2005-10-07 02:15 #0 av: ThomasH

Järvsöfaks har sina söner som värsta hotet och blir veckans bank. Victory Tilly gör comeback på V75 och möter ett motstånd som han utan problem ska plocka ner. Det blir våra spikar på Bollnästravet i en omgång som på förhand ser svår ut, men som har bra favoriter i varje lopp och det kan bli favoritbetonat. Jag varnar dock, det brukar skrälla när V75 kommer och hälsar på Bollnästravet.

Veckans diskussion har kretsat kring ofoget med flygande starter bakom bilen. När man i ett så stort och viktigt lopp som kriteriet inte blåser till omstart när Örjan tar en flygande start med segrande Jaded, ja då kommer ofoget att fortsätta. Böter och 3 veckors avstängning är en mycket liten uppoffring för att säkerställa att få springa i spets i kriteriet. Nu tror jag att Jaded hade vunnit ändå, men det hade varit mindre smolk i segerbägaren om allt gått just till.

Flygfoto över det vackra belägna Bollnästravet

Flygfoto över det vackert belägna Bollnästravet

Nu lämnar vi Solvallas största helg bakom oss och travar vidare in i höstlunken. Inget ont i det, mitt ”flyt” brukar inträffa under höst och vinter. På Bollnästravet så ser vi många Solvallahästar som favoriter och jag väljer att spika en av dem, Victory Tilly som nu gör comeback på V75 efter lång frånvaro. Min andra spik har visserligen Hagmyren som hemmabana, men Järvsöfaks reser inte mera än ca 4,5 mil. Jan-Olof Perssons träningsanläggning ligger som ni förstår i Järvsö, byn där jag växte upp. Men, vi har Solvallatränare som favoriter i nästa varje lopp. Förutom Victrory Tilly så är väl Tomasina, Galaxy Chip Om och Nightshift de som har den största chanserna. Jag väljer dock att gardera dem, har hittat bra motbud. De hemmahästar som kommer till start är Lass Thriller, Joseph Frontilne, Lupino Free, Branson Sister och Toroid. Av dessa tror jag på Joseph Frontline och Lupino Free. Men, vi tar det från början.

 V75-1  Brons 400.001-7000

2140 volt 

5 Tomasina var senast ute i stoderbyt och gjorde ett fullt godkänt lopp bakom suveräna Fama Currit. Stig H’s 4-åriga Lindy’s Crown avkomma vann ju sitt uttagningslopp ganska enkelt. I finalen valde dock Stig H att köra Suzane och lämnade med framgång över tömmarna till Tomasina till Erik Adielsson. Man kan utan tvekan säga att Tomasina står helt perfekt inne i klassen och med tanke på motståndet så går hon nog ner en klass. Nu var det mycket länge sedan hon startade i volt.
– Toamasina har gjort bra lopp hela tiden och jag tycker att hon känns fin i jobben efter senaste starten. Det var länge sedan hästen startade med voltstart och nu fick hon spår fem men det tror jag att hon klarar. Däremot lär det inte bli någon snabbstart. Normalt sett tycker jag att hon ska ha vissa möjligheter att hävda sig här. Säger Stig H till Kanal 75.
Tveksamheten kring startmetoden påbjuder gardering. 4 Simb Pokemon har ju bevisat sig med två försöksvinster och en finalvinst på V75. Nu står Roger Walmanns fina 5-åring bra inne i loppet och ska räknas trotts spåret. Roger Walmann låter dock lite tveksam i intervjun på sin hemsida:
- Har gjort en bra återkomst och står bra inne i klassen, problemet är spåret skulle han lösa det ska han vara med och göra upp om detta.
Tveksamheter kring spår och startmetod gör att vi plockar med 11 Tygo Irzarda som var väldigt bra bakom Crown Kemp i S:T Leger på Åbytravet. Han kom ut från vinnarhålet i början av upploppet och gav vinnaren en match in i mål. Åkes Tyska import är stark och tål att göra jobbet själv och besväras inte av bakspåret.

 V75-2  Kallblod 400.001-

2140 auto 

Att 1 Järvsöfaks ska förlora på sin egen bakgård finns inte på världskartan. Den stora frågan är om sönerna Åkre Lurifaks och Hallsta Lotus ska kunna visa upp sig och vara tvåa bakom sin far. Men, 8 Nordgubben och 4 Glöding kommer att vara tuffa mot de små telningarna.

 V75-3  Guld 400.001-

2140 auto 

Victory och Stig H Johansson är återigem med bakom startbilen. På lördag från bricka fem i Bollnäs.
Foto: Kanal 75.

Victory och Stig H Johansson är återigem med bakom startbilen. På lördag från bricka fem i Bollnäs. Foto: Kanal 75.

