2005-09-03 22:54 #0 av: ThomasH

Lutfi Kolgjini har kallat honom för den "nye Revenue". Det behöver han inte ta tillbaka. På lördagen vann Olimede Europeiskt Treåringschampionat och en halv miljon kronor i förstapris. - Det här är en supertalang, konstaterade Kolgjini efter den övertygande segern.

 

Från Kanal 75

Publiken på nästan 8.200 personer fick på Jägersro se Luddes nya unghäststjärna tillbaka i gott slag igen.
Lutfi Kolgjini satsade offensivt och skickade direkt iväg Olimede till ledningen. Robert Bergh testade lite utvändigt med sin Bertuzzi men det hade han inte mycket för.
- Jag sa åt honom att du tror väl inte att du ska slå mig utvändigt, sa Ludde och flinade efteråt.      

Påminner om stjärnan Revenue
Robert Bergh backade ner i rygg med sin häst, samtidigt som Olimede öppnade första 500 metrarna på 1.11,4. Därefter gick det betydligt långsammare och första varvet passerades på 1.16,5. Genom sista kurvan och in på upploppet handlade det bara om att inte ge Bertuzzi chansen. Den taktiken lyckades och Olimede hade inga problem att åka undan till en mycket lätt seger.
- Jag visste inte riktigt var jag hade honom formmässigt,

och därför vågade jag inte köra undan. Men sedan var det aldrig några problem och jag satt med bakvänt spö genom mål, berättade Lutfi Kolgjini.
- Det var en väldigt viktig seger eftersom han inte var speciellt bra i senaste starten. Nu fick jag det besked jag ville ha och hästen var riktigt bra. Det är en stor, gänglig häst, en riktig supertalang. Man får en liten känsla av att det är Revenue när man kör honom.
Var blir nästa start?
- Det blir i ett större lopp i Frankrike i slutet av september.
Europeiskt Treåringschampionat kördes som V75-5, och det var inför en jublande hemmapublik som Lutfi Kolgjini lade beslag på förstaprisets 500.000 kronor. Segertiden blev 1.15,4 över distansen 2140 meter med bilstart. Franskfödde Olimede har nu tjänat drygt 1,7 miljoner kronor, och mer väntar säkerligen. Tvåa i mål blev bra spurtande Oliver Day och trea Bertuzzi.

Bellman Töll vann på 1.10,6
Gulddivisionen, V75-3, kördes i rena elitloppstempot. Favoriten Caramba Hall försvarade täten från innerspåret men fick tuff press den första biten av Solero Briljant.

Första 500 metrarna avverkades på 1.08,5 och ut på sista bortre långsidan kom en ny tryckare av Lutfi Kolgjini bakom Egon Lavec. Varvet passerades på 1.11,0 och runt sista kurvan började Caramba Hall att se lite sliten ut. Med perfekt i andra par utvändigt tassade Bellman Töll. Han serverades rena drömlöpningen av Ulf Ohlsson och kunde vänta med attacken till in på upploppet. Bellman Töll tackade för den fina resan genom att formligen vissla förbi till en lätt seger. Vinnartiden blev storfina 1.10,6 över distansen 1640 meter med bilstart.
- Det var en fantastiskt bra tid, speciellt med tanke på att det blåste en del, sa Ulf Ohlsson efteråt.
Han fortsatte:
- Det löste sig på bästa vis och vi fick ett helt perfekt lopp. Jag hade förhoppningar på seger 400 meter kvar, för jag förstod att Luddes häst skulle bli mör. Bellman Töll strider verkligen bra för dagen, och jag tycker att han är i lika fin form som när han vann Sweden Cup.

Tvåa i mål blev en mycket tapper Egon Lavec som noterade 1.10,7 från "dödens" efter ett par galoppsteg i starten.
- Jag lät hästen själv få bestämma tempot. Det är travlopp vi snackar om och jag hade säkert kört lika i 99 av 100 lopp, sa Lutfi Kolgjini.
Trea blev Caramba Hall som också var bra på tiden 1.10,9.
- Han gjorde ett bra lopp med tanke på det höga tempot. Nu sprang han 10,9 och det trodde jag på förhand inte att han skulle behöva göra. Jag är nöjd med hästens insats, kommenterade Erik Adielsson.

Tusende tränarsegern för Hans Adielsson
Adielsson tog revansch i V75-avslutningen genom pappa Hans-tränade Prince Valliant. Det var för övrigt Hans

Adielssons tusende tränarseger, och med Prince Valliant har han onekligen gjort ett snyggt arbete. Prince Valliant är nämligen obesegrad efter sex starter i Adielssons träning.
Sonen Erik skötte styrningen och sände Prince Valliant till ledningen in i den första kurvan. Väl där fick de bestämma i ett lågt 1.19-tempo under större delen av loppet.
Över upploppet utmanades han rejält av Affe Fager, men Prince Valliant försvarade sig till en säker seger.
- Han schabblade lite med travet i sista sväng, så jag fick vänta tills in på upploppet med att sticka undan. Det fanns krafter kvar och det kändes som att han skulle hinna undan, sa Erik Adielsson.

En av världens främsta skrällde

Tysken Heinz Wewering tillhör de riktigt stora kuskarna i travvärlden. Det vittnar om inte annat hans 15.700 segrar som han hittills har tagit i karriären. Trots det gav han hela 44,70 i vinnarodds när han skrällde i V75-6. Bakom segervane Mack November levererade han denna praktskräll, och det var precis på mållinjen han betvingade tappre Born At Last efter en vass spurt.

Crowns Diamond eller Finders Keepers var frågan i V75-1 på förhand. Loppet avgjordes i starten då Crowns Diamond blixtrade till ledningen. Samtidigt fick Finders Keepers en tung inledning via tredjespår genom första kurvan. Över upploppet stack Crowns Diamond ifrån till en smått överlägsen seger.
- Han var mycket bra idag och vann med krafter kvar. Hästen utvecklas för varje start han gör, och går framåt såväl fysiskt som psykiskt, sa Björn Goop.

Åke Svanstedt tog hem storloppet med Västerbovivinnare. Ifrån positionen fjärde par utvändigt angrep stoet via fjärdespår i utgången av sista kurvan. Efter en rapp avslutning ställdes de övriga schack matt till slut. Här galopperade storfavoriten Joeann Nicc bort sig kort efter start.

Don Silvio spurtade mycket vasst när han väl fått fritt spelrum i V75-4. Peter Untersteiners fine treåring ser ut att ha en hel del att hämta framöver. Favoriten Junction galopperade bort sig efter 100 meter.
Sju rätt gav 1.095.748 kronor till 17 vinnande system.

 

Michael Carlsson

Relaterade länkar

Av:

Michael Carlsson Kanal 75

 

Datum för publicering

  • 2005-09-03