2005-10-30 00:54 #0 av: ThomasH

Simb Chaplin kan vara en blivande världsstjärna. Han var helt överlägsen i Svensk Uppfödningslöpning och joggade hem en halv miljon kronor. - Det kändes klart redan efter 100 meter, sa Jorma Kontio och skrattade gott.

Nordens segerrikaste kusk har tidigare sagt att Simb Chaplin är den bästa tvååring han någonsin har kört. Ingen annan häst har varit så komplett som Simb Chaplin är vid den här tidpunkten.
Det säger en hel del med andra ord.
Men innan starten i Svensk Uppfödningslöpning sprang Simb Chaplin och hade en del hyss för sig. Han galopperade exempelvis i två provstarter ett par minuter innan loppet.
- Han sprang och bromsade och var lite okoncentrerad innan loppet. Det var därför jag körde på säkerhet från början och hästen skärpte också till sig när det blev allvar, sa Jorma Kontio.

"Hade kunnat springa ett varv till"

Simb Chaplin togs mycket lugnt den första biten men fick ändå ett perfekt lopp i andra par utvändigt. Ledningen togs av Partner Ås som öppnade första halvvarvet på snabba 1.12,6. Jorma Kontio gjorde sedan slag i saken när det återstod 1300 meter kvar och lyfte ut Simb Chaplin i tredjespår. Han tog sig fram utvändigt om ledaren 100 meter senare och därifrån hade Kontio full kontroll på loppet. Han pressade på och övertog ledningen redan 450 meter kvar. Sedan handlade det om rena defileringen och Simb Chaplin var helt överlägsen till slut.
- Hästen hade mycket krafter kvar i mål. Han hade kunnat springa ett varv till i samma tempo, sa Kontio.

Påminner om världsstjärnan Houston Laukko
Segertiden blev jättefina 1.16,3 och det här var Simb Chaplins fjärde raka triumf på lika många starter. Hästen, som tränas av Markku Nieminen i Finland, är alltså obesegrad och frågan är hur bra denne supertalang egentligen är.
- Han är i samma klass som Houston Laukko var som unghäst. Han påminner faktiskt mycket om just honom. Han är lugn och fin och uppträder som en äldre snabbloppare, sa Kontio.
Du avancerade tidigt fram utvändigt om ledaren under loppet. När var du säker på seger?
- Efter 100 meter...
Tvåa i mål i - det största loppet för tvååriga hästar - var Garfish Face och trea Tap Dance. Andrahandsfavoriten Star Girl galopperade i en trång situation 400 meter kvar.
Simb Chaplins tränare Markku Nieminen var själv inte på plats på Jägersro. Han var upptagen av att köra stallets stjärna Passionate Kemp i finska S:t Leger. Det slutade med seger på tiden 1.17,0 över distansen 2600 meter. Förstapriset var 20.000 euro.

 

Hemmaseger i jubileumsloppet
V75 fyllde tolv år och det firades med V75:s Jubileumslopp. Där blev det populär hemmaseger för I'm A Photo och Staffan Nilsson. Den danske derbyvinnaren har haft ett kanonår och tjänat över en miljon kronor. Staffan Nilsson gav sin fyraårige fux ett lopp i tredje par invändigt, och vid upploppets början fick hästen full anfallsorder.
- Jag var på väg att attackera tidigare men precis då höjde tysken tempot 700 kvar. Inne på upploppet var jag säker på att slå de där framme, men samtidigt var jag rädd att det skulle komma någon bakifrån.
- Det känns hemskt kul att vinna här på hemmaplan. Vi får se hur hästen tar det här loppet, eventuellt kan det bli start i Axel Jensens lopp i Norge nästa gång. Annars blir det vintervila, sa Jägersrotränaren Staffan Nilsson.
Segertiden för I'm A Photo blev 1.14,3 och det här var hästens tolfte seger i 24:e starten. Tvåa i mål blev favoriten Torvald Palema (gick i ledningen) och trea Flying Young. Förstapriset var 250.000 kronor.


Spring Ray chockade många

 

Anrika storloppet C.L.Müllers Memorial blev en uppvisning av svensk travsports nya storstjärna, Spring Ray. Han chockade de flesta genom att ta ledningen direkt ifrån start för Björn Goop. Den Håkan Olofsson-tränade hästen fick sedan husera precis som han ville framme i täten. Första varvet öppnades på mycket måttliga 1.18,7 och då var förstås allt vunnet. Via en snabb avslutning höll Spring Ray undan till en enkel seger.
- Han var mycket mer fokuserad idag och därför kunde jag klämma åt honom och köra för ledningen. Det är en väldigt viktig växel som hästen har utvecklat, sa Björn Goop.
- Det kändes bra i ledningen och jag drog upp tempot på sista bortre långsidan för att det inte skulle bli en speeduppgörelse. Sedan slappnade han av lite till slut, jag fick påminna honom att det inte var slut för han är ju inte van att gå i ledningen. Jag hade 1.11 sista varvet och det finns fortfarande utveckling i den här fina hästen.

Olofsson inte överraskad av startsnabbheten
Halmstadtränaren Håkan Olofsson har gjort ett kanonjobb med Spring Ray. Och han var inte överraskad över att hans häst höll ledningen från innerspåret.
- Jag har anat att han skulle kunna öppna bra, och jag tror att han även kan öppna ännu bättre. Hästen är enastående, helt fantastisk. Nästa start blir i V75-finalen på Solvalla om två veckor, sa Håkan Olofsson.
Tvåa i mål blev Markku Nieminen-tränade Don Giovanni för Jorma Kontio.

Femstjärnig insats av Mack November
En femstjärnig prestation svarade Mack November för. Lutfi Kolgjinis nyförvärv dundrade fram utvändigt om ledaren varvet kvar, och Ludde sparade inte på krutet. Trots ett stenhårt tempo, 1.09,4 första 500 metrarna och 1.11,2 första varvet, tryckte Kolgjini på och övertog ledningen 550 meter kvar. Över upploppet utmanade segermaskinen Prince Valliant, men Mack November sträckte på sig till en säker seger. Vinnartiden blev lysande 1.12,3.
- Hästen var fruktansvärt bra och gjorde ett superlopp. Men jag klantade till det lite och körde med fel balans idag. Därför blev han rullig i travet till slut, sa Lutfi Kolgjini.

Michael Carlsson

 

Relaterade länkar

Av: Michael Carlsson

Datum för publicering

  • 2005-10-29