2006-03-20 19:20 #0 av: ThomasH

Med ett enda lopp under västen ger sig den norske kriterie- och derbyvinnaren Thai Tanic ut i Olympiatravsuttagningen på Eskilstuna. - Han är grymt startsnabb så taktiken är klar, säger Björn Goop som sitter vid rodret bakom Thai Tanic.

Efter OS-framgångarna i Turin tar Olympiatravet vid på hemmaplan. I det första uttagningsloppet av tre deltar Viking Kronos-sonen som har tjänat närmare 4,8 miljoner kronor och vunnit 72 procent av sina lopp. Därför var det sura miner bland travälskande norrmän när det stod klart att stjärnan skulle lämna Norge för att gå till Sverige och Olle Goop.
- Klart att de blev besvikna, det här skulle ju bli deras nästa stora internationella stjärna, men även om han tränas i Sverige så är han ju faktiskt fortfarande norsk, säger Björn Goop.
Thai Tanic kom till stall Goop i höstas och fick då en välbehövlig vila.
- Han var trött, hängig och sliten efter starter, resor och betäckningssäsong. Sedan tränades han igång sakta men säkert. Han har egentligen varit startklar sedan årsskiftet men vi har medvetet tagit det lugnt med anmälningarna. Säsongen är lång, säger Björn Goop.

 

Vill vara nummer ett
- Han var ganska nervös och hetsig när han kom till oss, nu har han lugnat ned sig ordentligt och är pigg och glad. Hästen är otroligt nyfiken, ska kika på allt och vill gärna prioriteras. Till exempel vill han komma ut från stallet först. Thai Tanic vet väl att han är bra och vill därför vara nummer ett i alla sammanhang.
Första starten efter det långa uppehållet skedde på hemmabanan Åby. Det blev seger direkt.
- Jo, han vann men det kändes att han var lite ringrostig. Det är trots allt inget som oroar mig, jag är övertygad om att han kommer att vara bättre på lördag, säger Björn Goop, som menar att snabbheten och travsäkerheten är de egenskaper som gjorde Thai Tanic så överlägsen sina jämnåriga i Norge.
Hur funderar du kring lördagens uppgift, Olympiatravsuttagning?
- Med tanke på startsnabbheten är det givet att jag provar för ledningen även om det säkert finns några längre ut på vingen som också är intresserade. Han går lika bra bakifrån men med tanke på spåret så känns taktiken klar. Man ska dock beakta att han endast gjort en start på drygt sju månader och allt står inte och faller med Olympiatravet. Det här loppet kommer att göra honom gott och sedan finns det många bra lopp för de riktigt bra hästarna under året, konstaterar Björn Goop. 
På förhand är Thai Tanic hans bästa V75-chans, om sina övriga uppsittningar säger han:

Grand Tigon (V75-1)?
- Han hade inte den rätta formen sist men nu tränar han bra enligt rapporter från tränaren. Springspår nu och han är hygglig från start utan att vara jättesnabb. Distansen passar bra, han känns som en allround häst.
Twigs Kayo (V75-6)?
- Hon gick en jättebra tid senast. Formen är fin men samtidigt är motståndet bra. Hon kräver en bana med rejält fäste.
Stenåsens Winny (V75-7)?
- Henne har jag tagit två raka från ledningen med. Hon är mycket snabb ut i både volt- och autostart. Möter hingstar nu och det är lite tuffare men hon är inte alls tokig själv heller.

Åsa Elmroth

Bilden publicerad t o m 2006-03-27.

Av: Åsa Elmroth, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2006-03-20