2005-11-10 22:24 #0 av: ThomasH

V75 finaler på Solvalla med jackpott , 44 miljoner i potten, och det brukar skrälla på finalerna på Valla i november, så det kan bli fina pengar när det är många trötta hästar som nu gör säsongens sista lopp. Jag nöjer mig med två spikar, en för en vinstmaskin som nu har läge för spets, Prince Vallinat. Den andra spiken kommer att bekräfta tronskiftet när Dumle Loss tar ner Victory Tilly. Jag garderar Zoccer Wadd som från sista plats ska plocka ner Blues Office, det kan bli svårt.

Jag har besökt Solvalla denna helg i snart 10 år och varje gång har man rivit bongen när den ena efter den andra favoriten har presterat långt under normal kapacitet, varför just denna helg? Är det så att finalerna på Solvalla med Silverhästen i början av november är säsongsskifte? De hästar som har hållit igång under sommaren gör nu sitt sista lopp innan de får gå till välförtjänt vintervila, de börjar bli slitna. Ska vi leta favoriter denna helg bland de hästar som nyss har startat efter vila? Och, vilka favoriter är då slitna? Ja, viste man det svaret så skulle 7 rätt vara givet, så enkelt är det inte. Men, det är en teori som jag tänker spela efter på lördag, och som vanligt så åker jag ut till Solvalla för att på plats få jubla över de intjänade jackpottmiljonerna. Jag säger inte som en viss mera känd journalist, "nu ska vi jobba bort favoriter" Det finns ingen logik att jobba bort favoriter, däremot kan man fundera vilka favoriter som är i fara och gardera dessa. Hästar som har varit igång hela säsongen utan någon längre andningspaus är: Zoccer Wadd har varit igång sedan i förra vintern, i Frankrike, fick en månads vila i september, räcker det? Riva Del Sole har sprungit utan något längre uppehåll sedan i juli, känns kanske tufft för en 4-åring? Nyby Bengan har inte vilat sedan årsdebuten i april. Kahili är visserligen mycket tuff, men den enda vilan han fått sedan februari är den månad som gått sedan senaste starten, det kanske räcker för honom? Men, vi tar det från början.

 V75-1  Stoeliten 400.001-                    2140 auto

I den form som 10 Zoccer Wadd har visat upp i år så har man svårt att låta bli att spika henne, hon blåste ju hela fältet när hon vann SM utan att bottnas. Men, nu ska vi fundera, har hon mött något motstånd som är i hennes klass? Hon har dessutom hållit igång nästan hela säsongen med bara en månads vila. Nu ska hon plocka ner 3 Blues Office, som nyss gjort debut efter mycket lång vila (skada?). Petri Puro har ett riktigt elitsto som var med och högg på de allra bästa 2004 då hon var tvåa i SM efter Hilda Zonett, slog ju både Giant Diablo och Zoccer Wadd. I stoeliten denna helg 2003 så var hon mycket tapper bakom Luckypenny San, fick ge sig med en nos, men slog även då Zoccer Wadd. Blues Office är mycket snabb ut och Zoccer Wadd ska inte ha en lite sämre dag om hon ska kunna plocka ner henne från dödens. 2 Flying Young är inte mycket sämre än mina två streck i loppet.
- Flying Young gjorde ett bra lopp senast och möter bara ston nu. Zoccer Wadd blir givetvis inte lätt att slå, men skulle hon ha en sämre dag kan Flying Young dyka upp i striden. Vi har fått ett bra läge och hästen känns fin i träningen, säger Roger Walmann till Kanal 75. Kanske det är värt att betala även för henne?

