2005-09-13 01:13 #0 av: ThomasH

Glen Norman har en intressant lördag framför sig. Han har fyra hästar till start på V75 - där ingen är chanslös. Själv tycker han att framförallt en av dem står på tur för att vinna. - Majesty of Rock har gjort sig förtjänt av en seger. Det borde vara dags snart, säger Glen.

 

Från Kanal 75
För tre år sedan flyttade Glen Norman sin verksamhet till Erikssunds Säteri i Sigtuna. Det blev lite av en nytändning i hans karriär. På den hypermoderna anläggningen har han de två senaste säsongerna slagit rekord i både antal segrar och inkörda pengar. Hästmaterialet är bättre än någonsin och familjeföretaget Norman trivs med tillvaron.
- Jag tycker att det har gått bra och förra året var mitt bästa någonsin. Det här hästmaterialet som vi har nu har jag heller inte varit i närheten av tidigare, säger Glen.

Besviken på unghästarna
Han fortsätter:
- Det enda som jag är besviken på är att mina unghästar inte har tävlat som jag förväntat mig i år. De har varit en klar missräkning på grund av en del småstrul. Vi har haft en del infektioner på unghästarna som har gjort att de inte har presterat så som vi önskat. De äldre hästarna har gått bra men de yngre är jag som sagt besviken på.
Glen Norman har i flera års tid haft ett nära samarbete med stall Tilly. Glen har ansvarat för träningen och var faktiskt den som tränade upp Victory Tilly från början. Men i vintras valde han att bryta samarbetet. Trots att stall Tilly bestod av 20 högklassiga unghästar, med den nye stjärnan First Tilly i spetsen.
Vad låg bakom det beslutet?
- Det var främst för att vi skulle göra en satsning på Frankrike. Vi skickade ner fyra hästar till Paris och samtidigt ville jag koncentrera mig på hästarna hemma på Erikssund. Det hade blivit alldeles för splittrat om jag dessutom skulle hålla på med Tillys hästar. Därför valde jag helt enkelt att kliva av, säger Glen som själv har drygt 50 hästar i träning.
Så det var ingen schism som låg bakom beslutet?
- Nej, inte alls. Det hände absolut ingenting.
Du har alltid haft ett nära samarbete med Torbjörn Jansson, men numera kör han nästan aldrig för dig. Varför?
- Torbjörn tränar och kör ju Tillys hästar och är därför mycket upptagen av dem. De hästarna och mina egna är ju lika gamla och ofta i samma klass. Visst kan Torbjörn köra någon häst åt mig ibland, men överlag har det blivit så att jag får nyttja andra kuskar.
- Någon gång när jag känner att jag vill prova en knepig häst, så brukar jag köra själv. Men det händer inte så ofta numera.

Familjeföretag
Stall Glen Norman är ett familjeföretag och alla i familjen är engagerade i verksamheten. Sonen Peter är försteman i stallet och syns allt flitigare på tävlingsbanan. På lördag kör han Paragon Kachina i lärlingsloppet (V75-4).
- Meningen är väl att Peter ska ta över en dag. Det var mycket därför som vi flyttade till Erikssund för att göra en ordentlig satsning inför framtiden, säger Glen.

Stall Glen Norman är ett familjeföretag och alla i familjen är engagerade i verksamheten. Sonen Peter är försteman i stallet och syns allt flitigare på tävlingsbanan. På lördag kör han Paragon Kachina i lärlingsloppet (V75-4).- Meningen är väl att Peter ska ta över en dag. Det var mycket därför som vi flyttade till Erikssund för att göra en ordentlig satsning inför framtiden, säger Glen.

Expert i tv
Själv förekommer han då och då i tv-rutan som expertkommentator. Såväl i direktspelssändningar som i Tv4 och Tv4 plus.
- Jag tycker det är kul och ställer upp när jag blir tillfrågad. Men jag vill hålla det på en lagom nivå och det får ju inte gå ut över min tränarverksamhet. Det tar sin tid och jag tror heller inte det är bra att vara med för ofta.

