2006-03-26 21:09 #0 av: ThomasH

Order By Fax bjöd på en bländande uppvisning. I det första uttagningsloppet till Olympiatravet spurtade han enkelt ner favoriten Thai Tanic. - Hästen är så bra att han kan vinna finalen, sa Per Lennartsson.

Både vädret och den sportsliga kvalitéen skvallrade om att våren är i antågande. Eskilstuna badade i sol och publiken på 5.774 personer fick se sportsliga höjdpunkter som Order By Fax och Järvsöfaks.
Ett säkert vårtecken brukar vara när Olympiatravet drar igång. Det är säsongens första storlopp och på Sundbyholms travbana fick vi se en spännande uppgörelse. Favoriten Thai Tanic flög till ledningen för Björn Goop och anförde i ett hårt tempo. Ut ur den första kurvan kastade Åke Svanstedt loss med Hot Tub och avancerade fram utvändigt om ledaren. Tempot första varvet var 1.13,6 och då satt Order By Fax i fjärde par utvändigt.

 

Trodde på seger 400 kvar
När det var fyrahundra meter kvar kom en kraftfull attack av den femårige fuxen. Order By Fax fullkomligt flög fram och avgjorde lekande lätt över upploppet. Han avslutade sista varvet på 1.11,7 och landade på tiden 1.13,7.
- Han vann avstannande och sprang och väntade på de andra sista 100 metrarna, sa Per Lennartsson.
- Det var enorm körning ut på första långsidan och det var jag otroligt nöjd med. Jag var sedan ute i tredjespår och kände mig lite för sexhundra meter kvar. Men sedan gick jag tillbaka och körde inte för fullt förrän fyrahundra kvar. Då fick jag ett enormt gensvar och kände direkt att vi skulle vinna.

Utvecklats mycket i Frankrike
Order By Fax, som tränas och delägs av Per Lennartsson, har under vintern tävlat framgångsrikt i Frankrike. Där har han vunnit två storlopp på Vincennes i Paris, och Per menar på att hästen har gått framåt rejält med de loppen i sig.
- Han har utvecklats mycket i vinter både fysiskt och på det mentala planet. Hästen har gjort några fantastiska lopp i Frankrike och dragit nytta av det. Han har en härlig styrka och en explosiv speed. Nu ser vi fram emot finalen på Åby, sa Lennartsson.
Hur står sig Order By Fax mot Gidde Palema och de andra i finalen?
- Jag tror faktiskt att han kan vinna Olympiatravet. Min häst är i ruggigt fin form just nu samtidigt som de bästa hästarna kanske inte är lika formstarka för dagen.
Blir det någon mer start innan Olympiatravets final?
- Ärligt talat vet jag inte det i dagsläget. Det är lite långt med fyra veckor fram till finalen och helst borde han ju få ett lopp till under den tiden. Vi får se, jag ska samtala med den andra delägaren också. Det är ju möjligt att loppet i Hagmyren nästa lördag kanske inte blir så blodigt...
Tvåa i mål - och därmed också klar för Olympiatravets final - blev Thai Tanic.

Grym uppvisning av Järvsöfaks
Utöver Order By Fax så var det Järvsöfaks som glänste i Eskilstunas V75:a. Kallblodskungen upphör aldrig att förvåna och tog en ny imponerande seger. Men den här gången fick han mothugg av Moe Odin, som verkligen bjöd upp till kamp. Duon bjöd på ett mycket sevärt lopp helt i publikens smak. Moe Odin snuvade Järvsöfaks på ledningen direkt när startbilen släppte iväg fältet.
- Jag provade lite från början men kände 20 meter innan starten gick att han inte skulle kunna hålla ledningen, sa Jan-Olov Persson.

Var brydd i sista sväng
Persson tog sig snabbt ut i andraspår och fick ett lopp i andra par utvändigt. Attacken kom ut på sista bortre långsidan, samtidigt som Moe Odin drog undan i ledningen. In i sista kurvan ryckte norrmannen undan och Järvsöfaks kröp ner på innerspår. I det läget talade allt för att Moe Odin skulle vinna. Men Järvsöfaks visade återigen att han är en undantagshäst. Över upploppet plockade han in meter för meter, och kort före mål var kallblodskungen först. Segertiden blev fina 1.20,5 över distansen 1609 meter med bilstart.
- Det blev ett härligt tvåhästarslopp, konstaterade en nöjd Jan-Olov Persson.
- I sista sväng var jag lite brydd hur det skulle gå, men när vi kom in på upploppet och "Faksen" fick syn på mållinjen, då tog han i vad som gick. Hästen är fantastiskt, så stark och så fin. Det ser ut som att han får ett nytt bra år som tolvåring, fortsatte Persson.

I övrigt blev det en blandad kompott med skrällar och favoriter inom V75.
De övriga vinnarna var Super Qui (Jan Skoglund), Gamin Launcher (Jörgen Sjunnesson), Mollie's Photo (Daniel Redén), Mack November (Lufti Kolgjini), On Way Laday (Örjan Kihlström).
Sju rätt gav till slut drygt 213.304 kronor.
Och nästa lördag fortsätter Olympiatravet med ett nytt uttagningslopp på Hagmyren.

Michael Carlsson

Bilden publicerad t o m 2006-04-01.

Av: Michael Carlsson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-03-26