 V75-2  Klass I Final                      2140 auto

4 Riva Del Sole
imponerade senast i sin försöksvinst när Tom Horpetadts 4-åring provade för spets, men fick svar och gled ner i rygg. Gick så ut i 2:a utvändigt och brisade undan till en säker vinst. Så bra här hon barfota, men hon fick ju också ett vilsamt lopp. Jag är inne på att detta är en favorit i fara och tänker inte spika henne. Kan hon springa två lopp i rad barfota? Det har hon inte lyckas göra tidigare i år och varför skulle det gå nu när det är lite väl tätt mellan starterna? Nej, imponerat kanske ännu mera har ju 10 Gift To Europe gjort, Torbjörn Gräslunds styrkefenomen som fullkomligt mosade alla på Åbytravet. Men, även han har sina sämre dagar, galopperade senast. 6 Conrads Comet växer minst en klass i spets och den fyraåriga hingsten är mycket snabb ut, men han är numera även bra bakifrån. Tomas Eklund meddelar att formen är mycket nära toppen och Conrads Comet har mött tuffare hästar en dess djur. 9 Extreme Smile gjorde nog kanske sitt bästa lopp någonsin senast. Den fyraåriga sonen efter Alf Palema tog enkelt spets men fick tryck på sig, Riva Del Sole drog nytta av det i ryggen och speedad ner honom på upploppet. Nu är nog Extreme Smile bättre när han får anfalla bakifrån så läget är bra. 8 Acclaim har ju varit ute och testat sina krafter mot de allra bästa i årgången. Han var mycket bra när "hockeys" 4-åring vann sin semifinal till Breeders' Crown. I finalen så kom han bort, enligt Håkan Eriksson så fick han inge fäste, nu har han fått sämsta tänkbara spår och måste ha tur. 2 Echo Tilly har mycket bra form just nu och Torbjörn Janssons 4-åriga fux är snabb bakom bilen och kommer att springa barfota, Torbjörn ligger ju med brutna ben så det är Jorma som kör. 7 Global Fortune håller toppform men tveksamt om han har någon chans från detta läge, risk att det blir en plast i kön för Magnus Jakobsson, där blir det svårt mot detta motstånd, knappast, känns överstreckad. Däremot 5 Quattro Cash har bra form och var mycket tapper i sitt försök när han fick vandra utvändigt utan rygg sista 600 och hade därför ingen chans mot Gift To Europe. Tränaren har siktat mot detta lopp en längre tid, jag varnar, han kan skrälla.

 V75-3  Silverhästen                               2140 auto

Nu är det upp till bevis, men jag är inte orolig. 9 Dumle Loss kommer att bevisa att femåringen tillhör och kanske är Sverigeeliten. Spring Ray bevisade sig senast, men nu kommer Joakim Wallin att kontra och visa att Dumle Loss är kungen bland femåringarna och därmed bäst i Sverige. 9 Victrory Tilly kommer inte att ge upp kungakronan frivilligt. Men, Victrory Tilly från bakspår är inte samma världsstjärna som från spets.
- Det var förstås inte vad jag hade önskat. Alla vet ju att hästen inte är lika bra bakifrån som i ledningen, även om han inte har startat från bakspår så många gånger i livet, säger Stig H till Kanal 75. Joakim Wallin kör nu själv sin ögonsten då Erik är upptagen bakom pappas Caramba Hall. Jag är inte orolig, Joakim har vunnit många lopp med Dumle och spikar även om spåret inte är roligt, så bra räknar jag med att han är. Man får bara tacka och ta emot, just nu är han bara streckad på 23 %, 3:e handsfavorit.

 V75-4  Klass III Final                     2140 auto

En mycket bra klass III final där det ska stå mellan 3 hästar, just det, ska stå mellan 3 hästar, man ska akta sig för att för att bli för kategorisk, men så som 5 Loverboy Pellini vann senast så har man svårt att bortse från Thomas Uhrbergs fyraåring. Men även F.D Currie var ju mäktig att se när Åke lotsade hem 4-åringen i sin försökssegern på Mantorp genom att ta över spets efter 500 meter och sedan vinna utan att bottnas. Det finns nog mycket mera att ta ut av F.D Currie. Den tredje kusen som imponerat stort är ju 1 Francoso som vann på Åby i utklassningsstil genom ett lopp i större del i dödens, mäktigt. Nu har jag dock en stormvarning, 4 Royal Will var bra senast på Örebro i ett lopp mellan Breeders' Crown- semifinalerna. Håkan Persson erkänner att det inte blev mycket till lopp senas, Royal Will var för överlägsen, men täta starter är bara bra för honom och han ska passas då han är betydligt bättre än vad raden skvallrar om.

