2005-12-23 02:11 #0 av: ThomasH

Stig H Johansson kommer att dominera V75 finalerna på sin hemmabana. Dominanten i svensk travsport har kvalat in otroliga elva egentränade hästar till finalerna. Twigs Newton blir dock den enda från Stall Stig H som vi spikar. Den andra spiken hittar vi hos stall Lähdekorpi, Copi Crown är äntligen fått ett vettigt läge.

Att kvala in elva hästar till final och att ha en tolfte i stoloppet är mycket imponerande och bevisar att Stig H Johansson har sitt stall i mycket bra form. Twigs Newton är dock den enda som vi spikar. Han har imponerat otroligt de 2 senaste loppen och även om läget inte är roligt så har Stig H valt att köra honom framför stallets 3 övriga hästar med bättre lägen. Men, vi förstahandsrankar ytterlige 2 hästar från Stall Stig H. Victory Tilly kan få ett bra lopp och jag håller de ärrade världsstjärnan som favorit i guldfinalen. Starly D'Aunou har fått et bra läge i stoloppet och är van bättre motstånd, nu möter hon ju bara ston. I Klass III finalen så ska Raya ses med mycket stor chans, även om Victor Cavallo kan bli svår. Det är inte omöjligt att Mäster kommer att vinna hela 4 lopp denna finaldag. Vår andra spik hittar vi dock för en Copiad-avkomma som har imponerat mycket den senaste tiden, trotts mycket svåra lägen. Nu har Copi Crown ett bra läge och Kari Lähdekorpi kan äntligen få vinna ett V75 lopp igen, det har inte varit hans tid ännu, även om Lukas Lupin imponerade förra veckan så har hans stall inte lyckats bra på V75. Men vi tar det från början.

 V75-1  Bronsfinal                     2140 auto

Stig H Johansson kommer att dominera denna final. Stallet har kvalat in 4 hästar och det är mäkta imponerande, nästan hela kuskeliten har anlitats för att köra åt Stig H. Själv så kör han 11 Twigs Newton även om den fyraåriga hingsten efter Lindy's Crown (kanske en av de mera meriterande avelshingstarna som verkat i Sverige, de mest kända avkommorna just nu är nog Digger Crown, T.B Winner och Brunton Tilly) har fått det sämsta läget av de fyra. Men, så som Twigs Newton genomförde loppet senast i Bronsförsöket så spelar spåret ingen roll. Stig H backade sista och låg sist inför sista kurva, då avancerade fyraåringen via 3:e och 4.e spår och gick runt hela fältet till en lika enkel som överlägsen seger, mäkta imponerande. Honom spikar vi.
 
V75-2  Klass II Final                   2140 auto

5 Copi Crown har visat upp en enastående kvalité. Den femåriga vallacken efter Copiad räknas nog som den gamla elitloppvinnarens bästa avkomma numera efter förra veckans guldsegrare Lukas Lupin. Jag tror dock att det finns mera utveckling i Copi Crown än i Lukas Lupin, det vill inte säga lite. Han har gjort det mycket bra den senaste tiden trotts en enorm otur med spårlottningarna. Efter det att han flyttade från Håkan K Persson, som också fira stora framgångar med honom, så Lähdekorpi hittat nya växlar hos honom och när han nu fått ett bra läge så vinner femåringen igen.
- Copi Crown tror jag bara vinner sitt lopp. Han har gått jättebra på slutet och då haft dåliga lägen varje gång. Senast galopperade han visserligen precis på mållinjen och det vet jag inte vad det berodde på. Men hästen är betydligt bättre i ledningen och dessutom mycket startsnabb. Motståndet är billigare än på slutet och han borde vinna tycker jag, säger Kari Lähdekorpi till Kanal 75.
Det är ovanligt att kari ger så klara papper om sina chanser, jag kan bara hålla med och vi spikar.
 
