2005-12-12 21:30 #0 av: ThomasH

2005 är ett år som Johan Untersteiner aldrig glömmer. Han har vunnit grundserien av Wången Cup och han leder V75-ligan för lärlingar. Nästa vecka får han Nordin-stipendiatet och så är han nominerad till Årets komet i svensk travsport. Dessutom är han på onsdagen favorit att vinna anrika Guldklockan på Solvalla.

Redan i kuskdebuten 22 januari 2002 visade Johan Untersteiner att han hittar till vinnarcirkeln när han lotsade Enrico Abb till seger.
- Man kan väl säga att jag fick smak på att vinna direkt.
395 lopp senare har det blivit ytterligare 51 segrar. I år har det blivit 30 segrar och drygt 2,5 miljoner kronor inkört.
- Lärlingar som kan visa upp sådana siffror är väl ganska sällsynta, säger Johan Untersteiner utan att låta kaxig.
På väg mot sitt långsiktiga mål att bli travtränare lämnade Johan Untersteiner för ett par år sedan den trygga tillvaron hemma i Halmstad, hos pappa Peter Untersteiner, för att utvecklas på annat håll.


Försteman hos Walmann

Efter en sejour hos Stefan Hultman jobbar han i dag som försteman hos en annan av Solvallas dominerande tränare, Roger Walmann.
När blir du proffs?
- Jag är bara 21 år och fortfarande orutinerad. Men jag har tänkt att gå den förberedande kursen som alla blivande proffs måste gå inom ett par tre år. Men när jag blir proffs är ett stort frågetecken. Jag tror det dröjer, säger Johan Untersteiner.
2005 är ett år som verkligen gått Johan Untersteiners väg. Med ett lopp kvar leder han V75-ligan för lärlingar och han har redan vunnit grundserien av lärlingarnas Wången Cup.
Nästa vecka får han Nordin-stipendiatet, ett resestipendiat på 15 000 kronor.
Och precis som i fjol har det blivit tre segrar på V75.
- Med den viktiga skillnaden att jag i år vunnit två proffslopp. I fjol var det tre lärlingslopp.
Största segern i karriären är utan tvekan V75-finalen tillsammans med favorithästen Roger Hornline för en månad sedan hemma på Solvalla.
- Det var 220 000 kronor i förstapris och jag mötte bara proffskuskar. Vi satt sist in på upploppet och det var en fantastisk känsla när vi spurtade förbi alla.
Framgångarna har även gjort att Johan Untersteiner är en av tre kandidater till utmärkelsen Årets komet i svensk travsport i år.
- Jag tycker man är en vinnare bara genom att vara nominerad. Det skulle vara mycket stort att vinna den titeln och det är något jag verkligen vill göra.

Tur i lottningen
På onsdagen körs anrika guldklockan för lärlingar i tre lopp på Solvalla. Johan Untersteiner tillhör favoriterna på förhand.
- Jag har haft väldig tur i lottningen och dragit tre bra startspår. Jag känner mig inte slagen på förhand bakom någon häst.
Fado (lopp 2, guldklockan avdelning 1)?
- Det är den av mina styrningar jag känner till minst om. Men han har ett bra läge och har tre segrar i raden så det ser intressant ut. Vad jag kan se så är det debut bakom startbil för honom så provstarten före tävlingarna blir spännande.
Victory d'Or (V64-2, guldklockan avdelning 2)?
- Han är startsnabb och har ett passande läge. Taktiken blir förstås att försöka leda från start till mål. I förra starten var hästen favorit på V75, men vad jag har hört var han sjuk och det var förklaringen att han var lite sämre än tidigare, säger Johan Untersteiner.
Loke Capital (V64-4, guldklockan avdelning 3)?
- Jag såg hans lopp senast och han avslutade mycket bra och visade fin form. Vi har ett bra läge och jag vet att han kan öppna hyggligt. Jag tycker det här loppet ser jämnt ut på pappret och de bästa hästarna har fått de sämsta utgångslägena.
Johan Untersteiner har även förtroende att köra två hästar åt chefen Roger Walmann inom V64-spelet.
Sabina Sund (V64-1)?
- Tyvärr har hon ännu en gång fått ett svårt utgångsläge med bakspår. Jag tycker hon har världens otur i lottningen. Hon har fördel av framspår och härifrån får vi smyga för en peng.
Marilyn Ås (V64-3)?
- Hon gick godkänt på Gävle senast och har bra form. Hon är speedig och plockar säkert pengar igen.

Lars-Ove Pettersson

Bilden publicerad tom 2005-12-19

Relaterade länkar

Av: Lars-Ove Pettersson Kanal 75

Datum för publicering

  • 2005-12-12