2005-10-13 02:16 #0 av: ThomasH

Markku Nieminen visade upp två av sina topphästar på Solvalla. Passionate Kemp hade lekstuga i ett högklassigt fyraåringslopp. Och Simb Chaplin var helt överlägsen i försöket till Svensk Uppfödningslöpning. - Han är den bästa tvååring jag någonsin har kört, sa Jorma Kontio.

 

Markku Nieminen är Finlands bästa travtränare. Han har plockat fram flera stjärnor genom åren och visat sig mycket skicklig på unghästar. Den senaste i raden av etablerade topphästar är Passionate Kemp. Fyraårsstoet var storfavorit i ett mycket fint lopp med flera tuffa konkurrenter. Men det bekymrade henne inte det minsta. Passionate Kemp tog ledningen direkt från sitt andraspår och sedan var det spel mot ett mål. Över upploppet lät Jorma Kontio henne sticka ifrån den sista biten till en mycket lätt seger. Vinnartiden blev 1.14,8 över distansen 2140 meter med bilstart.
- Hästen var lite väl pigg idag men kändes bra och det var aldrig några problem. Hon vann med mycket krafter kvar, sa Jorma Kontio.
Passionate Kemp tog därmed sin 20 seger i 25:e starten och har nu tjänat 6,9 miljoner kronor. Tränaren Markku Nieminen har höga förväntningar på sin häst och sa innan loppet att han hoppas vara med i Elitloppet nästa år.

Simb Chaplin vinner Uppfödningslöpningen

Men Markku Nieminen har också en stjärna i vardande i sitt stall. Det är en tvååring som lystrar till namnet Sim Chaplin. Han tog nu sin tredje seger på lika många starter när han var totalt överlägsen i försöket till Svensk Uppfödningslöpning. Jorma Kontio laddade framåt direkt och Simb Chaplin övertog ledningen i första kurvan. Sedan gled Simb Chaplin undan i totalt överlägsen stil på tiden 1.17,2. Hästen är i skrivande stor favorit till segern i landets största tvååringslopp med en halv miljon kronor i förstapris.
- Jag har aldrig kört en tvååring som är så komplett som Simb Chaplin. Han är bättre än vad Bertuzzi var förra året och den bästa tvååring jag någonsin har kört, sa Jorma Kontio.
Han fortsatte:
- Det fanns mycket krafter kvar och Simb Chaplin måste ha bra chans att vinna Svensk Uppfödningslöpning.
Tvåa i mål blev Tap Dance och trea Swoppe Vint. Med till finalen - som körs på Jägersro den 29 oktober - även fyran i mål Pineish.

Men Markku Nieminen har också en stjärna i vardande i sitt stall. Det är en tvååring som lystrar till namnet Sim Chaplin. Han tog nu sin tredje seger på lika många starter när han var totalt överlägsen i försöket till Svensk Uppfödningslöpning. Jorma Kontio laddade framåt direkt och Simb Chaplin övertog ledningen i första kurvan. Sedan gled Simb Chaplin undan i totalt överlägsen stil på tiden 1.17,2. Hästen är i skrivande stor favorit till segern i landets största tvååringslopp med en halv miljon kronor i förstapris.- Jag har aldrig kört en tvååring som är så komplett som Simb Chaplin. Han är bättre än vad Bertuzzi var förra året och den bästa tvååring jag någonsin har kört, sa Jorma Kontio.Han fortsatte: - Det fanns mycket krafter kvar och Simb Chaplin måste ha bra chans att vinna Svensk Uppfödningslöpning.Tvåa i mål blev Tap Dance och trea Swoppe Vint. Med till finalen - som körs på Jägersro den 29 oktober - även fyran i mål Pineish.

"Digger Crown mot Italien - igen
Digger Crown är tillbaka i vinnarcirkeln igen. Stig H Johanssons stjärna gjorde comeback efter en sjukdom som hästen drabbades av i Italien där han fick hög feber. Stig H lämnade andra par utvändigt och körde fram utvändigt om ledande Istanbul efter ett halvvarv. Första 500 metrarna travades på 1.09 och det var nog ett smart drag då distansen endast var 1140 meter. Hästarna stred sida vid sida över upploppet, och kort före mål bröt Istanbul ut en aning varpå de hakade i varandra med sulkyhjulen. Digger Crown hade kopplat greppet men den sista biten kom Istanbul tillbaka och över mållinjen var de jämnsides. Digger Crown hade dock den längsta nosen och vann på tiden 1.10,5.
- Hästen kändes fin och travade helt perfekt. Sedan surade han till den sista biten, något han gör ibland. Men som helhet är jag nöjd med insatsen, sa Stig H Johansson lite senare under kvällen.
- Det är kul att han är tillbaka igen, för det var dramatiskt några dagar när han blev sjuk i Italien. Jag har känt i de senaste jobben att han återigen var normal och det kan bli tal om ett par starter till i år. Eventuellt en till i Italien, om vi nu vågar åka dit igen. Det är i Nationernas Pris, ett lopp som han har vunnit tidigare.
Blev du hindrad av att Istanbul bröt ut på upploppet?
- Jag vet inte om det var Jims häst som bröt ut eller om det var Digger som bröt ner. Vi var ganska nära varandra hela upploppet ner. Jag har svårt att bedöma.

Digger Crown är tillbaka i vinnarcirkeln igen. Stig H Johanssons stjärna gjorde comeback efter en sjukdom som hästen drabbades av i Italien där han fick hög feber. Stig H lämnade andra par utvändigt och körde fram utvändigt om ledande Istanbul efter ett halvvarv. Första 500 metrarna travades på 1.09 och det var nog ett smart drag då distansen endast var 1140 meter. Hästarna stred sida vid sida över upploppet, och kort före mål bröt Istanbul ut en aning varpå de hakade i varandra med sulkyhjulen. Digger Crown hade kopplat greppet men den sista biten kom Istanbul tillbaka och över mållinjen var de jämnsides. Digger Crown hade dock den längsta nosen och vann på tiden 1.10,5. - Hästen kändes fin och travade helt perfekt. Sedan surade han till den sista biten, något han gör ibland. Men som helhet är jag nöjd med insatsen, sa Stig H Johansson lite senare under kvällen.- Det är kul att han är tillbaka igen, för det var dramatiskt några dagar när han blev sjuk i Italien. Jag har känt i de senaste jobben att han återigen var normal och det kan bli tal om ett par starter till i år. Eventuellt en till i Italien, om vi nu vågar åka dit igen. Det är i Nationernas Pris, ett lopp som han har vunnit tidigare.- Jag vet inte om det var Jims häst som bröt ut eller om det var Digger som bröt ner. Vi var ganska nära varandra hela upploppet ner. Jag har svårt att bedöma.

Michael Carlsson

Relaterade länkar

Av:

Michael Carlsson

Datum för publicering