2005-09-25 00:27 #0 av: ThomasH

Sverige vann landskampen mot Norge när Unionstravet avgjordes på Färjestad. Järvsöfaks vann duellen mot Bokli Eld. Och Bellman Töll utklassade Scarlet Knight i gulddivisionen på 1.10,1. - Jag hade kunnat köra under 1.10 idag. Hästen är vassare nu än när han vann Sweden Cup, sa Ulf Ohlsson efteråt.

 

Från Kanal 75

Det var feststämning i Karlstad där Unionsupplösningen mellan Sverige och Norge firade 100-års jubileum.
Inför 7.658 personer på Färjestad-travet vann Sverige landskampen mot Norge. Det blev fem svensktränade segrare mot tre för Norge.
Dagen avslutades med matchen mellan Järvsöfaks och Bokli Eld. Publiken stannade kvar och piskade upp en härlig stämning inför "Unionsduellen". Järvsöfaks tog ledningen och fick som väntat Bokli Eld i ryggen. Jan-Olov Persson drog i ett halvhårt tempo under loppet och inledde de första 500 metrarna på 1.20,0. Över sista bortre långsidan skruvade Jan-Olov upp tempot ytterligare. Han kunde dock inte skaka av sig Bokli Eld som satt klistrad i "Faksens" rygg när de svängde in på upploppet. Och med knappa 200 meter kvar vreds norrmannen ut och försökte göra en attack.

"En speciell känsla"

Men Järvsöfaks bara bet ifrån och den sista biten utökades istället försprånget. Under stort jubel från publiken vann "Faksen" på 1.18,8 över distansen 1609 meter med bilstart.
- Det här var en speciell känsla. Riktigt kul att publiken var med på noterna och "Faksen" var väldigt bra idag, sa Jan-Olov Persson.
- Jag kunde fånga upp norrmannen från start och sedan köra i ett jämnt tempo som passade mig. Jag drog sedan upp farten på sista bortre långsidan och fick då ett bra svar från Järvsöfaks. Men Järvsöfaks bara bet ifrån och den sista biten utökades istället försprånget. Under stort jubel från publiken vann "Faksen" på 1.18,8 över distansen 1609 meter med bilstart.- Det här var en speciell känsla. Riktigt kul att publiken var med på noterna och "Faksen" var väldigt bra idag, sa Jan-Olov Persson.- Jag kunde fånga upp norrmannen från start och sedan köra i ett jämnt tempo som passade mig. Jag drog sedan upp farten på sista bortre långsidan och fick då ett bra svar från Järvsöfaks.

Bellman Töll sprang 1.10,1
Betydligt fortare gick det i gulddivisionen där blott fyra hästar kom till start.
Bellman Töll flög direkt till ledningen och drog i ett högt tempo. Han fick snabbt Scarlet Knight på sin utsida samtidigt som Ulf Ohlsson körde vad som gick på den blixtsnabba Färjestad-ovalen. Första 500 metrarna gick på 1.09,5 och första varvet på 1.09,7. Vid upploppets början var Scarlet Knight en slagen häst samtidigt som Bellman Töll sprintade undan till en mycket lätt seger. Han imponerade stort på den fenomenala tiden 1.10,1 över distansen 1640 meter med bilstart.
- Jag hade kunnat köra under 1.10 om jag hade släppt av honom de sista 50 metrarna. Det hade varit roligt men det här duger bra det också, sa Ulf Ohlsson.
Han fortsatte:
- Hästen är i en otrolig for m och är nog vassare nu än när han vann Sweden Cup i våras. Jag tycker att han har utvecklats och blivit starkare. Han tål tuffa upplägg numera och det var därför jag drog i ett hårt tempo. Betydligt fortare gick det i gulddivisionen där blott fyra hästar kom till start.Bellman Töll flög direkt till ledningen och drog i ett högt tempo. Han fick snabbt Scarlet Knight på sin utsida samtidigt som Ulf Ohlsson körde vad som gick på den blixtsnabba Färjestad-ovalen. Första 500 metrarna gick på 1.09,5 och första varvet på 1.09,7. Vid upploppets början var Scarlet Knight en slagen häst samtidigt som Bellman Töll sprintade undan till en mycket lätt seger. Han imponerade stort på den fenomenala tiden 1.10,1 över distansen 1640 meter med bilstart.- Jag hade kunnat köra under 1.10 om jag hade släppt av honom de sista 50 metrarna. Det hade varit roligt men det här duger bra det också, sa Ulf Ohlsson.Han fortsatte:- Hästen är i en otrolig for m och är nog vassare nu än när han vann Sweden Cup i våras. Jag tycker att han har utvecklats och blivit starkare. Han tål tuffa upplägg numera och det var därför jag drog i ett hårt tempo.

Siktar på storlopp i Holland
Vad blir nästa uppgift?
- Det blir i guldfinalen på Solvalla kommande lördag. Sedan kanske vi åker till Holland 14 dagar senare. Det är ett storlopp i Wolwega med 75.000 euro till vinnaren. Meningen är väl att han får göra några starter till innan det blir vintervila.

Scarlet Knight inte som förr
Tvåa i mål blev Scarlet Knight som travade 1.11,0 från "dödens". Men kusken Stig H Johansson hade räknat med mera.
- Det är inte samma Scarlet Knight som det varit en gång i tiden. Han känns fin och travar bra men har inte någon toppform. Idag var hästen 20 meter efter Bellman Töll i mål och det ska han inte vara, sa Stig H Johansson.


