2005-09-08 23:50 #0 av: ThomasH

Ska den ständiga duellen mellan Steinlager och Gidde Palema sluta i en akt i tre delar? Matchen mellan Gidde Palema och Steinlager har pågått sedan Eliloppet. Sista slaget kan bli en tuff matchserie i 3 heat.

Vinner de båda stjärnorna sina heat möts de i ett skiljeheat. Foto: Lars Jakobsson.

Vinner de båda stjärnorna sina heat möts de i ett skiljeheat. Foto: Lars Jakobsson.

Åby har lockat ett klent startfält till sitt stora pris. Hur dum kan man vara? Det nya upplägget med minst två lopp har skrämt bort de bättre hästarna, inga utländska hästar förgyller loppet. Är ATG förvånade? Nu blir det en duell mellan Steinlager och Gidde Palema. Vinner de var sitt lopp, vilket är mycket troligt, så blir det ett tredje skiljeheat för att kora vinnaren. Så fullkomligt vanvettigt, ett mycket tveksamt upplägg, tufft för hästarna att köra tre lopp på en dag. Och som Per Oleg Midtfjeld sa till Kanal 75:
– Tre lopp blir väldigt tufft för hästarna. Förhoppningsvis vinner vi de två första så slipper vi det tredje.
Men jag tror inte det, möjligen vinner Gidde 2 raka lopp, det troliga är dock att det blir 3 lopp, man byter startspår mellan de två första heaten. Men vi tar det från början.

 V75-1  Åbys Stora pris Heat A

1640 auto 

Fördel 3 Steinlager, han borde vinna heat A. Om nu Per Oleg Midtfjeld fått Steinlager i fin författningen igen, han var ju helt under isen senast vi såg honom. 8 Gidde Palema borde få svårt att utmana. Tyvärr så finns det inga andra som kan blanda sig i striden, klent startfält. Om Solero Briljant löper upp till sitt kunnande så kan utmana om Gidde är lika dålig som senast på Bergsåker och om Steinlager inte har återhämtad sig. Samma sak gäller 5 Infat Du Bossis som har bra form men borde inte kunna hänga med de två favoriterna om de är friska.

 V75-2  Klass II 75.000-250.000

2640 auto 

Swift Hornline vann V75-2 med Börje Bs Johansson. Foto: Thomas Blomqvist.

Swift Hornline vann V75-2 på Örebrotravet med Börje Bs Johansson. Foto: Thomas Blomqvist.

Ett mycket bra klass II lopp. Att inte 6 Swift Hornline är favorit är bara att tacka och ta emot. Han visade ju upp sin kapacitet för den bredare travpubliken på Solvalla 20/8. Han tuggad utvändigt om All American Boy hela loppet och utmanade denna 3-årskanon på upploppet. Sedan vet ni hur det gick vid V75 premiären på Örebrotravet. Swift Hornline satt sist och svepte hela fältet på sista långsidan för att retligt enkelt hitta mållinjen först med nosen. Favorit blir istället 2 Unikat, man kan undra varför? Formen har aldrig varit bättre men distansen är ett stort frågetecken. Då tror jag mera på 4 Extreme Smile. Senast på Örebrotravet så var han mycket tapper utan att vara som bäst. Han gick utvändigt om ledaren hela loppet och var väl den moraliska segraren, men blev snöpligt omåkt av en spurtande Swift Hornline.  Denna gång tänker Tomas Johansson ladda bakom bilen mot spetsen och räknar med revansch. En vinstmaskin som svek senast på Solvalla är 7 E.G Tealight. Då gick han barfota och det fungerade inte. Han klockades dock för en svettig tid de sista 100 meterna. Dan Widegren sätter nog på skorna igen och han ska räknas. Han har hamnat oförskämt långt ner bland tipsen, då ringer varningsklockor. En så pass bra häst som gör ett dåligt lopp ska inte avskrivas så enkelt. Man ska ha klart för sig att hästen han förlorade mot, Chogo är otroligt bra. Hur vi ska behandla 1 Joann Nicc vet jag inte riktigt. Kapacitet har hon så det räcker och blir över. Hon kvalade till Stochampionatet och fick stryk av Nouveau Riche, inget att säga om det. Men vi fick inget besked senast då Per Lennartsson genast försatte henne i galopp. Jag tror inte att hon kan mäta sig mot dessa tuffa herrar.

 V75-3  Silver 400.001-1.200.000

1640 auto 

2 Ribston är en sprinter av hög klass. Motståndet i detta

Sir Henry. Foto Kihlams foto

Sir Henry. Foto Kihlmans foto

sprinterlopp blev rumphugget sedan Roger strök Wealthy. Nu är Ribston kanske veckans bästa spik! Men, jag är mycket svag för 9 Sir Henry som är loppet bästa häst, men spåret medför mycket små chanser. Ribston vinner sina lopp från spets och i spets är det få, om någon silverhäst som kan plocka ner honom. Av någon anledning tycker dock tränare Jenny Lidström att han är bäst bakifrån. Visserligen vann han bakifrån senast i Vaggeryd, men jag har bara sett spetsvinster från honom. Sir Henry var dock bättre än någonsin senast när han tuggade sönder motståndet från dödens. Vi garderar med honom.

