2005-11-13 17:38 #0 av: ThomasH

Sjukdomsdrabbad och ifrågasatt. Varken spelarna eller tränaren Roger Walmann trodde på Giant Diablo inför Silverhästen - de hade fel. Men en mäktig spurt slog hon Dumle Loss precis på mållinjen. - En prestation som var långt över min förväntan, sa tränaren Roger Walmann.

Kanal 75 Stockholm
Giant Diablo inledde säsongen lysande med tredjeplatser i storloppen Oslo Grand Prix, Elitloppet och Copenhagen Cup, och en internationell seger i finska Mikkeli. Sedan gick det mesta snett. Sjukdomar, galopper och framsvackor innebar att Giant Diablo endast sprang in 40 000 kronor på nästan fyra månaders tid. Därför kändes segern i Silverhästen på Solvalla extra skön för tränaren Roger Walmann.
- Med en vanlig häst hade det här aldrig gått. Giant Diablo lurar mig gång på gång genom att återhämta sig snabbare än normalt, och hon har en väldigt hög lägstanivå, sa han.
 Vad var skillnaden i dag jämfört med Giant Diablos senaste start då hon bara var fyra?
- Just att hon fick det loppet i kroppen, att hon fick springa sig trött en gång och tömma sig ordentligt. Giant Diablo är alltid bra i andra starten efter vila.

 

 Lyckad reserv
Eftersom Örjan Kihlström låg hemma med ryggont kördes Giant Diablo av Hans-Owe Sundberg. När de värsta konkurrenterna tidigt fanns med i täten, togs Giant Diablo lugnt och låg länge sist i kön. Sista halvvarvet fick hon perfekt draghjälp av Tag the Devil, och på upploppet spurtade femåringen vansinnigt fort.
- I början av upploppet trodde jag på seger, men hon blev lite stum och det blev hårt i mål till slut. Giant Diablo är helt underbar och det här känns jättestort, sa segerkusken.
Medan ägaren Tommy Jacobson grät glädjetårar och kallade Giant Diablo för "bäst i världen", planerade tränaren Roger Walmann redan för nästa år.
- Nu får Giant Diablo gå till vintervila. Sedan siktar vi på samma upplägg som i år med start i Oslo Grand Prix och Elitloppet.
Tvåa i mål var tappre Dumle Loss, som knäckte ledande Digger Crown bara för att sedan åka dit på mållinjen.
- Jag är jättenöjd med min häst, han var skitbra. Nu blir nästa start i ett femåringslopp i Frankrike om två veckor, sa tränaren Joakim Wallin.

"En lätt seger"
Men det var inte slut på framgångarna för Team Walmann. I V75-6 kördes Roger Hornline av stallets lärling, Johan Untersteiner. Han gjorde det perfekt. Efter att Prince Valliant och Mack November duellerat klart framme i täten, flög Roger Hornline fram längst ute vid staketet över upploppet.
- Min roligaste seger någonsin. Jag gillar den här läckre hästen skarpt, men det var extremt långt fram till täten i sista sväng. I mål kändes det ändå som att vi hann fram, sa Johan Untersteiner.
Desto säkrare var tränare Walmann. När resten av Solvalla undrade vem som vann, jublade den framgångsrike norrmannen.
- En lätt seger, sa han med ett stort leende.

 

 Söderkvist till sjukhus
En otäck olycka inträffade i V75-4 när Garland Launcher gick omkull och kolliderade med Royal Will. Stefan Söderkvist som körde den senare hästen fördes till sjukhus med befarat brutna revben och höftskada.
- Min häst kvävde sig och körde in i Stefans häst. Jag kände det tidigt och skrek åt de andra kuskarna att de skulle flytta på sig, sa Ulf Ohlsson, som körde Garland Launcher.
När loppet kördes om ledde Loverboy Pellini och Thomas Uhrberg från start till mål.

 Miljonutdelning på V75
Inledningen på V75 blev skrällbetonad då storfavoriten Zoccer Wadd fick ge sig mot det franska stoet Jasoda. Sedan slog värmlänningen Magnus Jakobsson till med 51-oddsaren Global Fortune. Efter ett invändigt lopp spurtade duon hur lätt som helst förbi de båda favoriterna, Riva del Sole och Gift to Europé, som kört slut på varandra.
Till slut blev utdelningen på sju rätt drygt 1,8 miljoner kronor efter att Born at Last tagit sin andra raka seger i silverdivisionen.

Pär Andersson

Relaterade länkar

Av: Pär Andersson Kanal 75

Datum för publicering

  • 2005-11-13