Ändå dubbel Stig H
Stig H fick ändå plåster på såren när han vann två V75-lopp. I kallblodsloppet körde han Anna Svensson-tränade Åkre Lurifax till seger. Men det satt hårt åt och krävdes målfoto för att betvinga norrmannen Gransbrun. Ifrån positionen utvändigt om ledaren lyckades dock Åkre Lurifax sätta nosen först precis på mållinjen.
- Jag trodde att vi hade förlorat loppet. Jag såg att vagnen var före men min häst var liten och jag trodde inte att nosen räckte ända fram.
- Innan loppet fick jag information av hästens tränare att den norska hästen inte var bra i senaste starten. Målsättningen var därför att massera den, sa Stig H Johansson. Stig H fick ändå plåster på såren när han vann två V75-lopp. I kallblodsloppet körde han Anna Svensson-tränade Åkre Lurifax till seger. Men det satt hårt åt och krävdes målfoto för att betvinga norrmannen Gransbrun. Ifrån positionen utvändigt om ledaren lyckades dock Åkre Lurifax sätta nosen först precis på mållinjen.- Jag trodde att vi hade förlorat loppet. Jag såg att vagnen var före men min häst var liten och jag trodde inte att nosen räckte ända fram.- Innan loppet fick jag information av hästens tränare att den norska hästen inte var bra i senaste starten. Målsättningen var därför att massera den, sa Stig H Johansson.

Vann utan att vara som bäst
Stig H vann även med egentränade Citation i V75-6. Han fick ett lopp i tredje par utvändigt samtidigt som tempot var stenhårt i täten med 1.11,8 första varvet. Ledande Think Yatzee försvarade sig tappert över upploppet över upploppet men den sista biten kopplade Citation greppet.
- Han var bra utan att ha någon riktig toppform. Jag tycker att han har gjort bättre lopp tidigare i år. Nu vintertränar vi och preparerar honom inför nästa säsong. Så får vi se om han kan höja sig ett snäpp, det behövs om han ska kunna matcha de allra bästa, sa Stig H. Stig H vann även med egentränade Citation i V75-6. Han fick ett lopp i tredje par utvändigt samtidigt som tempot var stenhårt i täten med 1.11,8 första varvet. Ledande Think Yatzee försvarade sig tappert över upploppet över upploppet men den sista biten kopplade Citation greppet.- Han var bra utan att ha någon riktig toppform. Jag tycker att han har gjort bättre lopp tidigare i år. Nu vintertränar vi och preparerar honom inför nästa säsong. Så får vi se om han kan höja sig ett snäpp, det behövs om han ska kunna matcha de allra bästa, sa Stig H.

Norsk inledning
Även om det till slut blev svensk seger i landskampen blev det norsk dominans i inledningen av V75-omgången. Två norrmän som imponerade men värst var utan tvekan Golden Shogun i V75-1. Femåringen brakade till ledningen i första kurvan och drog i ett stenhårt tempo. Han inledde med 1.08,7 de första 500 metrarna och varvade på 1.11,8. Men trots det hårda tempot hade Golden Shogun de bästa krafterna kvar. Över upploppet stack norrmannen ifrån till en överlägsen seger. Vinnartiden blev 1.11,3 och det var en uppvisning som hette duga.
- Jag hade hoppats kunna köra 12,0 så det här var väldigt, väldigt bra. Golden Shogun var inte tom i mål och det här är en kanonhäst, sa segerkusken Asbjörn Tengsareid.
Här galopperade en annan av de betrodda, Roger Hornline, bort sig direkt i starten.

Norsk seger även i V75-2 och här handlade det om samma segerrecept. French Design fick överta ledningen i utgången av första kurvan när Spenda Princess välvilligt släppte täten. French Design fick sedan bestämma tempot och hade inga problem att glida undan till en lätt seger.

Populär hemmaseger
Omgången avslutades med en populär hemmaseger. Det var Göran E Johansson som vann med sin egentränade Sir Henry på ett övertygande sätt. Detta trots att hästen ströks för kolik för några veckor sedan. Nu var han i alla fall fit for fight och vann säkert före en bra spurtande Brave Man.
V75-omgången blev favoritbetonad och sju rätt gav endast 276 kronor. Det blev ingen utdelning på varken sex eller fem rätt, vilket innebär jackpot den kommande lördagen på Solvalla. Totalt går 31,6 miljoner kronor vidare till V75-finalerna under Kriteriehelgen.
Omgången avslutades med en populär hemmaseger. Det var Göran E Johansson som vann med sin egentränade Sir Henry på ett övertygande sätt. Detta trots att hästen ströks för kolik för några veckor sedan. Nu var han i alla fall fit for fight och vann säkert före en bra spurtande Brave Man.V75-omgången blev favoritbetonad och sju rätt gav endast 276 kronor. Det blev ingen utdelning på varken sex eller fem rätt, vilket innebär jackpot den kommande lördagen på Solvalla. Totalt går 31,6 miljoner kronor vidare till V75-finalerna under Kriteriehelgen.

Michael Carlsson

Relaterade länkar

Av:

Michael Carlsson

Datum för publicering

  • 2005-09-24