 V75-4  Stolopp 75.000-525.000

2140 volt 

I ett lärlingslopp på Solvalla förra veckan så fick vi stifta bekantskap med en färgstark Zoot Suit avkomma. Hon, 3 Kawasaki Zoot gjorde skäl för namnet. Som en krossmaskin drog hon iväg ett ursinnigt tempo, glödhet i spetsen. Lämnade alla de övriga lärligskörda hästarna bakom sig med mera än 30 meter och avståndet bara ökade. Alla, inklusive undertecknad, bara väntade på kollapsen, som en sten skulle hon gå genom fältet på sista långsidan. Men, nej hon höll strålande bra och kom med förnyade krafter på upploppet, hon har vinnarskalle. Vem vann loppet? Minns inte, det bestående minnet från loppet var Kawasaki Zoot. (Lindas, Ridsport ifokus, systers Call O’boy gjorde inte bort sig, hade ett starkt upplopp från sista plats). Kawasaki Zoot körs nu med proffskusk kanske hon inte blir lika glödhet i spets och måste betraktas som en mycket stark segerkandidat. Spika? Ja, men jag fegade ur och plockar med en av tilläggshästarna. 14 Hallo Pamela har bra fart för klassen och formen på topp. Nu med springspår från tillägget så kommer rutinerade Olle Goop att placera henne direkt i ett bra slagläge.

 V75-5  Åbys Stora Pris Heat B

1640 auto 

Nu vinner 1 Gidde Palema och vi spikar honom. Stor risk att det blir ett tredje skiljeheat.

 V75-6  Brons 400.001-700.000

1640 auto 

Jag har alltid tyckt att 4 Leffe Blanche är överskattad. Han kan bara vinna från spets och gärna över 1640 meter. Därför tippas han nu. Perfekt läge och han kan gott spetsa och leda hela vägen runt
– Är en trevlig häst som svarat för bra insatser i sommar. Han verkar trivas bäst då han få gå i ledningen och då han är startsnabb kommer jag givetvis att försöka nå ledningen. Når vi den positionen biter han ifrån sig bra och i somras sprang han en snabb tid i Örebro över kort distans. Han är en av dem som kan vinna loppet.
Detta skriver Jorma Kontio på sin hemsida och jag håller med denna gång. Men, vi spikar inte. 3 Little Ekå har hysterisk form och gjorde ett heroisk lopp senast när han blåste hela fältet sista halvvarvet. Det var Samma distans då som nu, men nu han har betydligt bättre läge. Han står ju för bra inne i loppet, har ju redan lämnat klassen, Pengarna på kontot var väl på rätt sida när han anmäldes. 10 Global Drop har också hittat formen, en av få stall Lähdekorpis hästar som har full form. Senast var han ute på Halmstadtravet, hemmabana, och spetsade och vann mycket enkelt. Spets blir det ju inte nu, men han gör lika bra lopp bakifrån. 6 Schejken Bill överraskade ju oss senast på

Mikael J Andersson med 23-oddsaren Schejken Bill. Foto: Petri Johansson

Mikael J Andersson med 23-oddsaren Schejken Bill. Foto: Petri Johansson

Örebrotravet. Men, hade man vetat då att han skulle springa utan skor för första gången så hade man nog passat honom bättre. Jag lämnar honom inte utanför kupongen denna gång. Han var så kraftigt förbättrad utan skor. Jag betalar också för en kraftigt underskattad häst, 7 Giant Case. Han står bra inne i klassen och verkar nu ha hittat tillbaka till samma form som han hade förra året.

 V75-7  Klass I 75.000-400.000

2140 auto 

V75 avslutningar har en tendens ställa till med korsdrag i plånboken. Det är inget undantag denna gång. 5 Gobal Fortune får väl betraktas som en motiverad favorit. Men, jag varnar. Han är bäst i spets och dit når han inte nu. För enormt snabb ut är 3 Spot. Han har formen i topp var fin senast på Jägersro där han efter en tuff öppning tog spets och drog hela vägen i hårt tempo och van lätt. 9 Gift To Europe är en fin häst som Torbjörn Näslund håller högt. Nu är formen på topp och Torbjörn är nöjd med spåret. För det kan bli rusning om spets i loppet, så kan ett bakspår  för Gift To Europé kan vara ett vinstläge. För även 1 Super Booze kommer att ladda för spets. Han fick det inte att funka i derbykvalet. Från spets bitar han ifrån sig och ska passas i detta sällskap. 2 Mellby Ocarina hade ingen större chans i derbystoet. Men formen är på uppåtgående. Stall Stig H har ju bra snurr på stallet just nu. Mellby Ocarina var bra bakom Nouveau Riche i senaste starten på valla och det motståndet möter hon inte här. 7 Grand Tigon räckte inte han heller i derbykvalet senast. Var dock mycket bra innan dess. Det här är en stark Express Gaxe avkomma som tål att tåga utvändigt. Men, glöm för all i värden inte 10 Affe Fager. Vi satte ju ”ögat” på honom senast efter det svettiga upploppet som så när fällde Adielssons vinstmaskin, Prince Valliant.

Veckans förslag till system baseras på 1120 rader:

V75:1

V75:2

V75:3

V75:4

V75:5

V75:6

V75:7

3 Steinlager

8 Gidde Palema

6 Swift Hornline

4 Extreme Smile

2 Unikat

7 E.G Tealight

2 Ribston

9 Sir Henry

3 Kawasaki Zoot

14 Hallo Pamela

1 Gidde Palema

4 Leffe Blanche

3 Little Ekå

10 Global Drop

6 Shejken Bill

7 Giant Case

3 Spot

5 Global Fortune

9 Gift TO Europe

2 Mellby Ocarina

10 Affe Fager

1 Super Booze

7 Grand Tigon

 

 

Fem tippar V75

Gnägg

 

Lycka Till

 

Relaterade länkar

Av: ThomasH

Datum för publicering

  • 2005-09-08