2006-01-05 00:40 #0 av: ThomasH

Stig H Johansson vid sidan av - Erik Adielsson i sulkyn. En lyckosam kombination i V64-2. It's Enough vann efter ett lopp i dödens. - Stig H brukade ju köra på det sättet så det är väl bara att lära sig, sa Erik Adielsson.

För precis en vecka sedan körde Stig H Johansson sitt livs sista lopp. En sagolik kuskkarriär var över. Tränarkarriären, däremot, är långt ifrån slut. På Solvalla tog han emot pris för att 2005 ha vunnit sitt 29:e kuskchampionat på banan.
- Klart det känns bra att ha vunnit flest lopp på Solvalla under så många års tid, sa Stig H, som även fick motta en check på 150 000 kronor till sin stipendiefond för lärlingar.
- En riktig överraskning som jag är oerhört tacksam för. Det här betyder att fonden kan leva vidare i många år till.

 

 Erik kopierade "Mäster"
Erik Adielsson, ny förstekusk i stallet, gjorde sedan det som Stig H i så många år har gjort på Solvalla - han segerdefilerade. Tack vare en klassisk Stig H-styrning var nämligen Erik Adielsson först i mål med favoriten i V64-2, It's Enough. Efter att ha prickat starten perfekt från springspår på tillägg satt Erik Adielsson i dödens efter bara ett par hundra meter. I stället för att köra slut på sin häst i ett försök att överta ledningen, fick It's Enough spendera större delen av loppet utvändigt om ledande Buzzin Key. Först vid ingången till sista sväng tryckte Erik Adielsson på gasen och körde till spets, sedan kämpade It's Enough tappert på upploppet och höll undan till en säker seger.
- Hästen öppnade väldigt bra och även om jag kanske kunde ha kört till ledningen var jag rätt nöjd med dödens. Stig H brukade ju köra på det sättet så det är väl bara att lära sig, sa Erik Adielsson.

 En galan(n)t inledning
V64-inledningen bjöd på ett rafflande upplopp där vinnaren inte helt oväntat hette Örjan Kihlström. Efter ett lopp i fjärde par utvändigt kom Peasant Gallant med en mäktig spurt och fångade in ledande favoriten Loverboy Pellini kort före mållinjen.
- Jag körde hästen senast när han gjorde ett bra lopp. Trots det dåliga läget hade jag därför en del förhoppningar i dag, sa Örjan Kihlström, som i fjol tog näst flest segrar på Solvalla.
Urstarke President Amok vann V64-3 efter en målfotostrid med vasst spurtande Hot Force och Jörgen Sjunnesson. Segerkusken Håkan "Hockey" Eriksson trodde att han hade - förlorat.
- Jag fick lite torskfrossa efter målgången och sa till Sjunnesson att han skulle stanna kvar på banan, men han åkte hem till stallet. Han såg tydligen bättre än mig, sa "Hockey", som även äger en tredjedel av vinnarhästen.
Claes Svensson, tillbaka i tävlingssulkyn för första gången sedan den våldsamma olyckan i mitten av november, körde favoriten Cash Hammering som inte räckte till från tredje par utvändigt.

 Segerlös lärling skrällvann
29-årige lärlingen Tobias Palmberg, helt segerlös i fjol, var först i mål med 17-oddsaren Baron Solfari i V64-4. Sedan var det slut på skrällar. Båda de avslutande V64-loppen vanns av favoriter från ledningen. Först styrde Per Lennartsson femårige Opec till seger, sedan imponerade amatörtränade Terrific Step när hon höll undan i den sista avdelningen efter en tuff öppning. Utdelningen på sex rätt stannade på 13 460 kronor.

Pär Andersson

Bilder publicerade t o m 2006-01-11.

Av: Pär Andersson

Datum för publicering

  • 2006-01-04