2006-01-06 22:15 #0 av: ThomasH

Kari Lähdekorpi hade ett fantastiskt fint fjolår. I pengar räknat blev det över 28,3 miljoner kronor till stallet. -Det gick helt okey på V75 och även i en del andra lopp, säger Kari. På lördag i Eskilstuna är han högaktuell igen. Inte mindre än nio hästar från stallet startar på V75.

I januari förra året blev Kari Lähdekorpi utsedd till 2004- års travtränare. Halmstadtränaren sågs allt oftare i vinnarcirklarna och 2003 års siffror slogs med över 10 miljoner kronor. -Jag hade fler hästar i träning men egentligen gick det lika bra året innan. Däremot lyfte vi hästantalet från 70 hästar till 100 och flera gick riktigt bra, säger Kari. Inom V75 dominerade Lähdekorpi under 2004. -Då blev det 49 segrar på V75 jämfört med 26 segrar ifjol. Det gick inte dåligt med tanke på inkörda pengar men i det här landet är det viktigt att vinna på lördagar. Där syns man mest och där vill dessutom ägarna se sina hästar starta, förklarar Lähdekorpi.

 

Väljer Sverige
När flera av landets största och mest framgångsrika tränare skickar sina hästar till det franska vintermeetinget väljer Lähdekorpi den svenska vintern.
-Den enda häst jag har på kontinenten är Sun Protection, jag är för lat för att ha hästar i Frankrike. Här hemma har jag sju minuter till banan och när jag tycker att det är för lång tid, hur skulle jag då klara mig i Frankrike? -Jag vill vara här hemma på gården. Det känns som ett måste, jag är banmästare och lite allt i allo, fortsätter Halmstadtränaren.

I stallet finns för närvarande runt 115 hästar. -Just nu är det ungefär fem treåringar och resten är äldre. Det är kanske därför folk tycker att jag inte har några framgångar med yngre hästar. Ändå var jag under fjolåret med i de största finalerna för tre- och fyraåringar. Profit Ås vann till och med Sprintermästaren, säger Kari. 

Varför har det gått så bra?
-Jag har väldigt bra personal. Det är viktigt för mig eftersom jag själv inte tycker att jag är så himla duktig. Vi har en skön sammanhållning i stallet och jag hoppas att min personal känner likadant. Flera i personalen kommer från Finland och kanske blir det lite extra gemenskap när vi känner att vi är i ett främmande land. Att matcha fjolårets siffror blir inte alldeles enkelt men vi ska i alla fall göra ett försök, berättar Kari.

Nio till start på V75
På lördag är Kari högaktuell på V75-spelet igen. Hela nio hästar ska selas ut från stall Lähdekorpi och på frågan vem som är den bästa chansen så kommer svaret blixtsnabbt.
-Det är Present i V75-6. Senast galopperade han då vi hade lättat honom i balansen, nu återgår vi till den gamla vanliga. Han har fått ett perfekt läge och känns dessutom bra i jobben. Min näst bästa chans är Lukas Lupin i Gulddivisionen. Han har gått bra en längre tid och i den senaste starten fick han ett opassande lopp. Jag bara satt och väntade på att han skulle tröttna men i stället kämpade han hela vägen. Även om det "bara" blir en V75-seger på lördag så är jag faktiskt nöjd, det hade jag inte varit för två år sedan, flinar Lähdekorpi.

 

Årets tränare i år också?
I Göteborg nästa lördag avgörs den årliga hästgalan och Kari Lähdekorpi är återigen nominerad till årets tränare.
-Jag har bara kört in en miljon mindre än Stig H Johansson och då ska vi tänka på att jag är bosatt i Halmstad och inte i mellersta delen av Sverige. Det är skönt när man tittar på inkörda pengarna under fjolåret. Stortränare som Lufti Kolgjini, Hans Adielsson, Joakim Lövgren och Thomas Uhrberg får faktiskt lägga ihop sina inkörda pengar för att komma upp till min nivå. Jag borde faktiskt få utmärkelsen även det här året, avslutar Kari.
I Nästa vecka får vi svaret.

Patric Skoglund

Bilden publicerad t o m 2006-01-13.

Av: Patric Skoglund

Datum för publicering

  • 2006-01-06