2005-09-22 02:14 #0 av: ThomasH

Kung Lavec heter trav-Sveriges treårskung. Än så länge. För efter onsdagens kriteriekval finns det flera starka kort bland utmanarna. Jaded, Västerbo Miguel och Bertuzzi visade samtliga att det kan bli tronskifte i finalen

 

Från Kanal 75

Kvalen till de största loppen för landets treåringar, Svenskt Travkriterium (för hingstar och valacker) och Svenskt Travoaks (ston) stod på programmet under Solvallas onsdagskväll. Det bjöds på flera sportsliga godbitar när landets treårselit gjorde upp om de åtråvärda finalplatserna.

Kung Lavec skärpte sig
Kullens kung så här långt, lystrar lämpligt nog till namnet Kung Lavec. Han infriade också sitt favoritskap i V65-inledningen för Lars Lindberg. Den Svante Båth-tränade hästen inledde i tredje par utvändigt innan han forcerades till ledningen 1750 meter kvar. Sedan fick han bestämma i sitt eget tempo, och över upploppet stack Kung Lavec undan till en lätt seger. Tvåa blev Jocose som spurtade in på en andraplats för Örjan Kihlström.
- Det blev ett bra lopp för Kung Lavec och han hade krafter kvar i mål. Han såg fin ut men jag kommer att göra lite justeringar för att få hästen ännu bättre till finalen, sa Svante Båth.
Många menade att hästen såg sämre ut än vanligt i uppvärmningen?
- Vilken gång i ordning som folk har sagt det vet jag inte. Han värmer aldrig bra och är alltid rullig och lite klafsig i travet. Det är inget att bry sig om, hästen skärper sig alltid när det blir allvar. Jag var fullt nöjd med honom idag.

Jaded imponerade Motbud saknas inte till Kung Lavec i finalen. Stefan Hultman är säkert revanschsugen med sin Jaded, efter att denne har "floppat" i två E3-finaler. Nu svarade hästen för en kanonprestation efter ett lopp utvändigt om ledande Photo Sea hela vägen. Trots att Jaded låg på lite grann så kunde han koppla ett säkert grepp på Photo Sea den sista biten.
- Det var bra gjort av honom att kunna vinna trots att han låg på en del. Han var i alla fall någorlunda reglerbar ikväll och lugnade ner sig en bit under loppet. Det var nog tack vare det som han kunde vinna, sa Örjan Kihlström.
- Jag kände att vi skulle greja segern när vi svängde in på upploppet. Hästen gick också med en ryckhuva idag men den behövde jag aldrig dra. Det fanns alltså lite krafter kvar i mål, fortsatte Kihlström.
Därmed fick Stefan Hultman med två hästar till finalen (tränar även Jocose).

Västerbo Miguel sänkte G.Moll
En som också imponerade i sitt uttagningslopp var Västerbo Miguel. Den Roger Walmann-tränade hästen svarade för en svettig slutrunda när han tryckte sönder ledande G.Moll. Körande Roger Malmqvist lämnade andra par utvändigt med sin delägde(!) häst, och avancerade fram utvändigt om G.Moll när varvet återstod. Sedan blev det en härlig duell mellan de båda treårskanonerna. Västerbo Miguel lade obarmhärtig press på G.Moll som tvingades kapitulera vid upploppets början (höll dock till andraplatsen).- Jag ville inte att G.Moll skulle få sitta ifred i ledningen och lämnade därför min fina position och körde fram utvändigt. Min häst är väldigt stark och han kändes jättefin idag, sa Roger Malmqvist.

Westholm har en Kriterie-finalist
Jörgen Westholm fick med en häst till Kriterie-finalen i Rite on Track. Jörgen hade överlåtit tömmarna till Björn Goop som inte gjorde några misstag. Han gav sin häst ett perfekt lopp i tredje par utvändigt och satte in attacken 600 meter kvar. Via en vass avslutning fångade Rite on Track in ledande First Tilly 50 meter kvar. Den sistnämnde hade fått bestämma i täten och klarade andraplatsen och är därmed vidare till finalen.

Cecena Ås föll som storfavorit
En storfavorit som inte höll var Cecena Ås. Han galopperade i ledningen 100 meter kvar för Alexander Heisholt. Segern gick istället till Sommelier, tränad av Lutfi

Kolgjini och körd av Torbjörn Jansson. Sommelier fick ett lopp i fjärde par invändigt och kom fram fint genom sista kurvan. Efter Cecena Ås galopp kunde Sommelier avgöra den sista biten.
- Min häst var inte som bäst för dagen och tappade stilen på upploppet. Han hade krafter kvar när han galopperade och hade vunnit utan galoppen. Något måste vara fel på hästen, sa Alexander Heisholt om Cecena Ås.

Utanför V65-spelet avgjordes det första uttagningsloppet till Kriteriet. Det blev en enkel match för Bertuzzi som kördes till ledningen efter 500 meter. Bertuzzi tog sin första seger i regi Robert Bergh, som efter loppet menade på att hästen kommer att gå framåt rejält till finalen om en och en halv vecka. Och att Robert Bergh kan ställa i ordning hästar för de stora loppen har vi sett förrut...

Joy Ås imponerade bland stona.
Det kördes också kval till Svenskt Travoaks, där de bästa treåriga stona gjorde upp. Samtliga betrodda favoriter lyckades ta sig vidare till finalen, och mest imponerade kullettan Joy Ås för Björn Goop. Hon tog ledningen in i första kurvan och såg sedan fullkomligt lysande ut när hon joggade undan framme i täten. Segern blev mycket enkel med till synes gott om krafter kvar.
- Hon skötte sig fint idag. Jag körde lite på safety den första biten, men efter 100 meter lät jag henne accelerera och då bara längde hon på steget. Hon behövde inte bruka sig för fullt och det kändes väldigt bra, sa Björn Goop.
Finalerna körs söndagen 2 oktober. Förstapriset i Kriteriet är 1,6 miljoner kronor och i Oaks en miljon kronor.

Startlista Svenskt Travkriterium 2005. Tränare inom parentes.
1) Sommelier (Lutfi Kolgjini)
2) Jaded (Stefan Hultman)
3) Kung Lavec (Svante Båth)
4) Bertuzzi (Robert Bergh)
5) Rite on Track (Jörgen Westholm)
6) Born To Dance (Leif Witasp)
7) Jocose (Stefan Hultman)
8) Photo Sea (Patrik Södervall)
9) Västerbo Miguel (Roger Walmann)
10) Smashing Klipp (Olle Hedin)
11) G.Moll (Kari Lähdekorpi)
12) First Tilly (Torbjörn Jansson)

Startlista Svenskt Travoaks 2005. Tränare inom parentes.
1) Electra Skift (Stig H Johansson)
2) Joy Ås (Olle Goop)
3) Lotuschic (Stig H Johansson)
4) Alltid V.G. (Åke Svanstedt)
5) Fleur Fizz (Tomas Malmqvist)
6) Orchidee d'Aunou (Robert Bergh)
7) Patricia du Ling (Timo Nurmos)
8) Caddie Athena (Åke Lindblom)
9) Tango Gold (Kari Lähdekorpi)
10) Superbabe (Stefan Melander)
11) Nicke Lina (Per Wikström)
12) Ambra Hammering (Bernt-Ove Johansson)

Michael Carlsson

Av:

Michael Carlsson

Datum för publicering

  • 2005-09-22