2006-01-18 18:58 #0 av: ThomasH

Succéhästen Triton Sund har satt sig i respekt på Vincennes och skrämt slag på fransmännen. Det kan stoppa femåringen från Prix d'Amerique. - Risken finns att en del franska tränare startar chanslösa hästar bara för att inte Triton Sund ska få en plats. Det är korruption, säger Frankrikeexperten Anders Lindqvist.

Triton Sund har efter sina två senaste starter blivit ett hett samtalsämne på Vincennes. Först var Stefan Hultmans femåring heroisk som tvåa i Criterium Continental, knappt slagen av Nijinski Blue efter ett lopp i tredjespår. Sedan galopperade Triton Sund direkt i starten av Prix de Belgique, men spurtade ändå in på en ny andraplats före bland andra Kazire de Guez, Kesaco Phedo och Super Light. Om det hade blivit seger för Triton Sund i något av de loppen hade han varit klar för Prix d'Amerique. Nu tvingas Stefan Hultman hoppas på att de intjänade prispengarna ska räcka till en plats på startlinjen. Något som i dagsläget är tveksamt.
- Chansen är 50-50 att vi får en plats men vi får vänta till 2-3 dagar före loppet innan vi vet säkert. Kommer vi med har Triton Sund kapacitet att vinna Prix d'Amerique, sa Stefan Hultman efter andraplatsen i söndags.

 

 En trio svenskhopp
En som tror att Triton Sund skulle kunna göra stor succé i Prix d'Amerique är Frankrikeexperten Anders Lindqvist.
- Triton Sund, Gigant Neo, och Super Light är de enda tre svenska hästarna som har något där att göra. Jag är till och med så elak att jag tycker det skulle vara synd om formlösa Naglo och Scarlet Knight, eller Malabar Circle Ås, som aldrig har lyckats över lång distans på Vincennes, skulle ta en plats för Triton Sund, säger han.

 Respektingivande Triton
Vilka hästar som får starta i Prix d'Amerique avgörs dels via ett poängsystem, och dels genom hästarnas intjänade prissumma. Om alltför många anmälda hästar har tjänat mer pengar än Triton Sund, får supersvensken vackert stanna kvar hemma i stallet när världens största lopp avgörs.
- Det finns en risk att en del tränare rent taktiskt försöker värva med chanslösa hästar till loppet så att inte Triton Sund ska komma med. Han har skaffat sig väldigt stor respekt hos fransmännen här nere, säger Anders Lindqvist.

Pär Andersson

Bilden publicerad t o m 2006-01-24.

Av: Pär Andersson

Datum för publicering

  • 2006-01-18