2005-12-14 16:58 #0 av: ThomasH

Travtränaren Michael Demmers får sin proffslicens indragen. Han får dessutom böta 375.000 kronor. Orsaken är att Demmers medvetet har lämnat osanna uppgifter i fölregistreringsansökningar, samt beträffande avelsverksamhet på Åland.

Michael Demmers är tränaren bakom en av årets succéhästar Västerbo Daylight. Han driver även det välkända Västerbo Stuteri i Heby.
Nu har Demmers verksamhet blivit ordentligt nedsvärtad. Anledningen är att han har förfalskat språngsedlar för avelshingsten Love You. Demmers har uppgett att stona har blivit inseminerade på Åland, vilket är något han har ljugit om.
- Jag har erkänt att jag har seminerat stona på hemmaplan, istället för att åka utomlands. I Sverige får man betäcka max 25 ston med så kallade "listhingstar", säger Michael Demmers.
I samband med detta upptäckte STC att "Stuteriet" på Åland inte hade tillstånd för seminverksamhet och att det finska travförbundet Suomen Hippos inte hade någon kännedom om att svenska ston skulle ha varit på Åland överhuvudtaget.


Det var drygt 20 unghästar som riskerade att bli statslösa och därmed utan starträtt i alla länder. Nu har dock Svenska Travsportens Centralförbund (STC) styrelse funnit synnerliga skäl att göra ett undantag och tillåter registrering av hästarna. I samma ärende har STC beslutat att Michael Demmers får sin proffstränarlicens indragen och han döms även till totalt 375.000 kronor i böter.
- Jag tycker att det är ett onödigt hårt straff. På ren svenska känns det för jäkla hårt, säger Demmers.
- Jag driver två olika rörelser och vet inte vad det här har med min tränarlicens att göra.

Skadat travsportens anseende
STC har funnit att Michael Demmers gjort dig skyldig till brott mot Registreringsreglemente för Svensk Travsport genom att medvetet lämna osanna uppgifter i fölregistreringsansökningar samt beträffande avelsverksamhet på Åland. Åtta av de ifrågavarande stona ägs av Västerbo stuteri och för dem anser STC att brottet är allvarligare än för de övriga 18 hästarna. För de egna stona ådöms Demmers böter med 30.000 kronor per sto, det vill säga sammanlagt 240.000 kronor. För övriga 18 hästar ådöms böter med 7.500 kronor per häst, det vill säga sammanlagt 135.000 kronor. Sammanlagt bötesbelopp uppgår till 375.000 kronor.
STC:s styrelse har dessutom beslutat att dra in Michael Demmers proffstränarlicens då hans agerande skadat travsportens anseende.
- Jag har inga ytterligare kommentarer och jag vet inget om framtiden just nu, säger Michael Demmers.
- Jag har erkänt men kan samtidigt säga att det är flera som gör så här.
Demmers hade dessutom inbrott på stuteriet natten till onsdag.
- De har bland annat stulit digitalröntgenapparater och datorer på kontoret, säger han.

Michael Carlsson

Bilden publicerad t o m 2005-12-21.

Av: Michael Carlsson Kanal 77

Datum för publicering

  • 2005-12-14