2005-12-12 23:50 #0 av: ThomasH

Senast Lutfi Kolgjini var på Åby strök han samtliga sina hästar. Orsak - banan var för dålig. På lördag återvänder "Ludde" till västkusten med fem V75-chanser. - Jag hoppas att Åby-ledningen har gjort något åt banan. Annars tvekar jag inte en sekund på att stryka mina hästar igen, säger han.

Torsdagen den 17 november reste Lutfi Kolgjini från Malmö till Åby för att starta tre av sina hästar. Han kom, han sågs, han strök. Redan efter första värmningen tog han sina hästar och återvände till Skåne. Anledningen var att "Ludde" ansåg Åbys bana så usel att hans hästars hälsa riskerades.
- I dagens travsport ska man inte behöva stryka hästar i normalt väder för att banan inte är i tävlingsmässigt skick. Jag är rädd om mina hästar och skulle inte tveka en sekund att göra samma sak igen. Det kommer alltid nya lopp, men inte om man kör sönder hästarna på usla banor, säger Lutfi Kolgjini, som skickade en räkning till Åby för alla kostnader den dagen.
På lördag kör "Ludde" i fem lopp när V75 avgörs på just Åby. Banans sportchef, Per Wetterholm, tror inte att Jägersrokusken behöver oroa sig inför helgen.
- Banpersonalen har som mål att banan ska vara bra till första start. Även om det är svårt att förutspå vädret i Göteborg tror jag inte att det är någon risk för dåligt underlag på lördag.
 Kommer ni att betala Lutfi Kolgjinis räkning som han har skickat till er?
- Jag har inte sett den ännu. Han brusade väl upp lite då när det inträffade, men jag tror att han har lugnat ner sig nu, säger Per Wetterholm.


 "Hellre Paris än Stockholm"
I söndags kväll kom Lutfi Kolgjini hem från Frankrike där han körde Olimede i ett stort treåringslopp. På onsdag och torsdag är han tillbaka på Vincennes för att köra Joel James, King Cobra och Ladon du Goutier. Sedan hem till Sverige igen för V75. En minst sagt hektisk vecka.
- Självklart är det jobbigt med alla resor. Samtidigt ska jag villigt erkänna att jag hellre tar flyget till Paris än till Stockholm och Solvalla. Dels är det trevligare, dels är det helt andra pengar, säger "Ludde".
 Är det svårt att ställa om mellan franskt och svenskt trav?
- I och med att det är en annan bana och ett annat körsätt på Vincennes får man ju tänka om. I söndags med Olimede försökte jag köra svenskt och stänga in Jean Michel Bazires häst, men det var ju bara löjligt. Han tog sig ut ändå. I fortsättningen ska jag bara koncentrera mig på att köra min egen häst.

 Lill Adolf tillbaka på V75
I gulddivisionen, V75-3, på lördag kör Lutfi Kolgjini femårige Lill Adolf. En häst som "Ludde" hade stora framgångar med som treåring, men som sedan slutade fungera och flyttades till andra tränare. Nu är Lill Adolf tillbaka hos Kolgjini.
- Han kom helt fel i ett montélopp i Frankrike senast. Efter det har han jobbat bra, och nu får han göra några starter på hemmaplan.
 Kan Lill Adolf fortfarande bli en riktig stjärna eller är det för sent?
- Faktum är att han aldrig varit så lovande som folk har trott. Det är en bra häst, men ingen superhäst. Det kommer han aldrig att bli, säger "Ludde".
 Vad tror du om hans chanser på lördag?
- Det ska bli lika spännande för mig som för alla andra. Han har gått ett vasst jobb hemma på gården, och jag tror på en bra insats.

Lutfi Kolgjini om sina övriga V75-chanser...
Face the Evil (V75-1): - Han är i sitt livs form. Senast galopperade han efter att ha brutit ner på Örjan Kihlströms häst i dödens. I det läget kändes min häst hur stark som helst. Den här gången hoppas jag bli tvåa eller trea, Ebel tror jag är oslagbar på distansen.
Symfoni Sund (V75-2): - Hon fick ett snällt lopp senast och gick i mål med lite krafter sparade. Nu tror jag på toppchans och det är min bästa segerchans i omgången.
Move Closer (V75-4): - Vet jag inget om.
Viggo Dorann (V75-7): - Blev stressad senast när han gick med halvstängt huvudlag och tappade mycket kraft på det. Han gör säkert ett bra lopp nu men jag har inte full koll på motståndet.

Pär Andersson

Bilden publicerad tom 2005-12-19

Av: Pär Andersson Kanal 75

Datum för publicering

  • 2005-12-12