2005-10-12 01:30 #0 av: ThomasH

När Markku Nieminen gästar Solvalla är det i angeläget ärende. På onsdag kommer Finlands bästa tränare hit med två av stallets bästa hästar. - Det krävs en hel del för att slå Passionate Kemp. Och Simb Chaplin är bland det värsta jag har haft, säger Markku.

 

Markku Nieminen håller till några mil utanför Tammerfors. Han har plockat fram flera stjärnhästar genom åren och är en erkänt skicklig unghästtränare.
I Sverige har talanger som Rae Boko (fem miljoner kronor) och Royal Blood (1,7 miljoner kronor) gjort sig kända för den breda publiken. Hemma i Finland har Don Giovanni (två miljoner kronor), Exciting Kemp och Lovely Kemp firat stora framgångar. De två förstnämnda har även vunnit det finska Derbyt i Helsingfors.

Känns väldigt bra efter Italien
Den nya stjärnan i stall Nieminen heter Passionate Kemp. Fyraårsstoet har vunnit såväl finska Kriteriet som Derbyt, och tagit 19 segrar på 24 starter. Passionate Kemp kommer till Solvalla på onsdag med färsk seger från italienska Bologna i bagaget. Hon vann där enkelt miljonloppet Premio Continentale för Jorma Kontio.
- Passionate Kemp tog resan till Italien mycket bra. Hon lade till och med på sig vikt så det var inte alls hårt, snarare tvärtom. Efter hemkomsten har jag bara kört 1.20 med henne men hon känns väldigt pigg och bra. Jag tror på hög standard direkt, berättar Markku Nieminen.

Siktar på Elitloppet
På onsdag startar Passionate Kemp i ett mycket fint fyraåringslopp på Solvalla. Hon möter flera väldigt bra konkurrenter, men kommer i kraft av ett bra startspår (två) att bli favorit.- Motståndarna är goda, inte minst Bar Code, men det krävs en del för att kunna åka förbi min häst. Efter starten på onsdag fortsätter vi förhoppningsvis mot finalen i Solvallaserien. Däremellan kör vi S:t Leger hemma i Finland och sedan finns det ett fyraåringslopp i december i Paris. Det var samma lopp som Opal Viking vann i fjol. - Vi siktar annars inte på vintermeetinget i Frankrike, men däremot har jag ett litet öga på den sista helgen i maj på Solvalla...

"Bland det värsta jag har haft"
Markku Nieminen har alltså höga tankar om Passionate Kemp som hittills har tjänat 6,8 miljoner kronor.
Men nu kan det vara så att det finns en häst i stallet som är ännu värre. Det handlar om tvåårige Simb Chaplin som är obesegrad efter två starter.
- Den mest talangfulla tvååring jag någonsin har kört, säger kusken Jorma Kontio.
Och Markku Nieminen håller heller inte tillbaka superlativerna. På onsdag ska Simb Chaplin försöka att kvala in till finalen av Svensk Uppfödningslöpning, det största loppet för landets tvååringar.
- Simb Chaplin är bland det värsta jag har haft. Jag vill inte alls jämföra honom med Passionate Kemp, men jag måste erkänna att Simb Chaplin känns som en jättejättetalang.
- Han gör allt rätt och går framåt med stora kliv. Hästen hade bara varit inne på en travbana två gånger innan han debuterade på Solvalla. Det är klart att han var väl förberedd, men hästen har haft en massa krafter kvar i målgången i båda loppen. Jag har respekt för motståndarna men visst tror jag att min häst kommer att göra det mycket bra. Förhoppningsvis fortsätter han mot finalen i Uppfödningslöpningen, säger Nieminen.

Leder finska tränarligan
Finländaren tog nyligen ledningen i den finska tränarligan, gällande inkörda pengar. Tillsammans med Pekka Korpi står Markku Nieminen i en klass för sig, och Markku leder med knappa 700.000 euro inkörda. I stallet finns drygt 60 hästar.
- Året började mycket segt. Hästarna var sjuka i omgångar, men i somras började de att gå igen och andra halvan har varit väldigt bra. Det har inte bara varit Passionate Kemp utan det ser ut som det finns dugliga ersättare i stallet inför framtiden.
Markku Nieminen har ytterligare två hästar med sig till Solvalla på onsdag. Båda körs också av Jorma Kontio och så här säger Markku om dessa.
- Camelot Ås (V65-2) är bortlottad här med spår elva. Hästen är helt beroende av ledningen, som han ofta får från framspår, men nu är vi nöjda med en "matlapp". Han har fin form men fungerar inte hundraprocentigt bakifrån.
- Indurin Star (V65-3) har jag siktat på det här loppet med den sista tiden. Vi körde monté med honom senast som preparé. Hästen har en effektiv speed, även över längre distanser. Jag har dålig koll på motståndet men har lite förhoppningar på honom. Hästen är stark och har bra form, säger Markku Nieminen.

Michael Carlsson
Riku Niitynen

Av: Michael Carlsson
Riku Niitynen

Datum för publicering

  • 2005-10-11