2005-12-11 01:24 #0 av: ThomasH

Det var David mot Goliat. Det var lille svenske Super Light mot den franske jätten Jag de Bellouet. Och precis som i böckernas bok vann utmanaren. - Nu siktar vi på en topptreplats i Prix d'Amerique, jublade kusken Jörgen Westholm, 33.

Inför vinterns största slag Prix d'Amerique i Paris möts de bästa hästarna i fyra så kallade B-lopp. Prix de Bourbonnais var det andra B-loppet och hela den franska traveliten, med Jag de Bellouet och Kesaco Phedo i spetsen, fanns på startlinjen. De franska kanonerna utmanades av en kvartett svenskar: Gigant Neo, Dumle Loss, Giant Superman och Super Light.
Loppet blev ett riktigt slag där de franska hästarna dominerade loppet tills upploppet. Svenskarna förde en anonym tillvaro. Svenske mästaren Dumle Loss fick aldrig travet att stämma och galopperade tidigt medan de övriga tre satt instängda på innerspåret.
Det såg nattsvart ut med svenska ögon.
Men Jörgen Westholm visade att han lärt sig körstilen på den franska nationalarenen och i sista svängen tog han sig helt enkelt ut i slagläge från fjärde par invändigt med Super Light.

 

Delad seger
När Super Light väl hade fritt spurtutrymme flög han fram över upploppet och fångade in titelförsvararen Jag de Bellouet. Den franske jätten var chanslös att försvara sig i täten.
Super Light såg ut att gå mot segern när näste franske stridsvagn, Mara Bourbon, kom dundrande. In mot mållinjen hade Mara Baourbon kopplat ett litet grepp, men Super Light vägrade ge sig och kontrade till delad seger i sista steget.
- En seger är en seger även om den är delad. Det känns lika stort ändå, sa Jörgen Westholm.
Det såg ut som att du tvingades vara väldigt tuff när du tog dig ut?
- Jag passar på den frågan. Jag är en gentleman, sa Jörgen Westholm och skrattade.
Segern innebär att Super Light är klar för Prix d'Amerique. Precis som förra vintern tog sig den lille hingsten (blott 157 centimeter hög) till Prix d'Amerique genom att plocka poäng i B-loppen. Super Light blev även tvåa i Prix de Bretagne för tre veckor sedan.
- Nu kan jag förbereda Super Light på ett hel annat sätt än i fjol. Vi kommer bara att starta i Prix de Belgique före Prix d'Amerique, sa Jörgen Westholm.

Sexa i fjol
I fjol var Super Light sexa i Prix d'Amerique.
- Den här vintern känns det ännu bättre. Till exempel är banunderlaget är lite hårdare och det passar min häst perfekt. Nu siktar vi på en topptreplats i Prix d'Amerique.
Super Light och Mara Bourbon fick 350 000 kronor vardera för den delade segern. Kazire de Guez avslutade starkt till tredjepriset medan Kesaco Phedo slutade fyra och Jag de Bellouet bara femma. Stefan Melanders Gigant Neo, som förra vintern blev tvåa i Prix d'Amerique, kom i mål som sexa efter ett rent preparélopp.
Segertiden över 2 850 meter blev 1.13,9.

Lars-Ove Pettersson

Bilden publicerad tom 2005-12-17

Av: Lars-Ove Pettersson Kanal 75

Datum för publicering

  • 2005-12-11