2006-02-28 21:59 #0 av: ThomasH

Två kända ägare resulterade i smeknamnet "fotbollshästen". Sju raka segrar gav honom respekt. På Jägersro debuterar Across the Lines på V75 som storfavorit. - Jag vore jäkligt korkad om jag inte trodde på vinst på lördag, säger kusken Erik Adielsson.

Sören Åkeby har vunnit dubbla SM-guld i fotboll med Djurgården. Hasse Backe har lika många titlar som tränare för FC Köpenhamn i den danska ligan. Nu är de på väg att bli riktigt framgångsrika även som hästägare. Tillsammans äger de Across the Lines som på lördag i V75-1 på Jägersro kan ta sin åttonde raka seger.
- Det känns ungefär som när man lyfte bucklan efter SM-gulden. Nä, det kanske var lite större men det är alltid roligt att vinna och alla som håller på med trav vet hur svårt det är att överhuvudtaget få en häst till start. Att sedan ta sju raka är helt fantastiskt, säger Sören Åkeby, som under hela sitt liv haft ett stort travintresse.

 

 Fotbollsfolk i massor
Ett möte på Solvallas stallbacke mellan fotbollstränaren Åkeby och travkusken Adielsson var början på samarbetet. Åtskilliga samtal senare ledde till att Sören Åkeby tillsammans med Hasse Backe, och landslagsspelarna Tobias Linderoth och Markus Allbäck, i somras köpte tvåårige Lyx Brodde och placerade hästen i träning hos Hans Adielsson. Hittills har hästen startat en enda gång. Då blev det galopp och diskvalificering.
- Vi har inte fått någon riktig stil på honom. Därför är det skönt att Across the Lines, som var den andra hästen jag tipsade dem om, har lyckats bättre, säger Erik Adielsson.
 Hur är det att ha två så pass kända namn som hästägare?
- Det sköna med Hasse och Sören är att båda själva genom fotbollen tävlat på elitnivå och vet att det går åt skogen ibland. Det är inte lätt att vinna varje gång. Båda två har varit väldigt tålmodiga men vi får väl se hur de reagerar när Across the Lines börjar förlora...

 "Riktigt förvånad"
Något som kan dröja. I sin senaste start såg fyraåringen läckrare ut än någonsin när han dansade runt Jägersros oval på en riktig kanontid, 1.14,4 över 2 140 meter. Sören Åkeby var en av alla dem som imponerades.
- Jag måste erkänna att jag blev riktigt förvånad. Att gå en sådan tid den här årstiden är jätteimponerande. Är han lika smidig och fin på lördag måste det vara stor chans till ny seger.
 Kommer du vara på plats på Jägersro?
- Jag tror faktiskt inte att det är möjligt. Tyvärr. Vi har träningsmatch då med Malmö FF så jag får väl spela in och titta på loppet i efterhand.
Även Erik Adielsson är förhoppningsfull inför Across the Lines V75-debut.
- Jag vore klart obegåvad om jag inte hoppades på vinst med en häst som har sju raka. Det är en häst utöver det vanliga. Samtidigt ska man komma ihåg att han ännu inte har mött några världsstjärnor.
 Hur klarar han fjärdespåret och den långa distansen?
- Han har gått iväg felfritt från ett femtespår så jag tror det är större chans att han klarar av det än att han galopperar. Distansen tror jag inte ska vara något problem, men eftersom det är första gången på 2 640 meter så vet man inte säkert förrän efter loppet.
 Du kör ytterligare två hästar åt din pappa Hans - är det någon du tror på segerchans med?
- Pulpa (V75-5) var fin senast då hon förvånade mig. Hon hade nämligen inte känts riktigt perfekt i sitt sista jobb. Men farsan ändrade lite på skorna så det kan ha varit det som gjorde att hon fungerade så bra. Det är inte lätt att vinna V75 från tillägg men hon tål att göra en del jobb själv och jag känner mig inte borta.
- Med Prince Valliant (V75-6) vore det intressant att låta en statistiker kolla hans spår på V75. Allvarligt talat. Det känns osannolikt att han alltid får usla lägen. Men han gör det bra och kändes okej senast. Nu krävs det nog att det körs under 1.14 första varvet om vi ska ha någon chans att hinna fram till seger.

Pär Andersson

Bilden publicerrad t o m 2006-03-06.

Av: Pär Andersson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-02-28