2006-03-19 23:51 #0 av: ThomasH

Störst, bäst och vackrast. Gift to Europe glänste när han återigen krossade allt motstånd i silverdivisionen. - Han är enorm och man lär sig mycket av att köra en sådan här häst, sa Torbjörn Näslund.

Hästen har fått beröm, kusken har blivit kritiserad. Så har det sett ut i stort sett varje gång Gift to Europe och Torbjörn Näslund har startat. I Halmstad behövdes ingen kritik - Torbjörn Näslund körde ett perfekt lopp. Efter en ganska lugn start lämnade Gift to Europe tredje par utvändigt och svepte till ledningen med två varv kvar att köra.
- Han är inte lika startsnabb när han ligger på, och jag tyckte det var bättre att ta det säkra före det osäkra och i första hand hitta en bra position. Sedan valde jag att köra fram när det kom en häst bakifrån, sa segerkusken.
Väl i ledningen fick Torbjörn Näslund bestämma lite som han ville. Inte förrän i sista sväng behövde han sätta fart på sin stjärnhäst när Breeze Brodde kom upp fort på utsidan.
- Hästen kändes fortfarande jättefin i det läget och det var aldrig någon fara på taket. Banan var seg men han tuggade på bra hela vägen. Det är en helt otrolig häst.
Nästa mål för Gift to Europe, som tränas av amatören Arne Nilsson, blir troligtvis V75 på Jägersro om tre veckor. Sedan har Torbjörn Näslund en dröm kvar.
- Ärligt talat skulle det vara riktigt stort att få vinna en V75-final. Nästa gång det är finaler är på Åby vilket är Gift to Europes favoritbana. Jag tror bara att han har förlorat en enda gång där. Och nu är vi inkvalade.

 

 Jewish Banker - en bank som höll
Omgångens största favorit var Kari Lähdekorpis Jewish Banker i

V75-3. Segern blev enkel, starten däremot var desto krångligare. Det krävdes fem omstarter, ett materialfel på Jewish Banker, en sent struken häst i Gatsby, och en hel del röra innan hästarna kom iväg.
- Det gynnade verkligen inte mig, men det är ofta så att när det blir en omstart följer det lätt flera på rad, sa Björn Goop, som satt i sulkyn bakom storfavoriten.
När stallkamraten Nasdaq Boy släppte ledningen varvet från mål försvann all spänning. I sista sväng satt Björn Goop med huvudet på sned och tittade långt efter sina konkurrenter.
- Det här är en jättebra häst och i dag var han bara bäst. Jag bannade mig själv för att jag inte attackerade tidigare, nu kostade det lite extra kraft att komma till ledningen. Men jag ville inte chansa och det är alltid enklare att köra när man har en riktigt bra häst.

 

 Dubbelt Lähdekorpi
Kari Lähdekorpi tog sedan en tränardubbel när hans Sea Striker vann V75-6 efter ledning från start till mål. Kusken Thomas Uhrberg jobbade ordentligt den sista biten för att hans häst skulle stå emot utvändige Harmonic Silvio.
Även i V75-inledningen blev det hemmaseger. Fyraårige Nicolas Cake, tränad av Halmstads Stefan Persson och körd av Björn Goop, rundade samtliga konkurrenter från ett omöjligt läge och tog sig förbi Tecos Wareco kort före mål.
- En för jäkla duktig häst, sa Stefan Persson, och fick medhåll av segerkusken.
- Tolftespår, 1640 meter autostart, och upp två klasser. Klart det var tuffa förutsättningar men den här hästen är riktigt bra. Det strulade kraftigt 600 meter från mål så det var strongt gjort att lyckas vinna, sa Björn Goop.

Dagens stora skräll stod Anders Christiansson för i V75-4 när han vann med 40-oddsaren Gullric.
- Jag tycker att hästen var väldigt bra senast efter lång vila, så jag anade att han skulle vara ännu bättre i dag. Helt chanslös kände jag mig inte på förhand, sa Åbytränaren.
Övriga V75-lopp vanns av Västerbo Zoofine med Örjan Kihlström, och av Västerbovivinnare med Åke Svanstedt. Utdelningen på sju rätt blev 33 554 kronor.

Pär Andersson

Bilden publicerad t o m 2006-03-25.

Av: Pär Andersson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-03-19