2006-01-03 20:53 #0 av: ThomasH

Jägersrotränaren Rene Sejthen har fått sin svenska tränarlicens indragen av STC. Orsaken är en längre tids ekonomiska problem och stora skulder. - Jag hoppas att problemen ska lösa sig. Den allra sista utvägen är att stänga butiken, men det vill jag absolut undvika, säger han

Efter en kometkarriär i hemlandet Danmark hämtade Rene Sejthen, 30, för tre år sedan ut sin svenska tränarlicens på Jägersro. Under sitt debutår som tränare i Sverige sprang hans hästar in drygt en miljon kronor, och med hästar som Harlan Strömline och Herder vann han lopp på V75. Sedan började problemen komma. När flera hästägare av olika anledningar tog sina hästar ifrån stallet växte utgifterna snabbt samtidigt som inkomsterna minskade. Trots personalnedskärningar var skulderna till slut så stora att STC, Svenska Travsportens Centralförbund, tillsammans med Jägersro från och med 1 januari 2006 drog in Rene Sejthens tränarlicens.
- Han har haft hela hösten på sig att visa hur han ska lösa det här, men så länge som han inte presenterar en acceptabel handlingsplan blir det ingen förnyad licens. Det handlar om väldigt stora skulder, säger Ulf Risinger, licensansvarig på STC.
 Vad händer med de hästar som finns i träning hos Rene Sejthen?
- Om de inte flyttas över till en licensierad tränare så får de inte starta.

 

 Begärd i konkurs
Förutom den indragna tränarlicensen har två av fordringsägarna begärt Rene Sejthen i konkurs. Om en sådan begäran går igenom får inte STC tillstyrka någon ny licens. Ändå tror den danske tränaren att alla problem ska lösa sig inom den närmaste tiden.
- Jag hoppas att alla papper snart är på plats så jag kan skicka upp dem till STC och sedan återfå min licens, säger Rene Sejthen.
 Hur fungerar din verksamhet nu när dina hästar inte får starta?
- Jag har pratat med hästägarna, och eftersom jag inte har någon starthäst för tillfället är det inte det största problemet.
 Hur är det med din stjärna, Harlan Strömline?
- Inte bra alls. Vi har försökt få honom i ordning efter den senaste starten, men eftersom vi inte har lyckats lokalisera vad som är fel får han nu ett par månaders vila.
Sofie Svedin, som är lovande lärling hos Rene Sejthen, måste enligt Ulf Risinger på STC ordna en ny arbetsgivare inom en vecka om hon ska kunna fortsätta att köra travlopp.

Pär Andersson

Bilden publicerad t o m 2006-01-10

Av: Pär Andersson

Datum för publicering

  • 2006-01-03