2005-11-19 23:14 #0 av: ThomasH

Joy Ås och Kung Lavec krönte en enastående säsong genom att vinna varsin final i Breeders Crown. Nu går två av Svensk travsports affischnamn till vintervila. - Jag tycker att min häst är kungen bland treåringarna. Och Joy Ås är drottningen, säger Svante Båth

Damerna var först ut denna novemberlördag i Eskilstuna.
Joy Ås klappade igenom i det största loppet för treåriga ston, Svenskt Travoaks. Annars har primadonnan i stort sett vunnit det mesta och nu fick hon avsluta säsongen på bästa sätt. Ifrån sitt innerspår bakom startbilen öppnade hon bra och tog enkelt hand om ledningen. Sedan kunde Björn Goop få köra sakta i täten och öppna första varvet på 1.16,0. Joy Ås såg ut som ett krutpaket hela vägen och hade inga problem att dansa undan till en lätt seger.

"Gick i mål med spända linor"
Vinnartiden blev 1.15,6 och Joy Ås tog därmed sin tolfte seger i 15:e starten. I och med förstapriset i Breeders Crown-finalen för ston (500.000 kronor) passerade hon två miljoner kronor i insprungna pengar.

Björn Goop var förstås mycket belåten efteråt:
- Det här var skitskönt och det känns som en revansch efter floppen i Oaks. Hästar är inga maskiner men vi har duktiga medarbetare och veterinärer som snabbt hittade felet på henne. Det var ett enkelt fel och hon var frisk efter en vecka.
- Nu blev lite körning fram till svängen och Jorma hade ett övertag på oss de första 50 metrarna. Sedan kändes det bra hela vägen och hon gick i mål med spända linor, som det heter. Det här var en bra avslutning på hästens säsong och en av årets höjdpunkter för mig, sa Björn Goop.
Tvåa i mål blev Lotuschic, efter ett lopp i rygg på ledaren, och trea Superbabe.

 

Visade att han är Kung
Även Kung Lavec kom bort i det största loppet för treåringar, Svenskt Travkriterium. Han stördes där till galopp vilket har grämt tränaren Svante Båth och kusken Lars Lindberg ordentligt. Framförallt eftersom Kung Lavec kändes väldigt fin den dagen på Solvalla.
Nu tog han gruvlig revansch, även om Kung Lavec tidigare har vunnit två E3-finaler och visat att han är bäst i treårskullen.

Nestor gjorde inga misstag
Med nestor Lars Lindberg, 64, i sulkyn gjordes inga misstag. Han var på alerten i starten och hann före värsta spetshotet Cecena Ås in i den första kurvan. Ledningen togs av Bambino Banker som välvilligt släppte till Kung Lavec ut ur första sväng. Lasse Lindberg höll ett jämnt 1.15-tempo i täten och hästen såg fullständigt lysande ut. Över upploppet drog Kung Lavec ifrån till en lätt seger, utan att Lindberg behövde rycka tussarna ur hästens öron.
- Hästen kändes jättefin och Svante är otrolig som kan ha honom på topp när det gäller. Kung Lavec kändes lika fin nu som i Kriteriet.
- Han skötte sig själv i loppet och i sista kurvan tog han ett ordentligt tag i bettet. Det här är en stor seger för mig och den värmer, sa Lars Lindberg efter att ha kört in en halv miljon kronor.

 

Återkommer i april
Tränaren Svante Båth var förstås mycket nöjd efter ännu en storloppstriumf med sin häst.
- Jag är part i målet, men visst tycker jag att Kung Lavec är bäst i kullen, sa han.
- Eftersom det strulade i Kriteriet känns det väldigt skönt att få vinna det sista stora loppet före året. Jag är helnöjd och nu blir det vintervila för Kung Lavec. Han får vila nu i december och sedan kör vi igång med hårdträningen inför nästa säsong. Sedan hoppas jag att vi är med igen i april nästa år.
Den Bergsåkers-tränade hästen tog nu sin elfte seger i 16:e starten, och har nu tjänat drygt 2,8 miljoner kronor.
Tvåa i mål bakom Kung Lavec blev Bambino Banker och Erik Svensson. Trea blev Rite On Track efter en resa i tredje par invändigt.

"Generalen tog befälet"
I gulddivisionen blev det seger för elvaårige General du Lupin. Stefan Hultmans fuxige fransman kördes perfekt av Örjan Kihlström, som nu gjorde comeback efter sin ryggskada. Han gav "Generalen" ett kanonlopp i andra par utvändigt, samtidigt som tempot var högt uppskruvat i täten. Ledande Sävaflickan fick hård massage av utvändige Hövding Lavec och Lutfi Kolgjini. Efter att Kihlström satt in attacken 600 meter kvar kopplade han greppet in på upploppet. General du Lupin gled sedan ifrån till en ohotad seger.
- Det blev ett ryckigt lopp, först med tredjespår i första kurvan och sedan fick vi ut en sväng till efter ett varv. Hästen gör det bra, han är elva år och håller stilen riktigt bra. Idag var han också lite lugnare än han brukar vara, sa Örjan Kihlström efter segern som var värd 150.000 kronor.

 

Jackpot på V75
Det blev favoritbetonat på V75 och sju rätt gav 5.074 kronor. Sex rätt gav 46 kronor och det blev ingen utdelning på fem rätt. Det innebär att det blir jackpot kommande lördag i Kalmar. Totalt går 20,3 miljoner kronor vidare och det innebär att en ensam vinnare med sju rätt kan plocka hem 45 miljoner kronor.

Michael Carlsson

Relaterade länkar

Av: Michael Carlsson Kanal 75

Datum för publicering

  • 2005-11-19