V75-3  Guldfinal                      2140 auto

I det skick som Sveriges genom tidernas vinstrikaste häst visades upp av Stig H Johannson senast så kan man inte mera än spela 7 Victory Tilly som favorit. Men, hur ska den pånyttfödda stjärna komma till spets där han gör sina lopp? Bakifrån är ju Stig H Johanssons ögonsten en medioker häst. Jo Tommy Hanné, den oärliga spelovänliga fuskaren, kommer att sända 2 Flying Herkules till spets. Loppet senast glömmer vi, Tommy körde ett lätt träningsjobb men sin sexåriga vallack som är den överlägset vinstrikaste hästen efter Lindy Lane. Då gick han ner i rygg på Born At Last och körde alldeles för sent när luckan kom, eller gjorde han det? Jag tycket nog att han körde i rätt tid med ansträngde inte den tvärspeediga vinterspecialisten för att vinna. Nu tar Flying Herkules spets även om 1 Spring Ray är snabb ut så kommer inte den femåriga avkomman efter Gentle Star, som också är han överlägste vinstrikaste avkomma, ha skugga av en Chans att svar ut Flying Herkules. Vingelrisk alltså för Spring Ray. Nu är det dock frågan om Tommy Hanné tänker försvara spetsen till vilket pris som helst. Stig H Johansson kommer ganska snart att ställa frågan, då Victory Tillys startsnabbhet är lika bra som i fornstora dagar. Tomme Hanné kommer då att släppa spets för att lifta med i ryggen på Victory Tilly. Så, ska vi alltså då spika den 10-åriga valacken efter Quick Pay? Hur frestande det än är att inleda finalomgången med 3 spikar så kan scenariot spricka. Spring Ray kan svara ut Flying Herkules och då är nog Victory Tilly avsågad. Vi streckar alla dessa tre, Flyinge Herkules kan ju tänkas försvara spetsen och då är både Spring Ray och Victory Tilly avsågade.

 V75-4 Stolopp 75.0001-1.000.000 tillägg 450.000 2140v

4 Starly D'Aunou
imponerade med Erik Adielsson i sulkyn näst senast på Solvalla. Då fick det fyraåriga välstammade fuxiga stoet efter Bovetier D'Aunou (samma pappa som till Augusta Bell och All American Boy) 4-5 utvändigt och fin draghjälp i 3:e spår inför sista kurvan, men hon avgjorde mycket enkelt mot bra motstånd, tvåa var Copi Crown. Nu möter hon bara ston och ska därför ses med mycket bra chans och är utan tvekan min förstahäst i detta vidöppna lopp. Favorit blir dock 3 Global Glory, vilket jag inte riktigt förstår. Det fyraåriga stoet slog visserligen Pampino, men det var i juli och Pampino har utvecklats mycket sedan dess. Nu var hon dock duktig senast på valla när hon fick stryk med ett huvud av Itty Bitty via ett lopp utvändigt om henne hela vägen, det var en strong insatts. Nej, då håller jag 5 Paragon Kachina som första utmanare till Sig H Johanssons styrning. Fyraåringen efter något okända Comets tail (bara Conrads Comet är vinstrikare än just Paragon Kachina) var mycket duktig bakom undantagshästen Nouveau Riche näst senast på Solvalla. Hon har mött hela årgångseliten och var som bäst fyra in stospritern och vann sitt uttagningslopp över Wilma Nalan, Peach Ås och just Starly D'Aunou. Nu förstärker dessutom Björn Goop i sulkyn åt Glen Norman. 6 Conchita Kemp blir som vanligt mycket hårt spelad, men jag tyckte att Robert Berghs fyraåring inte var som bäst senast, visserligen efter en längre vila med hon är bäst i spets och ganska medioker annars. Nu kan springspåret hjälpa henne dit och då blir hon svårtuggad. 1 Swiss Cottage gillar jag. Detta var en mycket duktig treåring som lovade mycket men som inte riktig infriade alla löften. Nu som fyraåring så verkar hon ha mognat. Vet inte om hon kan försvar innespåret, men hon kan öppna hyfsat och det verka inte finnas några startraketer med. 9 itty Bitty är underskattad. Hon vann senast på Solvalla genom att leda från start till mål. Men den Välstammade fyraåringen efter nyligen avlidna Zoot Suite har tampats mot årgångseliten och var med i Breeder's Crown-finalen efter att ha blivit 3:e efter Sweet And Strong i semifinalen. Nu var visserligen Stefan Hultmans sto sist i Breeder's Crown, men stall Hultman verkar ha fått bra snurr på sitt stall igen.
 
