2005-11-03 23:39 #0 av: ThomasH

Vi får se riktigt bra travsport när V75 gästar Bergsåker. Höjdpunkterna är givetvis finalerna i Breeders' Crown för fyraåringarna. Vi hittar inga spikar där, jag spikar inte kullens drottning, Fama Currit, första övernattningen kan var ett frågetecken och Mäster Stig H har bra motbud. Jag väljer istället att spika den enda världsstjärnan i guldloppet, Malabar Circle Ås och givetvis Järvsöfaks.

Breeders' Crown finalen för fyraåringarna är en av de sista höjdpunkterna under travåret, nu har vi bara 3-åringarna kvar innan travet går in i vintertrallen. Inget negativt med det, vintern har sin tjusning, vilka springer bra med hakar, vilka kan tävla barfota trotts hårda vinterbanor? Utdelningen brukar bli bättre på V75 under vintern, och utmaningen att ta reda på vilka travare som är bäst under den mörka årstiden lönar sig. Ofta så gör de riktig bra vinterhästarna debut vid denna tid, de som gillar kallt väder och hårdare banor. Gnistrande solsken, kallt och snö, alla halshästar som har svårt under sommaren stormtrivs i den klara höga luften. Men, tyvärr är det väl vanligare med dimma, regn och rusk. Jag ser ändå fram mot vintertravet. Men först ska vi njuta av de sista årgångsloppen och se fram mot finalerna på Solvalla den 12/11, efter det så börjar vintertravet, när gulddivisionen är en ihålig historia, de bästa är nere i Frankrike för att prova lyckan. Men, inte än, nu ser vi en världsstjärna i guld. Svante Båths stjärna, Malabar Circle Ås, tävlade barfota för först gången på länge näst senast när han avslutade med mersmak bakom Dumle Loss i guldfinalen på Solvalla. Han vann senast ett storlopp ner i Holand, då med skor, men nu signalerar Svante att det blir barfota igen och spiken känns given. Behöver jag motivera min andra spik, Järvsöfaks? Men, vi tar det från början.

 V75-1  Breeders' Crown 4-åriga Ston       2140 auto

2 Fama Currit
är ju kullen obestridliga drottning, Peter

 Ingves har verkligen fått ordning på denna hetsiga dam.
- Man kan aldrig ta ut en seger i förskott, men visst ser det ut som en bra chans. Det skulle vara jäkligt roligt att få vinna ännu ett storlopp, säger Peter Ingves, lärlingen som är ordinarie kusk på Fama Currit, till Kanal 75.
Hon blir veckans bank tillsamman med Järvsöfaks på 99 % av alla kuponger. Jag spekulerar, hon är nu ute på sin första övernattning och jag vet inte hur Viking Kronos-dottern kommer att reagera på det? Antagligen så är det inga problem, men hon får inte ha en dålig dag. 3 Sweet And Strong imponerade i sin semifinal och formen är klart stigande, Stig H har här en mycket stark dam som aldrig ger sig.
- Sweet And Strong är formmässigt stark på slutet och tränat en gång sedan senast och det se bra ut, om man ska gardera Fama Currit så, säger Reijo Liljedahl på Stig H's hemsida.
Men, han har också en mycket bra 4-åring i 5 Green Chili som var imponerande i sin semifinal även om aldrig lyckades fånga in vinnande Kathy Silvio, men hon hade ett mycket besvärligt 11:e spår och gick sista 400 ute i spåren utan rygg. Nu har hon ett betydligt bättre läge och blir inte sämre med Erik i sulkyn och det lopp hon fick i kroppen efter en tids frånvaro.
- Om man vill vara ensam på V75:an så kan man markera henne, säger Reijo Liljedahl på Stig H's hemsida. Så vi avstår.

