2005-11-26 23:06 #0 av: ThomasH

Det skrevs travhistoria på Kalmartravet under lördagen. Stig H Johansson tog seger nummer ettusen på rikstoton. Och han gjorde det med hästen som har betytt mer än någon annan för honom - Victory Tilly. - Det är inte mycket som slår det här. Det är nästan bara för mycket, sa Stig H som bjöd på en rejäl segergest vid mållinjen.

Den första rikstotosegern kom 1974 med Grain i Svenskt Travderby.
Nu jubilerade Sveriges travchampion med Sveriges vinstrikaste häst genom tiderna.
Tioårige Victory Tilly var nederlagstippad inför tävlingarna på Kalmartravet. Femårige Spring Ray spelades till favorit men gammal visade sig vara äldst. Victory Tilly susade i vanlig ordning till täten och Stig H anlade ett jämnt, hårt tempo. Han fick direkt Spring Ray på sin utsida och varvade på 1.13,5. Över sista bortre långsidan drog Stig H på för fullt och i sista kurvan såg Spring Ray lite plågad ut.
- Han var pigg hela tiden och jag var lite förvånad när de andra inte kunde vara med i sista sväng, sa Stig H Johansson.

Som i fornstora dagar

 

Över upploppet dansade Victory Tilly ifrån de övriga som på fornstora dagar. Hästen såg fullständigt lysande ut och man kan inte tro att den 36-faldige miljonären snart fyller elva år. Ingen annan häst har en större plats i Stig H Johanssons hjärta efter alla glädjestunder på travbanan. Det märktes om inte annat på Stig H:s segergest vid målgången, något som är tämligen ovanligt för "Mäster".
- Hästen har gjort så mycket för mig, och att nu göra det här det är nästan bara för mycket. Det är riktigt, riktigt stort och det är inte mycket som slår det här, sa en lite tagen Stig H.
- Han har ju haft lite problem den sista biten sedan han kom tillbaka, men idag var han riktigt pigg och på bettet hela vägen. Men det är ju klart, han har nu fått några lopp innanför västen efter den senaste vilan.
Hur ser fortsättningen ut?
- Vi kollar upp hästen först och sedan får vi se, eventuellt kan det bli någon start till i år. Han är ju klar för V75-finalen under julhelgen och det är möjligt att han får gå ut där. Men mycket hänger på hur banorna ser ut, jag tänker inte starta hästen på hakar, sa Stig H.
Och nästa år, som elvaåring, fortsätter karriären då?
- Ja, som hästen kändes idag och om han fortsätter att få vara fräsch så varför inte. I så fall provar vi en säsong till.
Det här var alltså Stig H Johanssons seger nummer ettusen på rikstoton. En helt fantastisk prestation och vad passade väl bättre att den kom med Victory Tilly.
- Det var ju därför som jag torskade med Silky Road i den första avdelningen, skojade Stig H efteråt.


Goop nöjd med Spring Ray
Segertiden för Victory Tilly blev 1.13,3 över distansen 2140 meter med bilstart. Tvåa i mål blev Spring Ray, och Björn Goop var nöjd med sin hästs insats trots att det inte blev seger.
- Min häst hängde lite på en töm i kurvorna men det brukar han göra. Jag tycker att han fullföljde bra, det vara bara så att Victory Tilly var ännu bättre för dagen, sa Björn Goop.

Flemming Jensen inledde
I V75-inledningen så förlorade alltså Silky Road som storfavorit. Vann gjorde istället Viktor På Äng, körd och tränad av Flemming Jensen.
Den startsnabbe sexåringen tog ledningen och inledde med 1.12,0 första 500 metrarna, innan han lite överraskande släppte täten till Silky Road.
- Jag blev lite förvånad att Stig H:s häst var så snabb ut, så när den  kom fram så tidigt efter första kurvan släppte jag för det är ju en kanonhäst, sa Flemming Jensen.
Allt talade för en favoritseger men Silky Road var seg mitt på upploppet. Flemming Jensen lyfte ut Viktor På Äng för attack 150 meter kvar och avgjorde kort före mål.
- I sista kurvan hade jag inga ambitioner på att slå Stig H:s häst, men 150 meter kvar fick jag upp hoppet lite och då var jag tvungen att prova, sa Jensen.

Stig H ångrade sitt taktikval
Silky Road fick alltså se sig knappt slagen. Och Stig H Johansson ångrade sitt taktikval runt sista kurvan en smula efteråt.
- Jag hade att välja på att köra undan eller att stänga in Flemmings häst i sista kurvan. Nu körde jag undan men det är möjligt att jag skulle ha stängt in honom istället, sa Stig H.
Mäster Stig H tog dock omgående revansch genom Axel Esskå. Ifrån sitt elftespår hittade Johansson en position i fjärde par invändigt. Efter att ha kommit ut i andraspår 600 meter kvar följde han med i angrepp ute i tredjespår runt sista kurvan. Inne på upploppet fick hästen full anfallsorder och kort före mål tog sig Axel Esskå förbi en tapper Victor Cavallo.
Sju rätt denna jackpotomgång gav 752.956 kronor.
Publiken på Kalmartravet uppgick till 3.791 personer.

Michael Carlsson

Relaterade länkar

Av: Michael Carlsson Kanal 75

Datum för publicering

  • 2005-11-26