I skuggan av Victory Tilly
Stallets stjärna heter Brunton Tilly. Han kom tidigt i fokus tack vare att han är lillebror till självaste Victory Tilly. Brunton Tilly har tjänat 1,8 miljoner kronor, men trots att hästen är sju år tror Glen att han har mycket kvar att ge ännu.
- Hästen har inte alls haft samma förutsättningar som Victory Tilly. Under flera år har det knappt gått att träna Brunton på grund av hans sköra ben. Men på slutet har han hållit ihop bra och känts fräsch och fin. Därför borde det finnas mer kvar att ge om han får vara frisk framöver. Kapacitet har han så det räcker och blir över.
Blir det någon ny satsning på Frankrike i vinter?
- Han var ju nere i vintras och var tvåa och trea som bäst. Han tjänade fina pengar och mycket hänger på hur han tävlar den närmaste månaden. Det är inte omöjligt att det blir en ny tur ner dit i vinter. Vi får se hur han tävlar på lördag till att börja med.

Alla fyra har chans
Till helgens V75-tävlingar på Solänget har Norman laddat ordentligt. Han selar ut fyra hästar och Glen tycker att samtliga har lite vinstchans om det klaffar. Han rekommenderar spelarna att strecka alla fyra, och så här säger han om respektive häst:
- Brunton Tilly (V75-3) gjorde en utflykt till Italien i senaste starten men kom då bort helt i loppet. Han hamnade illa till runt första kurvan och fick backas sist, samtidigt som det gick väldigt sakta i täten. När sedan Jorma skulle köra till slut gick det inte att ta en meter på täten. Vi får glömma det loppet helt enkelt. Hästen var lite sliten när han kom hem efter resan, men nu är han pigg och fin igen. Jag har kört intervalljobb och där känns han väldigt laddad.
Uppgiften på lördag?
- Han har fått ett bra läge (spår fem) för en gång skull, och den långa distansen passar också bra. Jag tycker att han är en av dem som ska kunna göra upp om segern.
- Paragon Kachina (V75-4) har gjort flera riktigt bra lopp på slutet i tuff konkurrens. Hon har mött de bästa fyraåriga stona och skött sig bra. I träningen känns hästen fortsatt fin och jag tycker att hon håller sin goda form. Jag är osäker på om hon kan hålla ledningen från innerspåret. Hästen är rätt så hygglig ut, men ingen raket och utan att ha koll på motståndarna tror jag det blir svårt att spetsa. Klaffar det under vägen är hon inte sämre än någon annan, och Paragon Kachina är en av dem som ska räknas med lite chans.

Ingen "icke-vinnare"
- Majesty of Rock (V75-6) känns bara bra och har gjort starka prestationer i de senaste fem, sex starterna. Det var bara näst senast på Solvalla som han kanske var något sämre, men det berodde på den lösa banan. Trots att hästen har flera andra- och tredjeplatser tycker jag inte att han är någon icke-vinnare. Han kämpar på och gör alltid så gott han kan, men har hela tiden mött väldigt bra hästar. Utgångsläget nu med spår två är perfekt, och det känns som att det snart borde vara hans tur att vinna. På läget är det min bästa vinstchans i omgången.
- Earl Tilly (V75-7) har tävlat mycket bra på slutet. Senast sprang han 1.12,5 sista varvet i derbykvalet och gjorde ett bra lopp som sexa. Han har mött bra hästar hela tiden och kvalat in både till Kriteriet och Sprintermästaren. Han har fått en jäkla hårdhet som jag nu hoppas att han har nytta av då jag tänker matcha honom i V75 framöver. Trots bakspåret tycker jag inte att hästen är helt borta på lördag, säger Glen Norman.

Michael Carlsson

Av:

Michael Carlsson

Datum för publicering

  • 2005-09-12