2006-02-05 16:40 #0 av: ThomasH

Kari Lähdekorpi toppar tre viktiga ligor i år. Han är både den vinstrikaste och segerrikaste travtränaren. Och efter lördagens V75-dubbel toppar finländaren även V75-ligan.

Kari Lähdekorpis hästar är i toppslag för dagen. Vid den kylslagna finaldagen på Solvalla blev det nya framgångar för Halmstad-tränaren. Två V75-segrar, ett par andra fina placeringar och över en halv miljon kronor i inkörda pengar blev facit. Totalt har Kari nu sju V75-segrar hittills i år. Det är en mer än Stig H Johansson.
- Jag får vara nöjd med dagen. Hästarna har gått bra, sa Lähdekorpi kort och gott.
- Men det blir ändå svårt att hålla undan i V75-ligan för Stig H och Erik.
Han satte i alla fall sin prägel direkt på dagen när Peasant Gallant vann V75-1. Trots en långsam inledning lotsades han fram snyggt av kusken Örjan Kihlström. Efter ett lopp i femte par utvändigt, och med i rygg på attackerande Stanley Bar, nådde Peasant Gallant fram utvändigt om ledaren i sista kurvan. Då hade storfavoriten Stanley Bar gjort bort sig med galopp när han var under angrepp dryga halvvarvet kvar. Peasant Gallant kunde sedan avgöra till en säker seger över upploppet.
- Det här var en oväntad seger. Hästen hade lite problem med benen efter förra starten men var riktigt fin i tisdagens jobb inne på Halmstad-travet. Jag har lagt om träningen helt för hästen och det har han svarat bra på, sa Kari Lähdekorpi.

Jewish Banker en guldhäst
En häst som aspirerar på "bäst i stall Lähdekorpi" är Jewish Banker. Kari har tidigare sagt att han inte är sämre än varken Lukas Lupin eller Hot Shot Knick. I lördagens bronsdivisionsfinal bollade han på nytt med konkurrenterna. Björn Goop körde till ledningen ut ur första kurvan i en hiskeligt tuff inledning. Första halvvarvet gick på 1.09,9 men sedan kunde Björn få dämpa tempot ordentligt. Över upploppet lämnade Jewish Banker de övriga och stack undan på lätta fötter till en imponerande seger.
- Hästen har en enorm speed, ett oerhört driv i steget och en bra skalle. Det finns utveckling i honom och helt klart hör han hemma i gulddivisionen, berömde Björn Goop.
Kari Lähdekorpi fyllde i:
- Hästen var bra idag men när de är så stora favoriter som han var så är det närmast en lättnad när de vinner. Han var inte tom i mål men jag vet att han är ännu bättre bakifrån.


Den franske Generalen blev för mycket
En betrodd Lähdekorpi-häst som inte vann var Lukas Lupin. Han fick ge sig i gulddivisionen för General du Lupin, som plockade ner favoriten den tunga vägen. Lukas Lupin tog planenligt ledningen ifrån sitt innerspår, men fick snabbt den franske "pansarvagnen" på utsidan. Men när Örjan Kihlström begärde lite extra på General du Lupin över upploppet slog han klorna i Lukas Lupin och gick ifrån till en säker seger.
- Men Lukas Lupin var precis lika bra som tidigare. Han sprang 1.12 sista varvet men den andra hästen var bara bättre, sa Kari Lähdekorpi.

"En av de bättre insatserna"
General du Lupin gjorde nu comeback på banan efter att haft problem med en hovböld. Det var därför som hästen blev halt och struken i Örebro på nyårsafton. Nu imponerade som sagt den Stefan Hultman-tränade hästen rejält. Och som tolvårige General du Lupin såg ut har han en hel del att hämta framöver.
- Det var en av de bättre insatserna som hästen har gjort när jag har kört honom, sa Örjan Kihlström som därmed tog sin andra V75-seger för dagen.
- Jag fick segervittring redan 500 meter kvar då jag tyckte att Lukas Lupin började se lite slak ut. Han höll ihop travet på ett bra sätt till slut och kändes väldigt fin idag.

Ligne Droite följde upp förra veckans V75-seger med en ny triumf. Den urstarke Timo Nurmos-tränade hästen var helt överlägsen i stayerloppet. Jorma Kontio gjorde tidigt slag i saken och forcerade sin häst till ledningen efter ett knappt varv. Sedan var det spel mot ett mål och Ligne Droite vann hur lätt som helst, även om kanske inte travet stämde riktigt lika bra som förra veckan.
- Men det fanns krafter kvar i mål, sa Jorma Kontio efteråt.

Utdelningen på sju rätt denna dubbeljackpot blev 10.252 kronor.
V75 omsatte lysande 117,3 miljoner kronor.

Michael Carlsson

Bilder publicerade t o m 2006-02-11.

Av: Michael Carlsson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-02-05