2005-11-06 01:17 #0 av: ThomasH

Fama Currit blev som väntat fyraåringarnas drottning när V75 avgjordes på Bergsåker. Att Triton Sund skulle vinna "killarnas" avdelning i Breeders' Crown var inte helt oväntat det heller. Bergsåker bjöd på bra sport och ännu bättre väder - men överraskningarna uteblev.

Kanal 75 Sundsvall
Nästan sensommarvärme, dessutom behagligt vindstilla väderlek, lockade över 5200 personer till Bergsåker på lördagen. Favoriterna motsvarade förväntningarna på V75, och Järvsöfaks var lika förkrossande som vanligt i kallblodsloppet.
Men det bjöds på några riktigt härliga dueller.
I stonas Breeders' Crown-final vann kullens suverän Fama Currit helt överlägset med Peter Ingves. Robert Bergh tog ledningen med Toamasina men valde logiskt nog att släppa till storfavoriten och lifta med till andraplatsen.
Peter Ingves gjorde sin vanliga segergest efter loppet, ena benet i vädret i 90-gradig vinkel.
- Nu har hon vunnit rubbet, menade han om kullens suverän som nu med råge passerat fyramiljoners-strecket i insprungna pengar.
I hingstarnas och valackernas Breeders' Crown-final blev  det desto mer spännande. Två av förhandsfavoriterna, Triton Sund och Order By Fax, utkämpade en härlig duell.
Men Triton Sund (Örjan Kihlström), som hade travat utvändigt om ledaren Persos Yankee hela loppet, var obeveklig.
Order By Fax kämpade storstilat  -  men fick nöja sig med andraplatsen. Efter loppet var tränaren och kusken Per Lennartsson lite självkritisk och menade att han kanske skulle kört fram direkt för att på så sätt få andrapar utvändigt bakom Triton Sund under loppet.
Men frågan är om det hade räckt. Stefan Hultman-tränade Triton Sund var strålande för dagen och under alla omständigheter en värdig vinnare.
En dubbelseger i Breeders' Crown således för avelshingsten Viking Kronos.


Järvsöfaks tog 131:a
Och så Järvsöfaks . . . den ganska ovanliga uppgiften med 20 meters tillägg på kort distans såg på pappret intressant ut. Det pratades om eventuella trafikproblem och till och med förlust.
Men redan på långsidan syntes det att det skulle bli som vanligt, i sista sväng var det helt avgjort och i mål var tvåan Roland trots en klart anständig insats tio längder  efter  "Faksen".
- Hästen känns fantastiskt fin, men det verkar inte finnas fler lopp i november för oss, sade tränaren Jan-Olov Persson på stallbacken efter seger 131 i karriären för Järvsöfaks.
Persson antydde dock att det var troligt med fler starter innan jul, ingen vintervila än, alltså.

Malabar Circle Ås går i mål. Foto: Lars Jakobsso
Malabar Circle Ås går i mål. Foto: Lars Jakobsso
Malabar Circle Ås mot Italien
Inte helt oväntat kom dagens vassaste avslutning från Malbar Circle Ås i gulddivisionen. Svante Båths stjärna hade Erik Adielsson i sulkyn denna gång. Efter en perfekt resa i först tredje par utvändigt och sedan andra par utvändigt den sista biten var det nästan formalia att flyga ifrån ledaren Nyby Exet och samtidigt hålla General du Lupin ifrån sig.
Trots dåligt tempo loppet igenom.
- Vi siktar på Nationernas Pris i Italien på söndag med Malabar Circle Ås meddelade Svante Båth.


Söderkvist slog till direkt

Copi Crown och Stefan Söderkvist. Foto: Lars Jakobsson
Copi Crown och Stefan Söderkvist. Foto: Lars Jakobsson

 

Övriga V75-vinnare: Björn Goop segrade med Thomas L Larssons Ranunkel efter att ha fått en sen och märklig lucka mitt på upploppet. Stefan Söderkvist inledde det nya samarbetet med Kari Lähdekorpi med att "sätta dit" Copi Crown som på upploppet flög från sista till första plats.
Och Anders Wallins Alex Broline vann silverdivisionen med Stig H Johansson i sulkyn efter en optimal resa i rygg på ledaren Ebel.

Robert Okpu

Relaterade länkar

Av: Robert Okpu
Kanal 75

Datum för publicering

  • 2005-11-06