 V75-2  Klass I 75.000-400.000               2140 auto

2 Ranunkel
är näst intill överlägsen detta motstånd, en spik är inte helt fel. Senast på Eskilstunatravet så fick Thomas Larssons femåring 5:e utvändigt från det besvärliga 11:e spåret, gick sedan på 250 kavar och var totalt överlägsen. Men, jag spikar inte. 7 Alvena jojo är ett styrkefenomen som brukar krossa sina motståndare, han kommer inte att lämna Björn Goop en sekund att andas ut.
- Han älskar att träna och kan göra det hur mycket som helst. I den klass han nu befinner sig i är det ingen som slår honom på styrka, säger Jim Oscarsson till kanal 75.
Nu var det lite för hård bana för honom senast på Solvalla, det slet på han fötter och det blir skor bak nu, det har han aldrig gått med för Jim Oskarsson som fick Alvena Jojo i träning i vintras. 3 Star Running kommer från formstallet Petri Salmela. Den 4-åriga Running Sea-avkomman har dessutom formen på topp. Han imponerade på mig vid segern senast på Solvalla efter ett bra lopp i 3:e utvändigt. Petri Salmelas hästar körs som vanligt av Jorma Kontio, och han vet vi är inne i ett flyt. Jorma skriver på sin hemsida:
- Han har utvecklats markant under de senaste månaderna. Senast tog han en övertygande seger på Solvalla och han passerade mållinjen med pigga ben. Nu är motståndet tuffare men en liknande insats som senast bör räcka långt även här.
Star Running springer barfota bak igen.
- Star Running fick ett bra lopp i tredje par utvändigt samtidigt som täthästarna höll ett mycket högt tempo inledningsvis. Jorma Kontio valde sedan att attackera 600 kvar och fyraåringen avgjorde säkert trots att han tvingades dra fram favoriten Copi Crown som liftade med i ryggen, skrev Lars-Olov Pettersson från Kanal 75 efter Solvallastarten.
Han drog alltså nytta av tempot, och vi fortsätter att gardera. 4 Le Garcon Soleil är liksom många av Lasse Lindbergs hästar bäst på hemmaplan. Lasses 4-åring håller betydligt högre klass en de flesta i detta lopp. Han är rask ut och Lasse kommer att ge honom en bra placering direkt. 11 Foxtrott har bra form men ett skitläge.
- Foxtrott har fått ett dåligt utgångsläge, hon har dragit med det i flera starter, det blir svårt att vinna från detta läge, säger Reijo Liljedahl på Stig H's hemsida.
9 Staro True Blue är en speedkula om han får sina rygglopp och gärna i högt tempo. Han gjorde comeback senast efter vila och var så där, bör ha gått framåt med det loppet i kroppen.

 V75-3  Guld 400.001-                       2140 auto

9 Malabar Circle Ås
har haft en dunkel form i år, men så näst senat barfota för första gången så avslutade Svante Båthts stjärna så snabbt som vi är vana med, Dumle Loss nådde han aldrig i den guldfinalen men visade att formen äntligen var på väg. Det konfirmerades när han vann ett storlopp i Holland på ett sätt som det smakade mera om. Svante Båth skriver på sin hemsida:
- Malabar Circle Ås Har varit helfin på slutet och nu senast i Holland vann han mycket enkelt efter en perfekt resa. Formen är helt på topp för dagen och han verkar även ha klarat den långa resan bra. Helt klart har jag stora förhoppningar här och jag räknar med att min har en bra segerchans. Jag har dock full respekt för Hultmans häst och skulle den ha hittat formen så kan den bli svårfångad. Läget är jag nöjd med och härifrån ser det ut som att vi kan få gå i ryggar fram till sista sväng. Senast gick han med skor men tillåter banan så blir det barfota runt om som på Solvalla, inga andra ändringar.
- Malabar Circle Ås har jag kört en gång tidigare och det var för fyra år sedan då han var två år gammal. Han har fått ett bra läge och det är inte den värsta Gulddivisionen jag sett i år. Tycker det ser ut som en toppchans och det ska verkligen bli skoj att prova honom igen, säger Erik Adielsson på sin hemsida
I ett mycket ihålig guldlopp, i övigt, så vinner Malabar Circle Ås, spika!

