2005-11-29 15:57 #0 av: ThomasH

Dumle Loss, tränad av Joakim Wallin, imponerade stort i första starten på fransk mark. Körd av Erik Adielsson tog han hem storloppet Prix Marcel Laurent och tjänade 50.000 euro - trots en tung resa i hårt tempo. - Hästen är stentuff. Jag tyckte att vi hade kontroll redan i sista kurvan, sa Erik Adielsson.

Sju svenskfödda hästar deltog i loppet som kördes i Paris under måndagseftermiddagen. Och den svenske mästaren Dumle Loss svarade för en grymt bra insats. Han spöade bland annat franska kanoner som Meaulnes du Corta och Mara Bourbon regelrätt. Detta trots att han gick i tredjespår de första 1000 metrarna innan han kom fram utvändigt om ledaren.
- Jag ville inte bråka för mycket med honom och ge mig in i något positionskrig de första 500 metrarna. Hästen hade lite problem i nedförsbacken, det var inte så att han kändes ofräsch, utan mest för att han inte var van och aldrig har sprungit i nedförsbacke, berättade Erik Adielsson.


Galopp i ledningen för Opal Viking

Tempot i täten var annars högt inledningsvis. Jorma Kontio laddade bakom bilen med Opal Viking och tog ledningen från Turbo Sund. Men kort efter start galopperade "Opalen" bort sig och blev diskvalificerad. Då övertog istället Memphis du Rib täten och inledde i 1.08,3-tempo första 500 metrarna. Strax därefter övertog betrodda Meaulnes du Corta ledningen och öppnade första 1000 metrarna på 1.11,1.
Efter tusen meter kom alltså Dumle Loss fram till den ledande Meaulnes Du Corta.
- När vi väl kom fram till "dödens" blev tempot ganska lågt den tredje femhundringen. Det gjorde att hästen fick pusta lite grann, sa Adielsson.

"Kopplade greppet direkt"
Det kom sedan att handla om en duell mellan de båda täthästarna. Runt den sista kurvan tittade Erik Adielsson utåt flera gånger, och vid upploppets början ryckte han tussarna ur Dumle Loss öron. Det blev sedan en tät slutstrid men Dumle Loss kämpade storstilat och slog klorna i fransmannen.
- Jag tyckte att vi hade kontroll redan i sista kurvan. Hästen kändes jättefin hela vägen och kopplade greppet direkt på ledaren. Han höll sedan huvudet före hela vägen in i mål och är stentuff, sa Adielsson.
Hur klarar han sig i Prix d'Amerique?
- Distansen som sådan har han inga problem med. Men det är långt kvar dit och jag vill inte spekulera i det just nu.
Vinnartiden blev 1.13,0 över distansen 2100 meter med bilstart. Förstapriset var 50.000 euro, nästan en halv miljon svenska kronor. I vinnarodds gav Dumle Loss åtta gånger pengarna.

Första för Adielsson på Vincennes
För Erik Adielsson var det här hans första seger på Vincennes.
- Jag har bara andra- och tredjeplatser tidigare så det här var verkligen skojigt.
Tvåa i mål blev Meaulnes du Corta och trea Mara Bourbon. Den sistnämnda kunde inte hota om segern trots ett lopp i andra par utvändigt.
Bäst placerad av de övriga svenskhästarna var Order By Fax på en sjunde plats. Per Lennartssons travare fick gå först i tredjespår hela vägen och räckte inte fram efter det tunga loppet.

Michael Carlsson

 

Av: Michael Carlsson Kanal 75

Datum för publicering

  • 2005-11-29