2005-12-06 14:35 #0 av: ThomasH

Dumle Loss i Paris eller sju hästar på V75. Erik Adielsson hade beslutsångest innan han valde hemmaplan på lördag. Nu är han omgångens nyckelkusk med flera intressanta styrningar.

Erik Adielsson, 31, har ett kanonår bakom sig med flera storloppssegrar:
Sprintermästaren med Profit Ås.
Svenskt Travoaks med Electra Skift.
Svenskt Mästerskap, Frances Bulwarks lopp och Prix Marcel Laurent med Dumle Loss.
Stoavdelningen i Orsi Mangelli med Le Reve.
E3-revanschen i lördags med Lilie M.

 

"Hittat en behaglig struktur"
Adielsson är nominerad till Årets Kusk och har kört in 24 miljoner kronor och tagit 220 segrar. Det är ett resultat han är såklart är tillfreds med.
- Jag har kört in mer pengar per start i år än tidigare. Det är jag mycket nöjd med och visst är det de stora segrarna som lyfter upp året, säger Erik Adielsson som har dragit ner antalet styrningar mot tidigare år.
Han har då legat kring 1700 till 1800 körda lopp per år, just nu är det antalet drygt 1300 i år.
- Jag har hittat en behaglig struktur i min verksamhet. Tidigare fick jag inte tid med allt annat som jag ville göra. Jag kände mig spänd hela tiden och kunde aldrig slappna av. Därför har jag medvetet dragit ner litegrann, men det är ju fortfarande så att jag kör väldigt mycket, även om det inte var som för två år sedan. Jag är verkligen nöjd med vad jag har för kunder och det är många som jag trivs tillsammans med.
Du har själv blivit allsvensk champion tre gånger (2001 - 2003). Du är alltså inte sugen att offra allt för att ta upp kampen med Björn Goop framöver?
- Jag känner att jag har gjort det där. Jag har blivit champion tre gånger i rad och slog det dåvarande rekordet. Jag vet vad som krävs för att göra det. Därför kan jag säga att det är en enorm prestation av Björn att han har vunnit så mycket lopp i år. Jag är den förste att lyfta på hatten och gratulera, säger Erik.
Men tillägger:
- Samtidigt kan jag säga att det är inte omöjligt att jag försöker igen. Någon gång framöver kommer jag nog prova igen för att ta titeln.

Kunde ha kört Dumle Loss i Paris
Inför helgens V75-tävlingar på Jägersro hade Erik en del bryderier hur han skulle göra. Antingen köra Dumle Loss i ett storlopp i Paris (Prix de Bourbonnais) eller V75 på hemmaplan.
- Det var mycket velande fram och tillbaka. Jag hade hemskt gärna velat köra Dumle Loss men samtidigt är det inte säkert att han kommer med i loppet. Detta beroende på att han inte har tjänat tillräckligt med pengar.
- Dessutom hade farsan (Hans) fyra bra hästar till start på V75. Jag kör i alla elva lopp på Jägersro, och det hade känts tufft att avstå det, menar han.
Så här kommenterar Erik Adielsson sina V75-chanser:
- Made In France (V75-1) har jag aldrig kört och kan inte uttala mig om.
- Pulpa (V75-2) är uppanmäld och möter tuffare hästar än hon är van vid. Anledningen är att det inte fanns något annat lopp åt henne, och därför får hon gå ut här på hemmaplan. Det finns ett par konkurrenter som hon normalt inte slår, och jag tycker inte att Pulpa är något tidigt streck. Men hon är inte så tokig i grunden, och tar man fem, sex hästar på kupongen kan man kan plocka med henne.

Caramba kan vinna i guld
- Caramba Hall (V75-3) håller sin fina form och vann enkelt senast. Vi fick ledningen och fick bestämma tempot och insatsen som sådan sa väl kanske inte så mycket. Men hästen kändes fin och han fortsätter att göra bra lopp.
- Vi fick ett bra läge nu men samtidigt är många av de andra hästarna pilsnabba den första biten, och jag tror inte att det blir någon ledning. Kapacitetsmässigt höjer sig väl Digger Crown över mängden men han var ju å andra sidan tveksam i senaste starten. Caramba Hall har form för att vinna om det klaffar med positionerna.
- Sun Of Queen (V75-4) har jag aldrig kört och kan inte uttala mig om.

Bästa vinstchansen
- Information Center (V75-5) är min bästa vinstchans på förhand inom V75. Hon har gjort det riktigt bra hos farsan och bara förlorat en gång i hans regi. Då fick hästen hårt tryck och fick ge sig på målfoto. När jag vann med henne för tre starter sedan var hon väldigt fin, även om motståndet var ihåligt.
- Om man tittar på hur bra mina hästar duger i respektive klass på lördag, i kombination med startspåren, tycker jag att Information Center är bästa vinstchansen.
- Prince Valliant (V75-6) är riktigt bra och gör topplopp varje gång. Senast fick han en tung löpning men kämpade bra till knapp förlust. Det var synd att han återigen fick ett dåligt läge, och alla vet hur svårt det är att vinna V75-lopp från elftespår. Men trots det, och trots att hästen har gått upp ett par klasser, ska han räknas med vinstchans.
- Ixias Winner (V75-7) gick väldigt fort när han galopperade in på upploppet senast. Det var synd, för hästen kändes väldigt fin i det läget och jag tror att vi hade vunnit annars. Fjärdespår med voltstart är aldrig roligt men jag hoppas och tror att han klarar av det. I så fall ska hästen räknas med segerchans, säger Erik Adielsson.

Michael Carlsson

Bilden publicerad tom 2005-12-12

Relaterade länkar

Av: Michael Carlsson

Datum för publicering

  • 2005-12-06