 V75-4  Klass II 75.000-250.000           1640 auto

1 Mike Daro
har fått ett bra läge då han är snabb ut, han har dock ställt till det för sig med några galopper och riktigt säker är inte den femåriga vallacken efter Copiad. Men, spets är minst halva segern över hetsiga 1640 meter. Bo Eklöf skriver på Mitt-travs hemsida:
- 1 Mike Daro är min uppsittning i omgången och det är bra chans att få vända upp till vinnarcirkeln efter loppet med honom.
Men, det är många som aspirerar på spets. 3 Sunpower G.C blev påkörd senast så den starten glömmer vi. Han är rask ut och Rauno Pollänen kommer nog få order om att ladda för spets.
- Hästen är snabb ut men går lika bra bakifrån och jag hoppas på en placering långt framme, skriver Rauno Pollänen på sin hemsida
High Button Shoes har bara varit i trängning en månad hos amatören Carl Gustavsson. Det verkar som han nu har tänt till igen, många travare gör ju det när dom flyttar norrut och får lite större uppmärksamhet hos någon amatör. Han vann senast utan att Ulf Ohlsson behövde rycka tussaren, High Button Shoes har alltid varit startsnabb, så det är fullt möjligt att årets komet i kuskligan kommer att ladda. 7 Honey Fronline har tagit två bra spetssegrar på slutet, bägge barfota. Han är synnerligen starsnabb och det är troligt att kanske Åke får order att prova trotts spåret. Men, hovarna blev slitna senast så nu springer Claes Liljeqvists femåring med bakskor, det har hittills slutat i galopper. 11 Junction är ju trotts sin ålder van betydligt hårdare motstånd. Här kan Svante Båths 3-åring gotta sig när det kivas om spetsen där framme. 
- Junction hade trampat sig senast och jag hoppas att det var därför han galopperade och inte att han trampade när han galopperade. Hursomhelst så har ett ett svårt läge över kort distans och det vill till att det blir överpace om han ska kunna vinna. Duger annars ganska bra i klassen, skriver Erik Adeilsson på sin hemsida
 Bohica kommer också att ladda för spets, och vi som vet hur Jim Frick kör vet att han kommer att ladda och ger sig aldrig, det blir fart på denna tillställning. Bohica är dock en bra häst som var fin näst senast på Gävle, gillar kort distans. Den andra Copiad-sonen i fältet, 12 Copi Crown debuterad för stall Lähdekorpi senast, var väl godkänd, men han har med besked visat att det går bättre barfota, och nu rycker Kari skorna, se upp! Jag stormvarnar för 9 Burdus som blev snöplig avsnoppad senast över full distans. Han är bäst över 1640 meter, men läget är fel då Ola Hanssons fyraåring är snabb ut. Men, han kommer för första gången att prova barfota och får han ett fint hänglopp med tanke på att det kommer att gå undan i täten så kan han skrälla.

 V75-5  Brimsguttens Minne                 1640 volt

Järvsöfaks
, säkrare spik blir det inte någon mera gång på V75 detta år. Man kan bara undra varför det aldrig blir 100 % streck, det är alltid ca 2 % som inte streckar dunderspiken.

 V75-6  Breeders' Crown 4-åriga Hingstar och Vallacker

Ett riktigt vasst starfält där gräddan av 4-åringar, ja Conny Nobell saknas, ska göra upp om årets sista storlopp. Jag tycker att Åke sitter bakom segraren. Han tyckte ju för ett antal månader sedan att 6 Finders Keepers inte räcker mot det bästa i årskullen. Han har nog ändrat sig sedan Finders Keepers visat upp sig med visslande spurtar. Senast i Semifinalen så gick han i spets, det passar inte Åkes 4-åring. Nu tror jag att han kommer att få det lopp som kommer att göra honom rättvisa. 1 Crown Kemp är snabb ut och kommer troligen till spets, där kan Robert Berhs häst bli svårfångad. 2 Order By Fax har mognat mycket under året och jag måste erkänna att Per

