2006-03-10 01:50 #0 av: ThomasH

Så sent som i måndags gick det ut en varning till samtliga franska travtränare: Använd inte C-vitamin från företaget Vétoquinol. Tre dagar senare åkte Jag de Bellouet dit för dopning. - Det här tar inte glorian av den fantastiska hästen Jag de Bellouet, men det ger en bitter eftersmak, säger Frankrike-experten Anders Lindqvist.

kandalen kring Jag de Bellouet och dennes otillåtna medicinering växer sig allt starkare. Frågetecknen är många, svaren få. Klart är att Jag de Bellouet, världens bästa häst, vann Prix d'Amerique med den förbjudna substansen tolfenaminsyra i sin väldiga kropp. Mer oklart är hur hästen har fått det i sig. Den officiella förklaringen är att substansen, efter misstag från tillverkarna Vétoquinol, har blandats i produkten Vita-C.
- Jag tror att det är den riktiga förklaringen. Det är pinsamt för fransk travsport, men allra mest är det pinsamt för vitaminfirman som sålt ett förorenat preparat, säger Anders Lindqvist.

 

 Utskickad varning
I måndags gick det ut en varning till samtliga franska travtränare. Budskapet var glasklart - undvik Vita-C från Vétoquinol eftersom det kan vara förorenat. En varning som kom för sent för att rädda "le cannibale". Förutom Jag de Bellouet dömdes även en annan häst, Lucky de Marlio, i ett helt annat lopp för att ha tävlat med tolfenaminsyra i kroppen. Även den hästen fråntogs sin seger.
- Folk här i Frankrike är bedrövade och förvånade. En sådan här grej tror man inte ska kunna hända, säger Anders Lindqvist.
 Vad blir nästa steg i den här soppan?
- Jag tror att ägarna till Jag de Bellouet kommer att stämma foderfirman på många miljoner. Inte bara för prispengarna utan de vill nog även ha skadestånd. Det här svärtar definitivt ner travsporten.

Pär Andersson

Bilden publicerad t o m 2006-03-16

Av: Pär Andersson, Kanal 75

 

Datum för publicering

  • 2006-03-10