2005-12-19 21:35 #0 av: ThomasH

Stockholm På onsdag intar kallblodshästarna Solvalla. En mardröm för spelarna eller en höjdpunkt för publiken? Jan-Olov Persson har sin åsikt klar. - Jag tror att Solvallapubliken mår bra av lite mångfald. Dessutom springer ju kallblodshästarna saktare vilket gör att man hinner se dem under längre tid, säger mannen bakom Järvsöfaks.

Jan-Olov Persson åker till Solvalla för att starta tre hästar i finalen av Dubbelcupen, V64-3. Dessutom har han med sig kallblodskungen Järvsöfaks som ska leda defileringen.
- Hans skötare, Tanja, kommer att rida honom och det ska bli skoj att visa upp honom för publiken i Stockholm, säger Jan-Olov Persson.
Järvsöfaks njuter just nu av en välförtjänt vintervila, och kommer inte att starta på några månader. Årsdebuten väntas ske i februari, och sedan har Jan-Olov Persson förhoppningar om ännu ett framgångsrikt år. Annat var det för drygt ett år sedan då "Faksen" insjuknade hastigt och tvingades kämpa för sitt liv.
- Då trodde jag att det var färdigt. Det såg inget bra ut, men sedan vände det och till slut blev ett otroligt år med bland annat världsrekord.
 Finns det egentligen några fler mål för Järvsöfaks att nå upp till?
- Nej. Allting han gör nu är bara bonus. Men så länge som inte hälsan sviktar kommer han få vara med och springa. 


 "Alarmerande siffror"
Om allt är frid och fröjd med Järvsöfaks är det värre ställt med kallblodsrasen i stort. Årets betäckningssiffror fortsatte nedåt, och om det snart inte vänder är rasen i allvarlig fara.
- Det är alarmerande siffror. Jag skulle vilja se en höjning av uppfödarpengarna från dagens 10 procent till 20 procent upp till sex års ålder. En sådan förändring skulle inte kosta mer än 2,5 miljoner kronor men göra stor nytta, säger Jan-Olov Persson.

 Triss i kallblod
I V64-3 på onsdag startar stallet tre hästar, Fakse, Guli Gutten, och Spiker. Jan-Olov Persson har valt att köra den sistnämnde själv.
- Han har varit klart positiv i sina två senaste starter. I och med att han är rask ut hoppas jag att han kan ta sig förbi de övriga tilläggshästarna snabbt, och sedan ha lite sparat till slut.
Medan Guli Gutten knappast kommer blanda sig i segerstriden, har Jan-Olov Persson förhoppningar på femårige Fakse.
- Han var duktig sist, men innan dess har det tyvärr varit lite si och så med att hålla honom i trav. Han har svårt att koncentrera sig och hittar på en massa bus.
 Varför har du valt att köra Spiker och låta Stig H Johansson ta hand om Fakse?
- Johansson har kört Spiker åt mig några gånger tidigare, så jag tänkte att han kunde få prova på en ny häst nu.
 Tror du att Stig H lyckas klarar av att hålla knepige Fakse i rätt gångart?
- Han ska nog lyckas med det. Det händer ju att han vinner några lopp ibland den pojken...
 Vad tycker du om att köra kallblodslopp på Solvalla?
- Jag tycker det är väldigt bra. Solvalla försöker ju förändra, med bland annat femton hästar bakom startbilen, och nu får de ett lopp som sticker ut ur mängden. Dessutom är det inte alltid så jäkla kul med bara varmblodshästar.

Pär Andersson

Bilder publicerade t o m 2005-12-26.

Av: Pär Andersson Kanal 75

Datum för publicering

  • 2005-12-19