Lennartssons häst numera tillhör de 3-4 bästa  4-åringarna i Sverige.
- Hästen känns fräschare än någonsin under året. Han är som en stridsvagn nu, säger Lennartsson till Kanal 75 och fortsätter:
- Det skulle vara hemskt kul att få vinna det här loppet. Men det är flera bra hästar med, bland annat Crown Kemp och Triton Sund har imponerat på slutet. Jag hoppas att det blir bra fart i loppet för det är något som min häst verkligen älskar. Gärna överpacade lopp med mycket tryck i.
- Order By Fax gick intervallträning i slutet av förra veckan och kändes jättefin. Nu går det inte att föra fram honom i bättre form än vad han är i, det gäller bara att hålla hästen så fräsch som möjligt. Men han är som sagt i väldigt bra författning och visst är han en av de som kan vinna Breeders Crown-finalen.
Just 3 Triton Sund kan vara värsta hotet mot Order By Fax, han vann sin semifinal med tussarna kvar. Nu har jag dock hittat ett ännu bättre motbud. 12 Sir Henry är enligt Göran E Johansson så nära toppformen som han kan vara. Chansen för Sir Henry är att det blir lite fart på tillställningen och det tror jag att det blir. För det är många som kommer att ladda för spets, förutom Crown Kemp. Viking SS är mycket snabb och det är även formtoppade 5 Persos Yankee. 10 Wealthy är också betrodd, men jag tycket inte han såg helt bra ut i kvalet. Roger Walmann säger på sin hemsida:
- Gick ju bra men inte helt på topp i kvalet, men han hade gått ett hårt lopp innan. Han kan ju få loppet nu, men att han ska vinna tror jag inte.
Jag hoppar över honom.

 V75-7  Silver 400.001-1.200.000           2640 volt

Man undrar om det finns någon utstuderad taktik från ATG att alltid lägga silverloppen som sista lopp, för de är formidabla getingbon, så även denna gång. Men, här är jag lite förundrad, varför har 3 Alex Broline seglat upp som en av de stora favoriterna? Vist, han är snabb ut, han har spurtat bra på slutet, han har mött lite tuffare motstånd, nja det är nog inte sant. Att han tar spets är troligt, men hallå, det är 2640 meter volt, spets är inte helt säkert och dessutom spelar det mindre roll. För vi har några synnerligen starka hästar som inte tänker låta Mäster Stig H trolla bort ett varav. Jim Frick kommer att sända fram urstarke 8 Cornetto Ås och med Jim i dödens så kommer mina vinnare in i leken. 11 Hot Tub, alltid underskattat, men inte nu, har en patenterad spurt som är mycket svår att stå emot för trötta hästar på upploppet. 12 Ebel vet vi är stark, det gäller bara att Erik inte kör för sent som han har gjort hittills.
-  Ebel är en häst som jag gillar skarpt. Senast blev nog loppet lite fel kört för honom och jag tror inte vi ska ta alltför hårt på den insatsen. Jag tror att han har bra chans trots läget, skriver Eirk Adielsson på sin hemsida.
- Krokade senast  ihop med en konkurrent 300 meter före mål och han galopperade. Felfri hade han slutat långt framme och formen är lika bra som i de föregående starterna. Han har bra fart för klassen men som oftast hade han åter otur med spårlottningen. Han är dock stark och rejäl och trivs bra över den långa distansen.  
Balans: Barfota fram. 
Utrustning: Norskt huvudlag, skriver Timo Nurmos på sin hemsida
Då kommer mitt drag, 2 Anelka har inte haft det rätta flytet på slutet, men låt er inte luras, Lähdekorpi har full form på Anelka som stormtrivs över lång distans. Han är snabb ut och Stefan Söderkvist som är ny förstekusk hos Stall Lähdekorpi kommer att ladda för spets och kommer han dit så har han order att inte släppa. 9 Kipketer Zoon kan jag betala för då han har visat fullform, får han spara sin speed så är det inte omöjligt att han lurar mina vinnare.

 

Gnägg

 

Lycka Till

Relaterade länkar

Av: ThomasH

Datum för publicering

  • 2005-11-03