Så gör han comeback igen på V75 Stig H Johanssons ögonsten. 5 Victory Tilly har tjänat drygt 35,8 miljoner kronor. Han är Sveriges vinstrikaste travhäst genom alla tider och har hittills tagit 65 segrar. Men tillvaron har varit allt annat än problemfri för den forna Elitloppsvinnaren. Först i ett gaffelband och sedan dubbla skador i en kotsenskida. När Victory Tilly på nytt blev halt i mitten av maj trodde Stig H Johansson att det var färdigtävlat.
- Då tvivlade jag i allra högsta grad på att han skulle komma tillbaka. Men han är en sådan individ som har en oerhörd förmåga att repa sig. Det är bara att konstatera att hästen är ett fenomen och jag måste också säga att vi har fått god hjälp av veterinären, säger Stig H till Kanal 75 och fortsätter:
- I andra starten fick han gå lite tuffare men det var också medvetet. Han behövde en genomkörare och jag tycker också att hästen kändes vassare och spänstigare. Helt klart hade han gått framåt med första loppet i kroppen.
– Vi har kollat upp honom och glädjande nog är han fräsch i sina ben. Jag har även kört ett jobb efter 1.30 med hästen och då kändes han fin. Det mesta tyder på att allt är bra med honom.
- Vi har fått ett bra läge och möter ett lämpligt motstånd. Det är klart att jag hoppas och tror på en bra vinstchans.
– Victory Tilly är ju ingen häst man tar upp och backar ner i kön med. Därför torde taktiken vara ganska given när det gäller honom, säger Stig H .
Jag tror på honom, lika mycket med hjärtat som med hjärnan, och spikar Victory Tilly.

 V75-4  Stolopp 75.000-125.000

2140 volt 

3 Orchidee D’Aunou går ju ner en klass. Robert Berghs treåriga Coktail Jet avkomma var senast ute i Oaksfinalen där hon avslutade mycket bra från 4:e utvändigt via en attack i 3:e spår sista 400 hundra. Hon hade givetvis igen chans mot suveräna vinnande Electra Shift, men i detta sällskap så är hon en ett förslag till singelstreck. Men det finns bra motbud. Per Lennartsson har en fin treåring, 12 Justis for All, som även hon har gjort fina lopp och var med och utmanade just Electra Shift i somras. Hon har formen på topp men ett synnerligen dåligt läge. Daniels Olssons femåriga dam 6 Bublebee Mail har begåvats med ett springspår. Hon har dock tagit det lugnt efter senaste starten, det har inte varit något fel utan Daniel Olsson har siktat på detta lopp en längre tid. Hon springer med skor, men det ska inte spela någon roll. Mikael Anderssons femåriga Spotlite Lobell avkomma 2 Queen Hilda har bra form och nu sätter han Björn Goop bakom fuxen och vi vet ju hur han kan får fart på det mesta. Hemmahoppet 1 Lupino Free var ursäktat för att hon tröttande senast när det femåriga stoet fick tugga hela loppet utvändigt om ledaren i loppet där suveräna Soldier Hornline vann. Nu är hon kraftigt kuskförstärkt och då hon är snabb ut så kan Erik sitta i spets och hon ska räknas. 9 Fleur Vilt har visat upp en ny sida sedan hon tog av sig skorna, men är inte att lita på, har startat i volt två gånger tidigare och galopperat bägge gångerna. 5 Aquarelle Elegance var mycket bra senast från spets, men den positionen når hon inte nu, men den fyraåriga Lindy’s Crown avkomman kan även gå bakifrån och Håkan ”Hockey” Eriksson brukar ha bra förspänt när han startar på V75. Stormvarning utfärdas för 10 Västerbo Atlantic som är en annan häst när hon springer barfota. Senast så sparade Ove Lindqvist hovarna inför denna start. Nu åker skorna av igen och hon kan gott runda alla om det blir lite tempo på loppet och med många som ska utmana om spets så kan hon skrälla.

 V75-5  Klass II 75.000-250.000

2640 auto 

7 Skogbacken Einar gillar distansen. Han har startat över den här distansen i de senaste fyra starterna och gjort det bra, han är min vinnare. Senast tog Dagfin Aarums femåring en lätt seger efter att ha skaffat grepp redan 350 kvar från dödens. 8 Rapkin har nog dragit på sig för många streck. Första segern sedan maj kom genom ett vilsamt lopp i vinnarhålet. Han var dock en vinstmaskin innan dess och Stall Lähdekorpi har ju fått snurr på hästarna igen. Läget är dock inte roligt. Mikael Melander kör fyraåring 2 Jaques Brodde som gynnas av distansen och trotts att han inte fungerade på Solvalla näst senast så ska han räknas. Han fick en vila efter den starten och var mycket bra senast i ett triolopp, även om han fick segern då målettan diskades. Jaqus Brodde är snabb i volt så läget är bra och är den troliga ledaren. Han tävlar som vanligt med skor. 1 Slowstarter G har namnets till trotts blivit snabbare och snabbare från start och vann senast från spets trotts ett par galoppsteg i starten. 9 Guan Gurd var bra senast efter ett lopp i dödens. Denna femåring som nu blir kraftigt kuskförstärkt med Erik i sulkyn har styrkan som sitt vapen och trivs således på distansen. 6 Sixten Palema har inte infriat sina löften den senaste tiden och sett lite seg ut. Men, nu ska Åkes Alf Palema avkomma passas, han springer för första gången barfota. 10 Chakaranda D var mycket positiv senast efter vila. Han fick ett lopp i 5:e utvändigt och Robert Bergh gick ut i 3:e spår varvet kvar men fastande i trötta ryggar. Fick gå ut ett hack till och spurtade mycket snabb de sista 150. Nu efter det loppet i kroppen så ska den fyraåriga Spotlite Lobell avkomman räknas.