 V75-5  Klass II Final                    2140 auto

1 Nyby Bengan har ju hittat någon typ av form som närmast kan liknas med nirvana. Perfekt spår och spets runt om. Nej, tänk efter vika hästar han mött, inga odjur som man imponeras av. Nu blir det värre. Han möter ju Gotlands Varenne, 11 Räser Sune. Han var dock inte till sin fördel senast, hade tydligen problem med ett knä som nu är åtgärdat. Räser Sune kommer nu springa med norsk huvudlag för första gången, han vill visserligen var med från framspår då han är snabb ut, men är han i närheten av den form han visade upp innan han fick stryk av Finders Keepers senast så får Nyby Bengan se upp. 2 Jaques Brodde var väldig bra bakom Stars'n Bars senast på Bodentravet och det med brodd för fästet. Rätt balans hade han då han vann sitt försök på Bollnästravet genom spets från start till mål, och han fick ju elakt tryck på sig. Nu har han läge för att upprepa den bragden. 3 Skogsbacken Einar tillhörde de som fick ge sig mot Jaques Brodde, men han fick ett lopp utvändigt hela resan och föll med flaggan i topp. Nu har han dock vara bort pga en hovböld så formen kanske är ett frågetecken, eller så har han bara fått ladda batterierna och kommer ut löpsugen. På det sättet som 8 Bella Gigant vann senast så kan vi inte nonchalera denna femåriga dam. Hon har inte alltid varit kurant utan det är först nu som hon har kunnat tränas för fullt och Richard Alderborg fick ju genast betalt. Hon löpte ju utvändigt om ledaren nästan hela loppet och kopplade ändå greppet på upploppet och vann smått överlägset. 9 Perfect Hornline tillhör de hästar som nog vi ska bevaka. Han har inte varit igång så länge och har nu ett bra läge att ta rygg på starsnabba Nyby Bengan. Den senaste starten gav dock ett litet frågtecken, han tog inte i som han brukar göra. Nu blir det norsk huvudlag och barfota runt om som han provade för första gången senast. Ni var väl liksom jag mycket imponerad av 10 Gangster Aubiose senat på Solvalla när Sig H fick hoppa in som kusk efter det att Torbjön Jansson råkat ut för sin olycka och Stig H får fortsatt förtroende. Lars Jacobsson skrev för Kanal 75 efter loppet:
- I Klass II-försöket, V65-5, fick Johansson hoppa upp bakom Gangster Aubiose istället för skadade Torbjörn Jansson. Och det pundet förvaltade han på bästa vis. Stig H gav "Gangstern" rena drömlöpningen i tredje par invändigt. I sista kurvan kom han fram i rygg på ledaren och sedan helt loss 200 meter kvar. När Stig H satte in stöten tog sig Gangster Aubiose enkelt förbi en tapper Skogsbackens Einar.
- Innerspår hela vägen i tufft tempo. Det kunde inte lösa sig bättre, konstaterade Stig H Johansson efter att ha kört in ytterligare 85.000 kronor.
Detta kan hända nu också, blir det ett överpace på loppet och Gangstern får sina ryggar så vet vi hur han kan spurta. 7 Victory D'Or avslutade mycket vasst bakom Nyby Bengan senast, får nu Erik Adielsson i sulkyn, pass upp!

 V75-6  Bronsdivisionen Final            2140 auto

3 Prince Vallinat förlorade ju senast för första gången sedan han kom till Hans Adielsson. Men, den förlusten kan han bära. Hade ju ett 11:e spår över 1640 meter och hade väl förlorat redan vid spårlottningen. Men, se han är en liten krigare, det var med en stor suck som Mack November lyckades hålla undan när Erik styrde ut honom till attack på upploppet. Nu har han fått ett perfekt läge och jag spikar det sexåriga förvandlingsnumret.

 V75-7  Silverdivision Final                 2140 auto

Som alltid så avslutas V75 med att silverlopp. Det brukar dock alltid vara formidabla getingbon, så även denna gång, men bara mellan tre hästar. Jag kan inte skilja dessa från varandra, men en av dem vinner. 2 Kahili är ju ett styrkefenomen och den styrkan behöver han då Stefan Persson oftast ger honom omöjliga lopp. Men, minst lika stark är Tomas Johanssons gråa fara, 4 Born At Last. Rolf Karlstedt som körde senast när Tomas var avstäng körde ju den femåriga Mantorpshästen med bravur. Brakade till spets och släppte aldrig trotts mycket elakt tryck större delen av loppet.
- Jag kunde aldrig drömma om en sådan här utveckling, sa tränaren Tomas Johansson till Kanal 75 och Rolf Karlstedt infogade:
- Jag visste att han var rask ut, men jag trodde inte att vi skulle få överta ledningen. Han var sedan pigg och alert hela vägen och jag var aldrig orolig. När den andre grållen (Majesty of Rock) kom på upploppet ryckte jag tussarna och då stack han bara iväg.
Nu ska vi inte nonchalera loppet bästa häst, 1 Rado. Risken finns dock att han kommer att bli lika hermetiskt innersluten från innerspåret som senast, men det gick ju bra.
- Hästen är ruskigt vass på speed och gick i mål med massor av krafter sparade. Jag fick en skaplig träff på snöret från start, men var chanslös att svara ledningen. Sedan ville inte de övriga kuskarna ge mig chansen, och jag satt och tänkte att jag i alla fall skulle få bra pengar där jag satt instängd, sa Björn Goop till Kanal 75 efter loppet och han skrädde inte orden när han fortsatte intervjun:
- På speed kan Rado mäta sig med Conny Nobell.
Nu är inte Björn Goop med på Solvalla utan årets komet i kuskliga, Ulf Ohlsson sitter upp bakom Rado, jag ser inte det som någon större nackdel, Ulf Ohlsson kan ju sätta nytt rekord, Champion på sex banor, så köra häst kan han.

 

Gnägg

 

Lycka Till

Relaterade länkar

Av: ThomasH

Datum för publicering

  • 2005-11-10