2006-04-28 21:43 #0 av: ThomasH

Citation i gulddivisionen. Victory Tilly i Forus Open. Stig H Johanssons stjärnor gör helgen extra intressant för "Mäster".

Travets högsäsong är i full gång. Efter Olympiatravet avlöser storloppen varandra. I helgen väntar Finlandia-Ajo och Forus Open med flera elitloppskandidater. Dessutom är det Guldbjörken, tillika gulddivisionen, i Umeå.
Stig H Johansson selar ut två av stallets kanoner. Han skickar Citation, tillsammans med ett par andra hästar, till Umeå. Och till norska Stavanger flyger Victory Tilly under lördagen. Men redan i onsdags visade Stig upp Digger Crown i lysande författning på Solvalla. Nioårige Digger visade att han har övervintrat bra och blir att räkna med även i år.
- Digger Crown ser fräsch och fin ut efter loppet. Han är anmäld till Lotterian i Neapel och jag ska köra ett jobb med honom i början av nästa vecka. Efter det tar vi ställning till om det blir start i Italien, säger Stig H.

 

Svårt att sia om bästa chansen
I Umåkers V75:a har han fyra hästar till start, inklusive Citation. Från början var det egentligen fem, men Robis Ingo har blivit struken för feber. Vem som är bästa chansen på lördag kan Solvallatränaren inte säga.
- Jag tyckte innan att det var Robis Ingo som var bästa chansen. Nu vet jag inte riktigt. Mina hästar är i fin form, de har känts bra i jobben i veckan, men alla har tyvärr fått dåliga lägen.
- Det måste alltså lösa sig under vägen för att de ska kunna vinna. Om man då ska spekulera i att det ska klaffa med positionerna hit och dit, ja, då är det gissningstävlan på hög nivå om vem som har bäst chans. Sådant håller jag inte på med, säger Stig H.
Det kanske är säkrast att ta med samtliga dina hästar på kupongen?
- Ja, det är nog så. På så vis är man ju helgarderad.
Bäst chans eller inte. Så här kommenterar Stig H sina V75-hästar:
- Raya (V75-2) var väl sådär i första starten efter vila. Jag tycker att hon känns piggare i jobben efter det och räknar med att hon ska vara lite bättre nu. Dåligt läge med spår tolv och normalt sett blir det svårt att vinna. Det är dessutom ett litet frågetecken hur hon hanterar lång resa och övernattning.
- Citation (V75-3) var bra i årsdebuten i Eskilstuna. Han var rejält jobbad men hade inte gått några snabbare tider inför den starten och har säkert gått framåt i formen. Det finns i alla fall inga reaktioner att anmärka på i de jobb han har gått, utan allt verkar bra.
- Det här är ju en fin häst som normalt ska ha en bra chans i ett sådant här lopp. Men läget med spår åtta är ett handikapp och det måste lösa sig med positionerna för att det ska gå vägen. 
Hur står sig Citation gentemot den översta eliten?
- Normalt så brukar ju de som tillhört kulltoppen som fyraåringar även duga bra i eliten som femåringar. Nu är ju det här en amerikansk häst, men jag tycker att han har utvecklats och har förhoppningar om att han ska duga. Men det visar sig efter några starter om han är redo för större uppgifter.

"Borde ha gått framåt"
- Boudica (V75-4) gick bra som femma senast i första starten på drygt två månader. Hon har varit rejäl innan vid segrarna och borde ha gått framåt med loppet i kroppen. Det är en lite stressad häst så den långa resan kan vara ett frågetecken. Dåligt läge med spår åtta, och det är samma här, om det löser sig så räknas hon.
- It's Enough (V75-7) galopperade senast innan bilen släppte fältet. Jag vet inte orsaken till galoppen. Gången fick hon chansen sent och av jobben att döma känns hon helt normal. Har hästen lite flyt med positionerna tror jag att hon är med där framme och hackar.

Victory Tilly fin i lugna jobb
På söndag är det återigen dags för Victory Tilly att ge sig in i hetluften. Forus Open i Stavanger står på programmet, och han har fått spår invändigt om värsta konkurrenten Steinlager.
- Victory Tilly ser bra ut. Han har gått två lugna jobb den här veckan och känns fräsch och fin. Jag tycker att han gjorde ett bra lopp senast trots att han inte vann. Det var bara så att Hot Shot Knick var betydligt bättre.
- Alla vet ju att vi alltid provar för ledningen med Victory Tilly. Så taktiken är ju ingen hemlighet, men däremot finns det ett par snabba hästar invändigt så det kan ju bli svar. Vi får se hur han går på söndag och därefter ta ställning till kommande matchning. Med den här hästen tar man verkligen ett lopp i taget, säger Stig H Johansson.

Michael Carlsson

Bilden publicerad t o m 2006-05-05.

Av: Michael Carlsson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-04-28