2005-08-22 23:00 #0 av: ThomasH

Vad hände på Örebrotravet när V75-cirkusen kom och hälsade på? Vem vann och hur? Vem borde ha vunnit och varför? Vi analyserar V75 försök 3 på Örebrotravet. Noterar vilka travare som vi ska bevaka nästa gång och tittar framåt till Bergsåker nästa lördag, vilka spontana tankar får man när man läser startlistan.

Max Fukt, Max Flukt, Max Flukt. Tidningar och sportjournalister har tävlat i att hitta de bästa Superlativen om Kent Knutssons stjärna. Han förtjänar all respekt, både kusken och stjärnan. Men, någon stans i denna hysteri så måste man behärska sig. När journalister redan nu jämför honom med Legolas och sedan i samma mening undrar hur ett möte med Gidde Palema skulle sluta, Då måste någon dra i handbromsen. Dan Olsson, expertkommentator i TV4, vet att inte överdriva insatsen. Johan Edfors: ”Hur skulle ett möte med Gidde sluta tro?” Dan Olsson: ” Just nu skulle Gidde vinna överlägset”.  Jag menar att Max Flukt mycket väl kan vara Giddes arvtagare, men hittills har han bara visat sig överlägsen över 3140 meter och det är först nu som han är uppe i Gulddivisionen som vi vet hur bra han är, om Kent Knutsson väljer att starta honom mot eliten. Vi hoppas det, för jag tror inte att Max Flukt kommer att göra bort sig, men jag tror heller inte att han redan nu kan utmana de bästa.

Arras. Foto: Thomas Blomqvist från ATG.se

Arras. Foto: Thomas Blomqvist

Så hur gick då de öviga loppen? Arras var så bra som vi gissade att han skulle vara, detta är en klassklättrare som vi inom snar framtid kommer att få se i Guld. Nu hade han lite tur som fick det åtråvädra spetsen, galopperande hästar framför honom. Nu tror jag att han vunnit ändå, så mycket bättre var han.

Swift Hornline visade att insatsen näst senast med loppet utvändigt om All American Boy var ett formbesked. Nu satt han sist och blåste hela fältet för att sedan sätta nosen först, en mycket stark prestation. Jag tycker dock att vi sätter ett öga på Extrem Smile som var mycket tapper utvändigt och var inte stort slagen

Solero Briljant spetsade och tvingade sina konkurrenter till

Solero Briljant. Foto: Johan Untersteiner 
Från Stall Untersteiner

Solero Briljant. Foto: Johan Untersteiner Från Stall Untersteiner

galopp. Peter Untersteiner vässade honom bakom bilen i flera provstarter och var tidigt inne på att ta spets. Väl där så visade han vilken fin travare han är, kraftigt underskattad, men inte av Trav ifokus.

Bolets Fransesca fick en fin resa och Sofie Svedin tackade för det och vann genom en mycket vass spurt. Jag hoppas att ni läste Trav ifokus varning, Sofie Svedin är den bästa lärlingen, hon kan lotsa fram sina hästar som en mästerkusk. Vi varnade ju också för att favoriten Riva Del Sole skulle fastna invändigt, oj vad hon fick problem, tappstart och bland de sista och så bra är hon inte.

Wealthy var en överskattad favorit, Han behöver ju hängresor a la Örjan för att kunna avgöra genom sin sylvassa spurt. Nu trodde jag liksom många andra att Örjan fått order att köra i spets, men nej då. Spetsen tog Lukas Lupin och det var också väntat. Nu som följde debatten i forumet under fredagskvällen kunde pricka in Lukas Lupin. dät spekulerades i att han nog skulle ta spets och då kan loppet vara över. Just det hände, enda tveksamheten var ju om stall Lähdekorpi hade form just nu. Han bevisade i alla fall att Lukas Lupin har form. Wealthy var en besvikelse. Galoppen var väntad, även om den kom lite väl tidigt

I sista avdelningen så hade ju jag föreslagit en stor gardering, den breda pennan, den tjocka plånboken. Vad hjälpte det när jag missade Schejken Bill? Visserligen så fick han ett smörlopp, men om man gjort sin hemläxa så hade man läst att Kurt Kjellqvist hade stuckit ut hakan. ”Han är väldigt uppåt för dagen. I torsdags gick han provlopp och det har aldrig varit ett sådant klipp i steget”. Denna intervju fanns att läsa i Guiden.

Så summerar vi vilka vi ska sätta ögat på nästa gång:Ögat

Extreme Smile. Tyvärr den enda jag noterade att bevaka.

Så kastar vi ett öga på nästa V75 (försök 4) på Bergsåkerstravet. Ja, någon V75:a är det inte, inte en V65:a heller. Bergsåker bjuder på en V5:a och kanske bara en V4:a? För ingen vettig travtippare garderar Järvsöfaks eller Gidde Palema. Att Gidde Palema fick

Järvsöfaks. Foto Thomas Blomqvist från Axvalla

Järvsöfaks. Foto Thomas Blomqvist. Axvalla

spel mot ett mål gissade vi ju senast när Steinlager tappat formen. Han drog sig ur, och Sundsvalla Open Trott blir därför en promenadseger för Åke Svanstedt. Men, en V4:a? Vem mera är en säker spik? Jo, jag har svårt att se någon som kan utmana suveräna Lascaux nu när han har tillbaka i V75 igen. Ett 8:e spår bör inte förskräcka Jorma. Lascaux är ingen raket från start utan tar alltid en tappstart, så att blåsa hela fältet är han van vid. Detta ger utrymme för att gardera rejält i de övriga loppen, och det behövs, även om jag tror att Hultmans mycket fina 3-åring, Jade, är en säker vinnare. Han svek dock senast jag haussade honom som årgångens bästa 3-åring. Han fick då stryk av 3-årskullens hittills bästa häst, Svante Båths Kung Lavec. Vi får ett kungamöte i E3-finalen. Ett mycket bra lopp som ni inte får missa.

Relaterade länkar

Av: ThomasH

Datum för publicering

  • 2005-08-22