2006-06-10 00:13 #0 av: ThomasH

40 miljoner kronor står på spel. Jan-Olov Persson tränar såväl V75-omgångens största favorit - som veckans största skräll. - Det skiljer elva miljoner kronor mellan Järvsöfaks och Trollfager, säger han.

En ensam vinnare kan hämta hem 40 miljoner kronor. För att det ska inträffa krävs nog att minst en av de två folkkära megafavoriterna, Järvsöfaks och Victory Tilly, förlorar. Jan-Olov Persson, som kör och tränar "Faksen", har också den häst som i nuläget är allra minst streckad på V75. Om tolvårige Trollfager, som ställs mot just Järvsöfaks i V75-3, vinner är det en lika stor skräll som om Trinidad och Tobago skulle vinna fotbolls-VM. Senaste gången Trollfager fick segerdefilera var i juli 2003 - för 38 starter sedan.
- Han har haft trubbel med hälsan det senaste året. Långa perioder var Trollfager landets näst bästa häst, men han har haft den otacksamma uppgiften att vara född samma år som Järvsöfaks. Ändå har han tjänat över tre miljoner kronor, säger Jan-Olov Persson.

 

 13 raka segrar
Lika bortglömd som Trollfager är, lika favoritspelad är så klart Järvsöfaks. Sveriges egen myshäst är nu uppe i 13 raka segrar och kommer närmast från vinst i Elitkampen på Solvalla.
- Han känns bra och håller på att avla för fullt varenda dag. När midsommar närmar sig är det högtryck för hans del, säger Jan-Olov Persson.
 Räcker det inte med små faksar snart?
- Nej, det är väl alltid trevligt med fler. Hans avkommor har hög startprocent vilket är bra för travsporten.
 Kan Järvsöfaks på något sätt undgå att vinna V75-3?
- Mycket kan hända och om allting händer så går det nog inte. Men i de allra flesta fallen brukar det gå ganska bra när Järvsöfaks startar.
 Hur skulle du göra som V75-spelare, spika Järvsöfaks och sikta in sig på småpengar eller gardera honom med Trollfager och sikta på 40 miljoner?
- Jag tycker att det har visat sig över åren att även om Järvsöfaks och Victory Tilly är med och vinner på V75 så kan det bli väldigt fina pengar ändå. Skrällarna går att hitta i andra avdelningar.

Pär Andersson

Bilden publicerad t o m 2006-06-16.

Av: Pär Andersson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-06-09