2005-12-16 21:53 #0 av: ThomasH

Björn Goop gjorde det omöjliga. Sveriges bäste kusk sprängde på Solvalla den magiska gränsen, 400 segrar under ett och samma år. - Äntligen är jag där. Det har varit ett otroligt bra år, sa en lycklig Björn Goop.

Inom friidrotten är drömgränser lika många som mytomspunna. Roger Bannisters 3.59 på en engelsk mil och Sergej Bubkas sex meter i stavhopp är två av de mest berömda. På travbanorna runt om i världen sprängs det också gränser. Victory Tilly blev världens snabbaste häst när han travade under 1.09 på Meadowlands för tre år sedan. Kallblodskungen Järvsöfaks sprang 1.17,9 i Gävle i somras och tog sig då under en annan drömgräns, medan Olle Goop för några år sedan blev förste svenske kusk att passera 6000 segrar. På Solvalla fredagen den 17 december 2005 satte Goop ett nytt sagolikt rekord - men den
här gången var det sonen Björn. Han tog med hästen Real Sugar sin 400:e seger för året och sprängde därmed en drömgräns som länge ansetts som ouppnåelig. Uppvaktningen i Solvallas vinnarcirkel skedde med en flaska champagne.
- Jag har lust att dela champagneflaskan i 400 glas eftersom det är så många som har varit delaktiga och gjort grovarbetet. Jag har bara gjort finishen.
- Att köra häst är det roligaste jag vet, och jag hoppas kunna fortsätta med det i många år framöver, sa Björn Goop. 


 Derbysegern roligast
De hästar som stjärnkusken tagit flest segrar med under året är kulltopparna Conny Nobell och Joy Ås. Med fyraårige Conny Nobell kom också den segern som rekordkusken rankar allra högst.
- Derbyvinsten med Conny Nobell var det stora målet i år. Att lyckas med det är något som jag önskar att alla får uppleva någon gång i livet, sa han.
Det tidigare allsvenska segerrekordet under ett år var på 367 segrar, satt i fjol av just Björn Goop. Ett rekord som Åbykusken under 2005 har krossat fullständigt, trots att nästan halva december återstår. Men i den allsvenska körsvensligan har Björn Goop ännu inte passerat 400-gränsen, eftersom han där inte får räkna in sina fyra utlandssegrar. I den statistiken har han "bara" 397 triumfer i år efter att ha tagit en dubbelseger på Solvalla.
- Det kan väl inte bli bättre och bättre för varje år, men vi kämpar på och när självförtroendet är på topp går allt så mycket enklare. Nu kan jag ta det lugnare under jul och nyår när jag slipper jaga, sa Björn Goop.

Pär Andersson

Bilden publicerad tom 2005-12-23

Av: Pär Andersson Kanal 75

Datum för publicering

  • 2005-12-16