 V75-6  Silver 400.001-1.200.000

1640 auto 

Här kommer det att gå undan, många är kallade men bara en är utvalt, striden om spetsen kommer att vara stenhård. 1 Galaxy Chip Om har Jim Frick höga tankar om, men distansen är inte den rätta för denna Pine Chip avkomman. Han vann dock på distansen senast genom spets hela vägen och det kommer Frick att satsa friskt för även denna gång och ni vet hur Frick kör, han ger sig aldrig. Den som vågar svara ut honom kommer inte att orka till mål. Frick meddelar att det blir samma utrusning som senast, barfota. Nu är det ett par som tänker ge Frick en match om spets. 3 Titan W.F är snabb ut och van hårdare motstånd. Madelene Wikstén har gett orden till Robert Bergh att ladda och testa hur snabb Fricks häst är. Nu tänker även Per Lennartsson att ladda med 6 Lukas Lupin så honom räknar vi bort, dumdristigt. Detta loppscenario gynnar min vinnare 9 Empire Dust som visade mycket fin form senast när han sköt till mycket vasst på upploppet efter ett lopp invändigt. Roger Walmann tycker att Empire Dust är han bästa chans på lördag.
– Står väl snart på tur att vinna och skulle det lösa sig så ska han räknas. Säger Roger på sin hemsida.
Utav samma anledning så markera 8 Prime om ni har råd. Han var mycket bra senast, men det var ett lopp i spets och han vann mycket enkelt med sparade krafter. Han kan dock också gå bakifrån och med tempo i loppet och i den form som han verkar vara i, så ska Stall Lähdekorpis Prime räknas, speciellt nu med Björn Goop i sulkyn.

 V75-7  Klass I 75.000-400.000

2140 auto 

5 Nightshift har utav någon anledning blivit stor favorit. Han infriade visserligen löftet som favorit senast, men han imponerade inte. Fick ett lopp i vinnarhålet och lucka på upploppet. En Örjanstyrning och Walmans fyraåring är ingen hjälte, behöver ryggar för att vinna.
– Tyckte att han inte var bra i lördag. Han värmde inte bra och hängde på en töm. Det här tycker jag är en häst i fara. Säger Walmann på sin hemsida.
Jag förstahandsrankar därför istället 2 Flying Ås som har fått vara fräsch nu en längre tid. Därför blir han nu bättre och bättre, tål ju både träning och tävling nu. Öppnade bra senast på Färjestad och han kan sitta i spets och då tror jag att han vinner. Men, vi har en hemmahäst som visserligen har ett trist läge. I lokaltidningen, Ljusnan kan vi läsa en intervju med Krister Jakobsson om hans mycket fina treåring 7 Joseph Fronline:
- Han har börjat lika bra som Dexter Frontline gjorde men inte sprungit in lika mycket pengar eftersom han inte varit anmäld till de största loppen. Vi har fått köra om mindre summor, säger Krister.
– Men han har slagit två av hästarna som var med i Kriteriefinalen på Solvalla i helgen och jag anser att han är en av de bättre i årgången.
- Nu först är det V75 som gäller. Sedan har han kvalat in till finalen i Anders Kihlströms Minne. Men efter det är det Breeder´s Crown som gäller, det är det vi matchat honom för, säger Krister.
- Spår sju bakom bilen är inte riktigt bra för honom. I senaste banjobbet var han inte alls lika spänstig som vanligt, men i dagens (läs; onsdagens) intervall kändes han fin igen.
– Men om det ska bli seger måste det lösa sig med positionerna, säger Krister.
I de senaste fyra starterna är det Ulf Ohlsson som kört hästen, och han får fortsatt förtroende.
- Det har blivit så att han kört och vi vill ha honom i största utsträckning. Det är inte bara att sätta sig upp bakom en okänd häst och så vill vi ha en häst som håller länge, säger Krister.
 - Vi har anmält honom till Derbyt nästa år och under vintern kan mycket hända i hans utveckling, vi får se.
Jag tycker att vi ska plocka med honom för han har ju faktiskt regelrätt slagit både All American Boy och First Tilly. Vi ska också markera den femåriga hingsten efter Viking Kronos, 12 Colorado, trotts spåret. Frick kör ju alltid offensivt och detta motstånd skrämmer inte dalmasen. Colorado har körts snällt på slutet och nu står han perfekt inne i klassen.

Gnägg

 

Lycka Till

 

Relaterade länkar

Av: ThomasH

Datum för publicering

  • 2005-10-06