2005-12-05 22:42 #0 av: ThomasH

Han har slagit fjolårssiffrorna - men är ändå missnöjd. Dessutom är Erik Svensson på nytt anmäld för hård drivning i ett travlopp. På onsdag tänker han ta hem Big Noon-pokalen med 200.000 kronor i förstapris.

- Jag tror att Bambino Banker vinner, säger han kort och gott.
Erik Svenssons stall har tjänat 2,3 miljoner kronor i år. Fjolårets totala resultat är därmed passerat, men själv tycker Solvalla-tränaren att han har haft ett bedrövligt år.
- Sommaren var en katastrof med infektioner och annat strul. Alla mina fina hästar gick ingenting och totalt sett har det varit ett jättedåligt år, säger Erik Svensson.
- Nu är hästarna friska igen och har visat klar uppåtform på slutet. Vi får hoppas att det blir en bra vinter och ett bra nästa år istället.

 

Kanske slutar som travtränare
Erik Svensson har annars varit i blåsväder igen. I fjol dömdes han till dagsböter för brott mot djurskyddslagen. Då fick han 40 x 150 dagsböter efter ett lopp på Axevalla i juli 2001. Orsaken var att det handlade om felaktig drivning.
Nu är Erik Svensson på nytt anmäld för hård drivning i ett lopp på Solvalla den 16 november. Det är banveterinären som har anmält travtränaren för hans drivning på hästen Persos Yankee. Svensson fick 3000 kronor i böter och fem dagars avstängning för felaktigt bruk av körspö. Ärendet handläggs nu av djurskyddsmyndigheten, som tar beslut om det ska betraktas som djurplågeri och i så fall överlämnas till en åklagare. Leder det till åtal riskerar Erik Svensson hela sin träningsrörelse. Döms han för djurplågeri skall han även beläggas med djurförbud av länsstyrelsen.
- Jag kan inte tänka mig att jag blir fälld för det här. Men om det blir så illa får jag sluta med det här, säger Svensson.

Känner sig förföljd
Han säger sig vara förföljd av Solvallas banveterinär Ragnar Svanholm.
- Det är glasklart att jag är förföljd. Den som inte kan se det borde skaffa sig glasögon. Visst, jag är yvig i min drivning och flaxar extra mycket men jag får väl byta stil då och börja "fuldriva" som alla andra gör.
Vad menar du med "fuldriva"?
- Bland annat att man slår hästen med bakvänt spö över upploppet. Det förekommer varje tävlingsdag och det är väldigt få som blir fällda för det. Jag har många kollegor som driver både hårdare och tuffare än vad jag gör.
- Jag kan ta ett färskt exempel från förra tävlingsdagen på Solvalla. Då slog Per Lennartsson först två "serve-ess" på Suzanne, sedan ryckte han tussarna och gav henne ytterligare åtta "serve-ess". Varför anmäldes inte han? Jag kan dra fram mängder av liknande fall där det förekommer betydligt hårdare drivning än vad som var fallet med Persos Yankee.

Siktar högt på onsdag
Bambino Banker var senast tvåa bakom Kung Lavec i E3-finalen. På onsdag tänker Erik Svensson vinna Big Noon-pokalen och 200.000 kronor med sin treåring.  Foto: Thomas Blomqvist.
Bambino Banker var senast tvåa bakom Kung Lavec i E3-finalen. På onsdag tänker Erik Svensson vinna Big Noon-pokalen och 200.000 kronor med sin treåring. Foto: Thomas Blomqvist.

På onsdag siktar Erik Svensson högt inom V64. Han har goda förhoppningar på Bambino Banker i anrika storloppet Big Noon-pokalen.
- Det är inga underdjur med i loppet och jag tror att vi vinner. Det gäller bara att hästen går iväg felfritt ifrån start. Femtespåret kan vara lite besvärligt och dessutom har han inte startat med voltstart på länge.
- Jocose är väldigt startsnabb och lär väl susa till ledningen. Men det är bara för mig att vända upp och sända iväg. Sedan får vi hoppas på det bästa och min häst är ordentligt på väg mot formen, säger Erik Svensson.


Höll på att dö i somras
Bambino Banker var senast tvåa bakom Kung Lavec i E3-finalen. Treåringen har hittills tjänat drygt 700.000 kronor, men det kunde ha varit betydligt mera enligt Svensson.
- Han blev ordentligt sjuk i somras. Vid midsommar hade han 41 graders feber och höll på att dö. Hästen drabbades av den så kallade transportsjukan, och hade fullt med slem i halsen och ner i lungorna.
- Han återhämtade sig som väl var och har kommit tillbaka bra. I försöket till E3 var han dålig trots att han var tvåa bakom All American Boy. Men senast var hästen mycket förbättrad och jag tycker att formen är kraftigt på gång.
Förutom Bambino Banker har Erik Svensson ytterligare en häst till start inom V64.
- Jailbird (V64-4) har haft en krånglig sommar och inte fungerat. Nu känns hästen otroligt fin och senast vann hon ett uppullat lopp. Jag tror framförallt att hon kommer att bli riktigt bra nästa år. Nu möter vi Old Maid Hall och henne kan vi inte slå om hon är i normal form. Jag tror att min häst tjänar fina pengar och är med och slåss om platserna bakom.

Michael Carlsson

Bilder publicerade tom 2005-12-12

Relaterade länkar

Av: Michael Carlsson Kanal 75

Datum för publicering

  • 2005-12-05