2005-12-28 15:59 #0 av: ThomasH

I fjol vann han V75-ligan i överlägsen stil. I år slåss Örjan Kihlström med Erik Adielsson om den åtråvärda titeln. Det hemliga vinnarvapnet - en överårig fransos. - Jobbar jag in ett lopp måste Erik vinna tre, och jag tycker General du Lupin ska räknas tidigt, säger mästerkusken Kihlström.

En enda V75-omgång återstår. Sju lopp avgör vem som blir den kusk som vinner flest V75-segrar under 2005. Eller egentligen är det åtta lopp som återstår. På onsdag körs nämligen ett rikstotoförsök inom V64-spelet på Solvalla, och det loppet räknas också in i den sammanlagda V75-ligan. Slutstriden är jämnare än någonsin, mellan de fem främsta skiljer det bara två futtiga segrar. Ändå är det endast två av kuskarna som har möjlighet att på lördag eftermiddag kalla sig för slutsegrare av V75-ligan. Såväl Stig H Johansson som Åke Svanstedt väljer att stå över V75-omgången på Örebro, och Björn Goop är avstängd. Därför står kampen mellan 2003 års vinnare, Erik Adielsson, och fjolårets mästare, Örjan Kihlström. Den senare har ett försprång på en seger och sex andraplatser inför lördagen.
- Erik måste väl ta två segrar fler än mig, så jobbar jag in en måste han ta tre, säger Örjan.
 Kommer du ha ett extra öga på Erik på lördag?
- I första hand koncentrerar jag mig på mina egna hästar, men det är klart att jag nog kommer snegla lite på Erik. Det är alltid lika kul att lyckas vinna V75-ligan, även om det var extra speciellt när jag vann den för första gången.
 Känns V75-ligan mer rättvis än den allsvenska kuskligan där mycket beror på hur många lopp man orkar köra om året?
- Nja, mer rättvis vet jag inte. Jag tycker nog att alla ligor är rättvisa på sitt sätt. Men det är ju så att det inte är alla som jagar den allsvenska titeln. I V75-ligan däremot försöker alla vara med så högt upp som möjligt.

 

 Inblandad i olycka
Året som gått har varit händelserikt för Örjan Kihlström. Storloppsframgångar med Giant Diablo följdes av den otäcka olyckan i slutet av oktober då han kastades av en häst på Solvalla och fördes till sjukhus med kraftiga ryggsmärtor. Totalt sett har segrarna ändå fortsatta att rulla in för "gubben-i-lådan" som han kallas. Årets bästa V75-minne hämtar han från Bergsåker en knapp vecka efter olyckan.
- Segern i Breeders' Crown-finalen med Triton Sund. Förutom att det var ett stort lopp, så var det extra kul eftersom Triton Sund haft otur och varit sjuk i Derbyt.
 Finns det något negativt V75-minne från året eller har du förträngt dem?
- Det finns det säkert. I första hand var det nog när Jaded missade i de båda E3-finalerna.

 "Generalen" bästa chansen
På lördag kör Örjan Kihlström i fem av V75-loppen på Örebrotravet. Bäst chans har han i ett lite ovanligt lopp där fem gulddivisionshästar står med 20 meters tillägg på fem mer mediokra hästar.
- Samtidigt som det är positivt att det bara är tio hästar med i loppet är det svårt att bedöma hur det kommer att köras. Oavsett hur det blir tycker jag att General du Lupin ska räknas tidigt om han är som han ska. Senast var han klart godkänd, och jag hoppas att formen håller i sig.
 Vad tror du om Roger Hornline i silverdivisionen, V75-6?
- Han har varit igång länge i år men gör det fortsatt bra. Negativt den här gången är att han har fått spår så långt in vilket brukar vara extra svårt i Örebro. Hästen är känslig första biten, och jag vill lägga in en brasklapp för att det kan vara lite galopprisk.

Örjan Kihlström om sina övriga V75-chanser...
Go Places (V75-1): - Har jag inte kört på länge och kan därmed inte uttala mig.
Fado (V75-2): - En hyfsad häst som var lite sämre senast. Jag hoppas han ska vara piggare nu men normalt blir det svårt att vinna.
Tellus Håleryd (V75-7): - Han har gått skapligt i sina senaste starter. Bra form men tufft läge.

 Ställning V75-ligan
Plac   Körsven           Etta   Tvåa   Trea
1 Örjan Kihlström        33      31      32
2 Åke Svanstedt         33       25      16
3 Erik Adielsson          32       25      23
4 Stig H Johansson     32       20      26
5 Björn Goop              31       31      34

Pär Andersson

Bilder publicerade t o m 2006-01-03.

Av: Pär Andersson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2005-12-28