och speediga sexåring trivs bäst på Åbytravet. På V75 i oktober fullkomligt utklassande han konkurrenterna i klass I. Nu är det upp en klass, men det tror jag inte bekymrar Arne Nilssons skyddsling.
- Jag är inte så orolig för at han gått upp en klass, men bakspår över sprinterdistans är inte så kul, säger Arne Nilsson.
Gift To Europe får ofta göra grovjobbet själv - och så blir det förmodligen på lördag också.
- Det är faktiskt så att hästen vill framåt och gärna till dödens där han trivs. Han vill ha koll och det har han därifrån, förklarar Arne Nilsson, till Kanal 75 och fortsätter
- Självklart blir det svårt att vinna från spår elva, men samtidigt så läser jag loppet som att det blir högt tempo och det gynnar förstås min häst. Blir det riktig överpace kan det kanske gå vägen i alla fall.
Att Gift To Europe trivs på Åby är lätt att förstå, Åbyovalen har långt upplopp och han får ju ofta tunga lopp och behöver ett långt upplopp för att kunna koppla greppet. Jag spikar Torbjörn Näslund och Gift To Europe, med det imponerande loppet senast på näthinnan, med skor runt om, så kommer han hinna fram trotts läget och sprinterdistans, nu när han springer barfota bak.

 V75-7  Klass II 75.000-250.000            2140 auto

5 Foreign E.A brände ju senast som stor favorit, den dagen så brände Åke med alla favoriter. Foreign E.A var oförsvarligt svag och innan han visar rätt takter igen så måste vi gardera honom. Men, han gick då med skor, vilket kan förklarar insatsen. Blir det barfota igen på Åby så kanske Åkes fyraåring går att känna igen.  En som inte visat sviktande form är 11 We To. Håkan K Perssons fyraåriga Vallack har nu fyra raka segrar och nu förstärker Björn Goop i sulkyn. Läget är dåligt men det är han van vid. 6 On A Starship imponerad senast när han var med och utmanade Torvald Palema in på mållinjen, utvändigt om Joakim Lövgrens stjärna. Ola Karlssons fyraåriga vallack har uppenbarligen hittat en formtopp, och är under stark utveckling. 2 Viggo Dorann tyckte jag visade positiva tendenser senast från sitt då usla utgångsläge. Denna välstammade treåringen efter Express Ride (samma far som till Jaded) har visat en enorm kapacitet när han fungerar. Är han i samma form som näst senast när han vann Orrefors treårsfinal i Kalmar via ett lopp utvändigt om ledaren så kommer Ludde få vända upp i vinnarecirkeln.
 - Blev stressad senast när han gick med halvstängt huvudlag och tappade mycket kraft på det. Han gör säkert ett bra lopp nu men jag har inte full koll på motståndet, säger Ludde till Kanal 75.
8 Mariell Ås har fått ett spår lite väl långt ut på vingen men det här är en mycket bra treåring som har varit med strax under årgångstoppen och nu kör Örjan igen. Senast han satt bakom Roger Walmanns treåring så vann ekipaget ett mycket bra stolopp på Jägersro. Det kan bli ett bra smygläge för Örjan. Bo Falsigs 7 Melker Loss var betrodd senast på Kalmar, men den fyraåriga vallacken fick ett tungt lopp och trivs bättre över aktuell distans. Även om formen kan verka lite dunkel så slog han V75 vinnaren Caprice Cristal senast de möttes på Kalmartravet. 4 Flowers Victory får förnyat förtroende trotts galopper i de två senaste starterna. För jag tycker att den fyraåriga vallacken har en kapacitet som ska räcka mycket lång i den aktuella klassen. Han verkar dock lite stressad och klarade inte omstarten senast. Nu är det bil och han är rask ut och Lennart Forsgren har nog fått order att ladda för spets. Om man bortser för de två senaste fadäserna, som är orsakade av voltstart och av övermäktigt motstånd, så är formen mycket god och han kommer att vara med på målfotot denna gång.

 

Gnaägg

 

Lycka Till

 

 

 

Bilderna publicerade tom 2005-12-19

Relaterade länkar

Av: ThomasH

Datum för publicering

  • 2005-12-15