2006-03-09 19:14 #0 av: ThomasH

Jag de Bellouet fråntas segern i Prix d'Amerique. Anledningen - förbjuden medicinering. Segern och förstapriset på drygt 4,7 miljoner kronor tillfaller nu i stället Stefan Melanders Gigant Neo. - Helt sjukt. Jag satte mig ner på en höbal och stirrade rakt fram efter beskedet, säger "Tarzan".

Vincennes dansade, Vincennes sjöng. Den franske nationalidolen Jag de Bellouet, "le cannibale" hade försvarat sin seger i världens mest prestigefyllda travlopp, Prix d'Amerique. Efter en problemfylld tid hade Jag de Bellouet på ett mirakulöst sätt lyckats hitta toppformen lagom till den sista söndagen i januari. Nu fråntas han segern - och förstapriset på drygt 4,7 miljoner kronor.

 

Gallier oskyldig?
Anledningen är att det urinprov som togs på hästen i samband med loppet visade spår av den förbjudna anti-inflammatoriska substansen tolfenaminsyra. Enligt det franska travsportförbundet, Cheval Francais, är det mest troliga, även om det inte är fullständigt bevisat, att Jag de Bellouets tränare Christophe Gallier är oskyldig. Skulden faller enligt Cheval Francais på ett franskt laboratorium, Vétoquinol, som av misstag ska ha blandat in tolfenaminsyra i det C-vitamin som Jag de Bellouet intagit. C-vitamin är inget förbjudet ämne, och därmed döms Christophe Gallier inte till något ytterligare straff. Förutom då att Jag de Bellouet diskvalificeras i Prix d'Amerique, och att såväl segern som förstapriset går till Gigant Neo.
- Jag var ute och körde häst utan telefon på mig, och hade säkert 50 missade samtal när jag kom tillbaka. Minst 49 av dem var från Dominik (Locqueneux, kusken), säger Gigant Neos tränare Stefan Melander.
 Hur reagerade du på beskedet?
- Det är fantastiskt. Vad fan ska jag säga mer? Jag tror inte att det är sant. Det är ju inget vanligt lopp precis och jag trodde att min sista chans att vinna Prix d'Amerique var i år och att den hade gått förlorad.
- Samtidigt känns det så klart jäkligt tråkigt att vinna på det här sättet och jag har hela tiden sagt att jag tycker att bästa hästen ska vinna. Men Jag de Bellouet kunde ha blivit fråntagen segern redan direkt efter loppet då han vinglade på upploppet och hindrade Gigant Neo, säger "Tarzan.

 Dubbla prissumman
Förutom att Gigant Neo nu för alltid kommer att stå som vinnare av Prix d'Amerique 2006, innebar förstaplatsen även ett tillskott på drygt 2,3 miljoner kronor.
- Det känns helt otroligt. En djävulsk seger och nu har jag vunnit såväl Hambletonian som Prix d'Amerique.
 Blir det något firande?
- Nä, det regnar här i Frankrike. Skit samma. Det får bli en senare fråga.

Pär Andersson

Bilden publicerad t o m 2006-03-16.

Av: Pär Andersson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-03-09