2005-12-18 00:58 #0 av: ThomasH

En gulddebutant från ett stall som inte vunnit V75 på länge. Lukas Lupin spurtade hem sitt livs seger i en riktig skrällomgång på Åby. I sulkyn - Sveriges bäste kusk. - Jag bara njuter för tillfället, sa Björn Goop, som i fredags sprängde drömgränsen 400 segrar under ett och samma år.

I Guldklappen, V75-3, förvandlades Åby till "Vilda Västern". Noa Savoy, Flying Herkules, Born At Last, Kahili och Lill Adolf var alla med i ett hetsigt positionskrig. Med där bakom smög en debutant i gulddivisionen som haft en framgångsrik höst - Lukas Lupin.
- Jag såg direkt att jag inte skulle kunna vara med och köra om ledningen så då bestämde jag mig för att krypa ned och chansa på innerspår. Det blev ju ett händelserikt lopp som måste ha varit roligt för publiken att titta på, sa kusken Björn Goop.
In på upploppet började ledande Born At Last se stum ut, storfavoriten Flying Herkules satt fast medan Noa Savoy var dålig. Lukas Lupin kopplade tidigt greppet och fick sedan se enda hotet, Harlans Boogie, närma sig bakifrån.
- Jag kände 100 meter från mål att vi hade grepp, men jag såg Harlans Boogie bakom mig och dessutom vet jag att Flying Herkules är riktigt speedig. Så jag var inte så kaxig sista biten, sa Björn Goop.
Lukas Lupin höll undan och tog därmed sin sjunde seger för året. Tränaren Kari Lähdekorpi, som längtat länge efter en riktig V75-framgång, var i Portugal och spelade golf och missade triumfen. För Björn Goop blev det ett kärt återseende med Lukas Lupin, som han inte hade kört på över tre år.
- Det är en riktig hedershäst som inte alltid haft det så lätt, sa segerkusken.

Ebel har en egen värld
V75 inleddes med en dunderfavorit och en superskräll. Först vann Ebel V75-1 efter en tät upploppsstrid med Brave Sand. Per Lennartsson körde fram Ebel till ledningen efter 1500 meter, sedan blev det hård körning sista varvet.
- Han blir i sin egen lilla värld när han går i ledningen, så det var bara att dra på allt sista 700 meterna. Det finns inte mycket speed i hans kropp utan han lever på styrkan, sa Per Lennartsson.
Skrällen stod Boo Folkeson för i V75-2 när han enkelt vann med 32-oddsaren Inga Gelj. Efter ett lopp i fjärde par invändigt flög Inga Gelj förbi sina konkurrenter när luckan kom i sista sväng. Enda hotet kom från Information Center som imponerade efter startgalopp.
- Från bakspår gällde det bara att hitta "plankan" och smyga med så länge som möjligt. Han gick riktigt bra till slut trots att det inte varit något tempo på loppet, sa Boo Folkeson, som inte kunde minnas när han senast vann på V75.

 Ludde ordnade miljonutdelning
Efter att Erik Adielsson vunnit V75-4 med Robert Berghs Charles de Gaulle, Caprice Hörda spurtat hem avdelningen efter, och Flemming Jensen lett bronsdivisionen, V75-6, från start till mål, var det endast 118 system kvar på V75. Efter V75-7 återstod endast två med sju rätt. Lutfi Kolgjini skrällvann nämligen med Viggo Dorann, och ordnade stor miljonutdelning på V75. Viggo Dorann såg ut som en slagen ledare i sista sväng efter att favoriten We Two med Björn Goop satt press sista halvvarvet. Ändå kunde treårige Viggo Dorann kontra till sig seger och "Ludde" fick göra segergest.
- Han är långbenad och mer stark än snabb, därför behövde han lite extra tid att få upp farten. När Björn kom med en jäkla fart tänkte jag att jag skulle bida min tid. Upploppet är Viggo Doranns starka vapen, sa Lutfi Kolgjini.

Pär Andersson

Bilder publicerade t o m 2005-12-24

Relaterade länkar

Av: ThomasH

Datum för publicering

  • 2005-12-17