V75-5  Klass III final             2140 auto

Stig H Johansson kommer att dominera denna final. I Stall Stig H's fyrling så är 9 Raya den bästa hästen och mycket riktigt så väljer mäster att köra henne. Det treåriga stoet är ju efter Silver Pine och nog, liksom den mest kända avkomman Khaili, har styrkan som sitt vapen. Hon öppnade senast mycket tufft och drog snabbt i ledningen och vann mycket enkelt över stallkamraten Glowlite. Hon är inte mycket sämre än stallets stora löfte, Saftey Match. Hon har just startat sin utveckling och det känns som om hon utvecklat för varje lopp. Nu utmanas hon dock av en annan treåring, 4 Victor Cavallo. Men, han har just försvunnit från framgångsrika Peter Untersteiner och återfinns nu hos amatören Leif Andersson. Han ströks dessutom senast och formen kan vara ett frågetecken. Fungerar han som tidigare så kommer förstärkningen med Björn Goop i sulkyn ge Stig H en match. Stig H Johansons andra treåring i loppet, 8 Mellby Pin High, har verkligen utvecklats enormt de senaste månaderna. Raka vinster innan han åkte på stryk av Jewish Banker, vem skulle inte göra det i detta lopp? Och senast så gick den välstammade vallacken efter Lindy's Crown på stryk av Jacose och Flying Young, inget att skämmas för. Nu är dock läget inte roligt, han trivs dock mycket bra ned Erik Adielsson. 2 Cotton Road imponerade senast genom att leda från start till mål. Då körde Mikael Mårtensson Bengt Sylvans femåring, nu förstärker Jörgen Sjunnesson och det kan mycket väl bli en repris.

 V75-6  Silverfinal                     2140 auto

Äntligen så har 4 Prince Valliant sluppit ifrån det notoriska 11.e spåret som han trotts utgångsläget har fortsatt att visa en enorm kapacitet. Nu måste Hans Adielssons femåriga Zoot Suit-avkomman bli mycket segerfarlig och borde räknas som en bra spik. Men, i den form som 10 Ebel visat upp efter en kortare vila

så kommer Timo Nurmos styrkefenomen bli mycket farlig.
- Ebel har mycket fin form och är min bästa vinstchans, säger tränaren Timo Nurmos till Kanal 75 och fortsätter - Han har utvecklats mycket i höst och framför allt fått mer fart i benen. Dessutom har han startat regelbundet och därmed skaffat sig mer rutin. Jag tycker Ebel är under rejäl utveckling.
Jag skulle vilja tillfoga att Per Lennartsson har förstått hur han ska köras, då både Björn Goop och framförallt Erik Adielsson körde bort honom i ett antal starter, de körde för sent och för passivt. Eble är ett styrkefenomen. 9 Leffe Blanche kan man tycka är ute i för tufft motstånd och från fel läge. Men den femåriga fuxen har utvecklats enormt i år. Han går numera från alla lägen och är inte alls beroende av spetsen. 6 Ligne Droite är liksom stallkamraten Ebel ett styrkefenomen, men till skillnad från Ebel så är han mycket mera stark än speedig och behöver normal ett längre lopp för att komma till. Nu kan det bli bra fart på tillställningen och då kommer "Drutten" att bli farlig.
- Han har fin form, men det är nog lite för kort distans för hans del den här gången. Dessutom är läget ganska dåligt, säger Timo Nurmos till kanal 75

 V75-7  Klass I final                       2140 auto

5 Västerbo Montoya är loppet överlägset bästa häst. Robert Berghs femåriga vallack felat senast just när han skulle sätt in attacken. Innan dessa så satt han kvar med ett allt kvar bakom Fastprint. Läget är bra, men bättre läge har 1 Quattro Kash som för Björn Goop kan upprepa försöksvinsten med ledning från start till mål. Men, det var ett mycket billigt lopp som den sexåriga vallacken vann. 10 James Bond har jag alltid gillat och nu har den sexåriga vallacken äntligen börjat visa sin klass. Han har ju haft uppvisning den senast tiden på Solvalla, utom senast i ett lärlingslopp. Den stora frågan är om han inte behöver vara med i den främre träffen direkt för att räknas. 7 Made In France var mycket duktig senast, men fick också ett perfekt lopp av Erik Adielsson. Till dödens för att bli avlöst direkt till 2:a utvändigt. Den sexåriga vallacken avgjorde dock lite väl enkelt så formen kan vara kraftigt på gång. 4 Action Dot var mycket bra i skymundan senast. Flemming Jensens sexåriga vallack spurtade mycket frisk när han fick fritt och hade nog hunnit upp Made In France med fritt tidigare. 8 Star's And Bars brände senast som favorit och har därför blivit helt bortglömd. Men, detta är en mycket bra fyraårig vallack som gick i ryggen på Quattro Kash senast och fick inte fritt, Visst är läget trist men han har en kapacitet som många i detta lopp inte kan mäta sig mot. 12 Ranukel fick ju ett trist läge och kommer därför få det svårt. Jag tänker dock inte räkna bort den femåriga vallacken får formen är på topp, även om han gjorde några tveksamma starter i Finland sedan vi sist såg honom.

Gnägg

 

Lycka Till Och God Jul

 

 

 Bilder publicerade tom 2005-12-26

Relaterade länkar

  Av: ThomasH

Datum för publicering

  • 2005-12-23