2006-01-31 23:45 #0 av: ThomasH

Han är tränaren som är både vinstrikast och segerrikast i år. Men på V75 är Kari Lähdekorpi "bara" tvåa efter Stig H Johansson. - Det är V75 som är viktigast. Jag är ändå nöjd med mina resultat, säger Kari som har sju hästar till start i finalerna på lördag.

Det har hittills blivit 28 tränarsegrar för den frispråkige finländaren i år.
I inkörda pengar har stallet kommit upp i drygt 2,2 miljoner kronor, och Lähdekorpi leder med marginal de båda ligorna.
- Men det är ingen som tänker på det. Vi måste nog köra in tio miljoner på en månad för att folk ska reagera. Nu säger alla att det går lite halvtaskigt för oss, säger Kari Lähdekorpi en smula ironiskt.
Han är känd som den skicklige travtränaren - som trots bra resultat - sällan säger sig vara nöjd.
- I det här landet tycker alla att V75 är det viktigaste. Och så är det nog också. Det är där man syns mest och framgångar inom rikstoton uppmärksammas på ett helt annat sätt.

 

Fem V75-segrar i år
I lördags blev det seger i gulddivisionen med Hot Shot Knick på Jägersro. En häst som nu tagit tre raka segrar sedan han kom i Karis träning. Därmed har stall Lähdekorpi fem segrar på V75 hittills i år. Det är bara Stig H Johansson som är värre med sex triumfer.
- Jag måste ändå säga att jag är nöjd med våra resultat. Jag har en känsla av att mitt stall inte har lika högklassigt material som vissa andra stortränare.
På lördag är det V75-finaler på Solvalla. Kari Lähdekorpi har sju hästar till start, och ett par av dem är riktigt intressanta. Bland annat så startar Lukas Lupin i gulddivisionen och Jewish Banker i bronsdivisionen. Den sistnämnde har imponerat stort på slutet, och när Thomas Uhrberg vann med honom senast uttalade han att hästen är minst lika bra som Hot Shot Knick.
- Ja, jag tycker inte att han är sämre än Lukas Lupin heller, säger Kari.

Ingen Söderkvist på lördag
För några månader sedan gjorde Halmstad-tränaren klart med Stefan Söderkvist som förstekusk till stallet. Men på lördag kör inte Söderkvist en enda Lähdekorpi-häst, detta trots att han inte är avstängd.
Hur kommer det sig att inte Söderkvist kör?
- Det beror på att mina hästägare vill ha det så. Jag måste låta mina kunder bestämma och vill inte börja bråka om det. Jag trodde inte att det skulle bli så här, och måste erkänna att det är lite pinsamt för mig.
- Exempelvis så ville ägarna till Lukas Lupin ha Thomas Uhrberg eftersom det har gått så bra när han har kört. När det gäller Jewish Banker så hade de ägarna önskemål om Björn Goop. De tycker att de har en kanonhäst och vill då också ha den bästa kusken. Och sedan har vi Västerbo Webmaster där ägaren har häst i träning hos Thomas Uhrberg och därför väldigt gärna ville att han skulle köra. Så, vad ska jag säga, det är bara att acceptera situationen. Men jag vill gärna att Stefan Söderkvist fortsätter att köra för mig, säger Kari.

Så här kommenterar Lähdekorpi sina V75-hästar:
- Peasant Gallant (V75-1) är en bra häst som spurtade till seger senast. Efter det har han haft lite problem med sina ben, men hästen kändes så bra i sista jobbet att det inte ska besvära honom nu. Han kan inte ta ledningen här utan kommer att hamna invändigt en bit ner i fältet. Det är för bra hästar emot och han kan inte slå Loverboy Pellini eller Stanley Bar.
- Sea Striker (V75-1) gick bra som tvåa i lördags men tyvärr bröt hästen ner över upploppet annars hade han vunnit. Jag trodde inte att han skulle gå så bra över lång distans, men man ska också komma ihåg att det var dålig klass på loppet. Formen är fin men det är för hårda hästar emot här för att han ska ha någon vinstchans.
- Mr Meatball (V75-2) gjorde ett bra lopp sist. Han fick gå först i tredjespår sista 800 metrarna och fullföljde bra. Men normalt sett så vinner han inte en V75-final utan han får försöka tjäna pengar.

"Ingen tar en längd på honom ifrån start"
- Lukas Lupin (V75-3) tycker jag gjorde ett jättebra lopp senast på Bergsåker. Han sprang 12,3 sista varvet ute i tredjespår och gick med hakar i skorna. Jag tycker att hästen känns ännu piggare efter det loppet och han är fint i ordning just nu. Innerspåret är bra och jag kan inte tänka mig att någon tar en längd på honom ifrån start. General du Lupin är en tuff häst och den kan bli svår att slå, men visst tycker jag att Lukas Lupin ska ha bra vinstchans.
- Västerbo Webmaster (V75-4) gjorde faktiskt ett godkänt lopp som fyra senast. Hästen springer lite på halvfart i loppen och jag ska nu ändra till ett halvstängt huvudlag. Jag hoppas att han tar i lite bättre men det här loppet vinner nog Ligne Droite.
- Nasdaq Boy (V75-6) gick bra sist och har bra form och ett fint läge här. Han kan inte hålla ledningen men kan få ett fint lopp i tredje par invändigt kanske. Han slår inte Jewish Banker men kanske kan spurta till sig en plats om han kommer loss.

"Av värsta sorten"
- Jewish Banker (V75-6) är en riktigt kapabel häst och det kände jag direkt när jag köpte honom för drygt ett år sedan. Men jag hade bara haft hästen i tio dagar innan han snubblade till och fick en reaktion i ett gaffelband. Det var innan vi ens hade börjat träna hästen, och han gick då bara lite långsamkörning. Skötaren sa att han trampade snett.
- Så det var ingen bra början hos mig, och därför känns det skönt att han nu har kommit tillbaka och visat vilken bra häst det är. Han är helt klart av värsta sorten. I lopp så "pullar" han aldrig och är jättespeedig. Han kan springa 1.10 och hålla den farten uppe en längre sträcka.
Det låter som att hästen är "klar" på lördag?
- Det är i alla fall min bästa chans på V75. Helst skulle jag vilja se honom i tredje par utvändigt, eftersom han är bäst bakifrån. Men nu är läget så pass bra att det förmodligen blir ledningen. Hästen är snabb från början också, säger Kari Lähdekorpi.

Michael Carlsson

Bilden publicerad t o m 2006-02-06.

Av: Michael Carlsson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-01-31